Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Nove gredice na starem borjaču

Stane Sušnik, 11.10.2019 08:00:00

Vrt ob stari, a zgledno obnovljeni kraški hiši v Svetem je eden od redkih, ki združuje staro in novo, tradicijo ter sodoben pristop k urejanju vrta v suhem, vse bolj vročem okolju slovenskega Krasa.

Delite na:
Nove gredice na starem borjaču
Na gredi ob vhodu na vrt je značilna zasaditev s sredozemskimi polgrmi, zelišči in okrasnimi zelmi. Stane Sušnik

V preteklih letih smo tudi v naši reviji spoznali vrtove ob hišah, ki jih na Krasu imenujejo borjači, s številnimi značilnostmi. Ta dvorišča, olepšana z okrasnimi rastlinami, avtohtonimi drevesi in zelišči, so imela nekoč vlogo delovnih površin.

Tu so domačini opravljali številna dela, prek njih vodili domače živali, hranili kmečka vozila in hkrati so na njih otroci našli kotičke za igro. Nekdanji borjač v Svetem je danes samo še okrasni vrt.

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 7.JPG
Na vrtu v Svetem sta pesek in trata uspešno združena, ne manjka pa spreminjajočih se cvetočih motivov.
Stane Sušnik

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 3.JPG
Na vrtu ne manjka kotičkov za posedanje.
Stane Sušnik

Lastnika, zakonca Remih, sta borjač začela preurejati spomladi leta 2016. Mateja se spominja: »Ko sva prišla, je bilo zanimivo in zelo lepo. Rastline so bile že zelo velike, deloma so že zavzemale borjač … Prvih korakov sva se lotila sama. Odstranila sva cipresi, ker sta bili že višji kot hiša; prav tako velik lovor, ki je že segal nad sleme. Tudi ena oljka se je morala posloviti, saj je bil prostor že prepoln vsega.«

Vedela sta, da sama nimata ustreznega znanja o urejanju vrtov, zato sta se obrnila na znanega kraškega krajinarja Boruta Benedejčiča, avtorja številnih, tudi v tujini nagrajenih vrtov. Sam pravi, da jima je ponudil svoje iztočnice, kaj bi lahko naredili na nekdanjem borjaču, sedanjem prostoru za počitek in sprostitev. Borjač sta poleg trate in dreves krasila niz hortenzij ter greda s hostami.

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 6.JPG
Izbor rastlin na gredah je v značilnem sredozemsko-kraškem slogu.
Stane Sušnik

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 9.JPG
Posebnost, vredna pohvale, je greda, ki so jo uredili ob hiši zunaj, na ulici. Polepša tako hišno okolico kot vas Sveto.
Stane Sušnik

Dvorišče, na katerem se razprostira vrt, je vzdolž hiše. Na drugi strani ga oklepa več gospodarskih poslopij in sosedova hiša. Del, kjer je vhod za domače, je nekoliko nižje od ravni dvorišča, saj je bil delovni vhod (za vozila) na koncu hiše. Zato se nekaj kamnitih stopnic pri vhodu izteče v lepo, tipično pot iz skrl, ki v asimetričnem vzorcu vodijo k hišnim vratom. Ravno tu, ob poti, nam oko obstane na prvi Borutovi kraški gredi z zelišči in okrasnimi cvetlicami, prekriti s peskom; kadulje, mačja meta, nemški rožmarin in podobne trajnice ter polgrmi, primerni za vroče, suhe dni.

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 2.JPG
Pot od vhoda na vrt je sestavljena iz pravilno oblikovanih skal in vodi do hišnih vrat.
Stane Sušnik

Borut pravi: »Pri izboru rastlin za grede smo se odločili za odpornejše rastline v sredozemsko-kraškem slogu. Tu so torej poleg naštetih še kraški šetraj, ameriški slamnik in različne trave, torej nekakšen zeliščno-travni tip zasaditve. S tem tipom imam v zadnjih letih zelo dobre izkušnje ravno zaradi velikih temperaturnih nihanj, ki smo jim priča. Pri sajenju uporabljam tehniko sajenja »na hribček«, ob peščeni zastirki, kar se je izkazalo za pozitivno. V preteklih poletjih smo priča nalivom v vročih dneh, kar pogosto sproži napade padavice. S sajenjem »na hribček« dosežemo, da padavine hitro odtečejo, glavne lasaste korenine se hitro osušijo, s kapilarnimi koreninicami pa rastline še vedno lahko srkajo vlago. Uporabljam tehniko dvojnega zastiranja, ki se uspešno upira kraški burji, saj ta ne spiha substrata, hkrati preprečuje spiranje in blaži temperaturna nihanja. Zastirki sta vrtnarska tkanina, ki preprečuje razrast plevela, in peščena plast na njej.«

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 4.JPG
Ob vrtu, nekdanjem borjaču, ki je podolgovate oblike, je umeščena terasa. V ospredju je še ena od novih gred po zamisli Boruta Benedejčiča.
Stane Sušnik

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 8.JPG
Dodatna popestritev so številne posodovke, tako v novih kot v starih posodah.
Stane Sušnik

Lastnika sta zgledno obnovila gospodarska poslopja in poskrbela za več kotičkov, kjer lahko domači in njihovi gostje posedajo ter uživajo tako v senci kot na soncu. Omenjeni gredici ob vhodu je podobna še manjša zasaditev ob terasi, levo od hišnega vhoda pa so dodali ozko gredico s kitajsko plavico (Ceratostigma plumbagoides). Mateja ljubi cvetje, hkrati pa spoštuje vse staro, zato je vrt obogatila s številnimi posodovkami, marsikatera med njimi je v starih glinenih in železnih posodah. 

ZR sep 19 – slovenski vrt Stane FOTO 5.JPG
Tako hiša kot gospodarska poslopja, ki sestavljajo domačijo, so zgledno prenovljeni.
Stane Sušnik

Meni so oči obstale na zanimivi, ozki gredici, ki poteka ob eni od sten hiše ob vaški ulici. Nad peščeno zastirko rastejo različne zeli, hišno steno pa obraščata bršljan in zidni poponec (Cymbalaria muralis), drobnolistna vzpenjavka z vijoličastimi cvetki. Da lastniki ozaljšajo svoj dom tudi na javnem prostoru, na ulici, se mi zdi hvalevredno, saj tako prispevajo k lepši podobi kraja. Zato ne preseneča, da so v letošnji akciji izbiranja najlepše urejenih vrtov in domačij ravno vrt družine Remih izbrali kot drugi najlepši vrt v občini Komen.

 Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 9, 19.8.2019