baterija Svet24.si

Dveletnica umrla po zaužitju baterije iz ...

hudournik fekalije žusterna Svet24.si

Hude kritike: Se po Kopru širi ljubljanski smrad?

janez cerar pl Reporter.si

Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je ...

roke Svet24.si

Ko on popiva, je 82-letna mama zaklenjena v ...

20200722-01016613 Necenzurirano

UKC Ljubljana: objava visokih plač bi ogrozila ...

andreja novak Dobra karma

Andreja Novak: Čustva bodo zmrznila tam, kjer ne ...

DSC03567 Njena.si

Tekmovalec MasterChefa očaral Laro Goršek Kos?

5 pravil o preprogah

M.K., 28.04.2021 11:00:45

Delite na:
5 pravil o preprogah
Material moramo prilagoditi uporabnikom. Za majhne otroke in hišne ljubljenčke bo bolje izbrati umetne materiale, ki so zelo odporni in se enostavno očistijo. Shutterstock

1 Vse noge na preprogi

Bistvo preproge je, da opredeli prostor in ga poveže. Vse pohištvo, ki je funkcionalno povezano, naj bo v celoti na preprogi, okrog tega pohištva pa še vsaj deset centimetrov roba. Ker preproga funkcionalno opredeli določen zaključen prostor, bodo tako vsi kosi pohištva, ki si delijo namen, vključeni v smiselno celoto. Prostor bo dobil svoj namen, smisel in bistvo. Za piko na i pa bo preproga tudi oblikovalski element, ki bo vzbujal dodatno zanimanje v prostoru. Praktični primer: V spalnici naj preproga zajema celotno posteljo in obe nočni omarici.

2 Pozor na standardne velikosti

Preproge največkrat najdemo v nekaj standardiziranih merah. Če načrtujemo celoten prostor in še nimamo preostalih elementov, so nam te dimenzije lahko v vodilo. Velikosti preproge lahko prilagodimo velikost in količino pohištva, ki bo tvorilo določeno smiselno celoto, in bodo tako tudi proporci v sobi pravi. 

preproga2
Izbrati moramo dovolj veliko preprogo, da bo lahko gostila vse elemente, ki so funkcionalno povezani.
Shutterstock

3 Pravi material

Materiali preprog so zelo različni, katerega bomo izbrali, je predvsem odvisno od namena preproge oziroma prostora, v katerem bo preproga. Če imamo otroke in hišne ljubljenčke, ki bodo redno uporabljali preprogo, raje izberemo umetne materiale, ki so bolj odporni in vzdržljivi. Za elegantne spalnice, kjer bomo po preprogi hodili le bosi, lahko izberemo razkošne naravne materiale, ki so sicer zelo prijetni na dotik, a nekoliko težji za vzdrževanje. V skupino preprog iz umetnih materialov spadajo predvsem poliester, polipropilen in najlon, med naravne pa svila, bombaž, volna, juta. Med naravnimi materiali je najbolj priljubljena in široko uporabljana volna, ki je tudi precej odporna proti madežem. Edina slaba lastnost volnenih preprog je visoka cena.

preproga_nosilna
/
Shutterstock

4 Bolj kosmato ni vedno boljše

Izbira višine vlaken preproge in vrste tkanja bo spet odvisna od načina in prostora, kjer bomo preprogo uporabljali. Visoke, kosmate preproge so predvsem primerne za spalnice, kjer bodo trpele zelo malo prometa. Za jedilnico bomo izbrali nizko tkane preproge iz umetnih materialov, ki jih bomo z lahkoto očistili. Podobno bomo izbrali na hodnikih. V dnevni sobi se bodo odlično obnesle klasične volnene preproge s srednje visokim tkanjem. Izdelki iz jute in drugih naravnih vlaken so izjemno trpežni in zelo kompaktno in nizko tkani in zato primerni za zelo prometne prostore. 

5 Pod preprogo je ...

Pod skoraj vsako preprogo damo namensko podlogo. S tem bomo preprečili premikanje in drsenje ter tako stabilizirali preprogo in pohištvo na njej. 

Dodaten namig

Če imamo stanovanje z odprtim planom ali potrebujemo zares veliko preprogo, ki ni standardnih mer, obstaja boljša in cenejša rešitev, kot da bi pri ponudnikih iskali primerno preprogo. Pozanimamo se lahko pri prodajalcih in mojstrih, ki polagajo tekstilne talne obloge. Te se navadno prodajajo na kvadratni meter in bo njihova cena veliko ugodnejša. Prav tako pa ponujajo veliko izbiro tekstur, vzorcev in materialov. 

preproga1
Tradicionalne volnene preproge so zelo drage, vendar tudi ena najboljših izbir.
Shutterstock