Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

5 pravil o preprogah

M.K., 28.04.2021 11:00:45

Delite na:
5 pravil o preprogah
Material moramo prilagoditi uporabnikom. Za majhne otroke in hišne ljubljenčke bo bolje izbrati umetne materiale, ki so zelo odporni in se enostavno očistijo. Shutterstock

1 Vse noge na preprogi

Bistvo preproge je, da opredeli prostor in ga poveže. Vse pohištvo, ki je funkcionalno povezano, naj bo v celoti na preprogi, okrog tega pohištva pa še vsaj deset centimetrov roba. Ker preproga funkcionalno opredeli določen zaključen prostor, bodo tako vsi kosi pohištva, ki si delijo namen, vključeni v smiselno celoto. Prostor bo dobil svoj namen, smisel in bistvo. Za piko na i pa bo preproga tudi oblikovalski element, ki bo vzbujal dodatno zanimanje v prostoru. Praktični primer: V spalnici naj preproga zajema celotno posteljo in obe nočni omarici.

2 Pozor na standardne velikosti

Preproge največkrat najdemo v nekaj standardiziranih merah. Če načrtujemo celoten prostor in še nimamo preostalih elementov, so nam te dimenzije lahko v vodilo. Velikosti preproge lahko prilagodimo velikost in količino pohištva, ki bo tvorilo določeno smiselno celoto, in bodo tako tudi proporci v sobi pravi. 

preproga2
Izbrati moramo dovolj veliko preprogo, da bo lahko gostila vse elemente, ki so funkcionalno povezani.
Shutterstock

3 Pravi material

Materiali preprog so zelo različni, katerega bomo izbrali, je predvsem odvisno od namena preproge oziroma prostora, v katerem bo preproga. Če imamo otroke in hišne ljubljenčke, ki bodo redno uporabljali preprogo, raje izberemo umetne materiale, ki so bolj odporni in vzdržljivi. Za elegantne spalnice, kjer bomo po preprogi hodili le bosi, lahko izberemo razkošne naravne materiale, ki so sicer zelo prijetni na dotik, a nekoliko težji za vzdrževanje. V skupino preprog iz umetnih materialov spadajo predvsem poliester, polipropilen in najlon, med naravne pa svila, bombaž, volna, juta. Med naravnimi materiali je najbolj priljubljena in široko uporabljana volna, ki je tudi precej odporna proti madežem. Edina slaba lastnost volnenih preprog je visoka cena.

preproga_nosilna
/
Shutterstock

4 Bolj kosmato ni vedno boljše

Izbira višine vlaken preproge in vrste tkanja bo spet odvisna od načina in prostora, kjer bomo preprogo uporabljali. Visoke, kosmate preproge so predvsem primerne za spalnice, kjer bodo trpele zelo malo prometa. Za jedilnico bomo izbrali nizko tkane preproge iz umetnih materialov, ki jih bomo z lahkoto očistili. Podobno bomo izbrali na hodnikih. V dnevni sobi se bodo odlično obnesle klasične volnene preproge s srednje visokim tkanjem. Izdelki iz jute in drugih naravnih vlaken so izjemno trpežni in zelo kompaktno in nizko tkani in zato primerni za zelo prometne prostore. 

5 Pod preprogo je ...

Pod skoraj vsako preprogo damo namensko podlogo. S tem bomo preprečili premikanje in drsenje ter tako stabilizirali preprogo in pohištvo na njej. 

Dodaten namig

Če imamo stanovanje z odprtim planom ali potrebujemo zares veliko preprogo, ki ni standardnih mer, obstaja boljša in cenejša rešitev, kot da bi pri ponudnikih iskali primerno preprogo. Pozanimamo se lahko pri prodajalcih in mojstrih, ki polagajo tekstilne talne obloge. Te se navadno prodajajo na kvadratni meter in bo njihova cena veliko ugodnejša. Prav tako pa ponujajo veliko izbiro tekstur, vzorcev in materialov. 

preproga1
Tradicionalne volnene preproge so zelo drage, vendar tudi ena najboljših izbir.
Shutterstock