klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Jure Godler Revija Stop

Godler in Prevc skupaj v stand-up?

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

30. Liffe v znamenju močne slovenske udeležbe, Abela Ferrare, Kube in Agnès Varda

Teja Pelko, 15.11.2019 13:00:00

Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) letos poteka med 13. in 24. novembrom, filmski sladokusci pa bodo lahko uživali v več kot sto mojstrovinah gibljivih slik.

Delite na:
30. Liffe v znamenju močne slovenske udeležbe, Abela Ferrare, Kube in Agnès Varda
Podrobnosti 30. Liffe je predstavil njen programski direktor Simon Popek Marko Vavpotič, M24.si

V goste letos prihaja za mnoge kontroverzni ameriški filmar Abel Ferrara, ki se mu bodo poklonili v seriji Posvečeno s projekcijami filmov Angel maščevanja, Pasolini in Tatovi teles, njegov najnovejši, avtobiografski film Tommaso pa bo 13. novembra Liffe tudi odprl.

Na jubilejni izdaji bo močna slovenska udeležba. Za festivalsko nagrado vodomec se bodo potegovali v Benečijo postavljeni sanjski igrani prvenec Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel 11 vesen, slovenska manjšinska koprodukcija Šivi v režiji Miroslava Terzića o drami matere, v središču katere je ugrabitev novorojenčka in njegova nezakonita oddaja v posvojitev, ter v Karlovih Varih nagrajeni film Lara o zapletenem odnosu med materjo in sinom v režiji Jana Oleja Gersterja, za katerega je scenarij napisal Blaž Kutin. V skupini Predpremiere bodo prikazali celovečerec Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca z Janezom Škofom in Katarino Čas v glavnih vlogah, ki predstavlja vrednote kapitalizma in socializma, v isti skupini pa bosta slovensko premiero dočakala tudi prva dela televizijske serije Jezero, ki sta jo po kriminalnem romanu Tadeja Goloba režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik. Med predpremierami bodo prikazali manjšinsko slovensko koprodukcijo Bog obstaja, ime ji je Petrunija režiserke Teone Strugar Mitevska, sicer enega od treh filmov, nominiranih za evropsko filmsko nagrado lux. V Panoramo svetovnega filma so uvrstili koprodukcijo Dnevnik Diane Budisavljević v režiji Dane Budisavljević, v kateri igra Igor Samobor, igralec Marko Mandić pa je eden od glavnih junakov filma nemškega režiserja Xaverja Böhma O, čudovita noč.

Med filmi v tekmovalnih Perspektivah velja omeniti ameriški neodvisni sodobni vestern Bik v režiji Annie Silverstein, film o tragičnem poglavju gvatemalske zgodovine Naše matere, ki ga podpisuje Cesar Diaz, avtobiografsko obarvan portret britanske družine po spominih režiserja Richarda Billinghama Ray in Liz ter film Angelo v režiji Markusa Schleinzerja o poskusu avstrijske aristokracije, da v svojem krogu vzgoji in izobrazi afriškega dečka. Med predpremierami je programski direktor festivala Simon Popek posebej opozoril na film Kena Loacha o novih oblikah delavskega izkoriščanja Medtem ko vas ni bilo, biografsko dramo Judy o Judy Garland z Renee Zellweger v glavni vlogi, brezdialoški Modrček z Mikijem Manojlovićem, Moj najboljši profil v režiji Safyja Nebbouja z Juliette Binoche v vlogi 50-letnice, ki se na družbenih omrežjih izdaja za 25-letnico, najnovejši film bratov Dardenne Mladi Ahmed o radikaliziranju mladih islamistov v Belgiji, canskega nagrajenca žirije Nesrečniki v režiji Ladja Lyja, francosko-japonski film Resnica z Binochevo in Catherine Deneuve, z zlato palmo nagrajeni južnokorejski film Parazit in odmevni film Romana Polanskega Obtožujem.

Kralji in kraljice bodo med drugim ponudili Družinsko romanco, d. o. o., ki jo je režiral Werner Herzog, Gospodov glas Györgyja Palfija, Luč mojega življenja Caseyja Afflecka, film Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi o zgodbi Leonarda Cohena in njegove muze v režiji Nicka Broomfelda, Svetilnik Roberta Eggersa z Willemom Dafoejem in Robertom Pattinsonom, Ferrarovo biografijo Tommaso in Zajca Joja s Scarlett Johansson.

V Panorami svetovnega filma velja od tujih filmov omeniti koprodukcijo Božanska ljubezen Gabriela Mascara in avstralski prvenec režiserke Shannon Murphy Mlečni zobje.

V skupini Estravaganca bodo na sporedu južnokorejski triler Leeja Won-taeja Gangster, policist, hudič, brazilska grozljivka Dennisona Ramalha Nočna izmena, Prva ljubezen Takashija Miikeja, absurdna črna komedija Quentina Dupieuxa Semiš jakna in argentinska zombijada Pabla Parésa Zastrupljeni zombiji.

Ustaljeni kategoriji festivala ostajata Kinobalon, v katerem bodo prikazali šest filmov za otroke od četrtega leta, in tekmovalni program kratkih filmov Evropa na kratko. Med svetovnimi kinematografijami bo tokrat pozornost usmerjena v kubanski film, z retrospektivo sedmih filmov pa se bodo poklonili preminuli režiserki Agnès Varda, ki velja za eno ključnih imen francoskega novega vala. Letošnja novost je, da bodo filmi namesto v Kinu Šiška predvajani v Kinu Bežigrad, izbrani filmi pa bodo na sporedu še v Mariboru, Celju in Novem mestu. Že znanim festivalskim nagradam (vodomcu, nagradi občinstva, nagradi FIPRESCI, nagradi za najboljši kratki film in nagradi mladinske žirije Kinotrip) se letos pridružuje še nagrada Art kino mreže Slovenije, nekakšen znak odličnosti za izbrani film. Vstopnice za festival so že na voljo.

Objavljeno v reviji Vklop/Stop spored št. 44, 30.10.2019