Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

10 pogostih skrbi o vagini

Mateja Špiranec, 02.04.2020 11:00:50

Ginekologi nenehno dobivajo številna vprašanja žensk o tem, ali je njihova vagina normalna. Vagine si med seboj niso povsem podobne, tako kot si dva človeka nista enaka, in najverjetneje ni z vašo vagino prav nič narobe. Je pa dobro vedeti, katere stvari so zanjo povsem običajne, saj tako obstaja manjša verjetnost, da vas bo zagrabila panika, če opazite kaj vam nepoznanega oziroma nenavadnega. In za začetek naj še enkrat pojasnimo, da se beseda vagina nanaša na notranje dele ženskega spolnega organa, medtem ko vulva označuje zunanje dele, ki jih lahko vidite.

Delite na:
10 pogostih skrbi o vagini
Vagina GettyImages

1.      Sramne ustnice poznajo vse oblike in velikosti

Veliko vprašanj o normalnosti vagine ali vulve se nanaša na njen videz, ki vključuje predvsem sramne ustnice. Tako velike sramne ustnice (zunanji del, ki je navadno poraščen z dlakami) kot male sramne ustnice (notranje ustnice vulve) imajo svojo obliko in velikost, ki sta pri vsaki ženski drugačna. Edini znak, da je s sramnimi ustnicami kaj narobe oziroma da so predolge, bi bil, če bi občutili zatekanje in bolečino med kolesarjenjem, plavanjem, tekom ali kakšno drugo aktivnostjo. Če ustnice postanejo moteče ali boleče, se jih lahko kirurško popravi, o čemer se lahko pogovorite s svojim zdravnikom, če vam povzročajo veliko neudobja.

2.      Sramne ustnice so drugačne barve kot preostali del vulve

Nič nenavadnega ni, če se barva vaše vulve ne ujema z barvo preostalega telesa. Prav tako ni nič neobičajnega, če barva nekaterih delov vulve, na primer sramnih ustnic, ni enaka barvi preostalih delov. Razloga za paniko ni niti, če vulva sčasoma spremeni barvo – barvna paleta lahko obsega vse od rožnate do rjave. Skrb vzbujajoče so lahko nenadne spremembe, če se na primer pojavita rdečica ali vnetje.

3.      Vaginalni izcedek se skozi mesec spreminja

Dobro je, če je vagina rahlo vlažna, saj izcedek pripomore k ohranjanju čistosti vagine. Normalno je tudi, da se izcedek spreminja, in sicer lahko zajema vse od jasne barve in teksture jajčnega beljaka pa do gostejšega izcedka. Spremembe so odvisne od številnih dejavnikov, med katerimi so najpogostejši: v katerem delu cikla ste, uporaba kontracepcije in spolni odnosi. Problematičen je lahko izcedek, ki ima skutasto strukturo, saj lahko opozarja na okužbo. Opozorilni znak je tudi izcedek sive ali zelene barve in neprijeten vonj, saj lahko naznanja bakterijsko vnetje ali spolno prenosljivo bolezen. Če so ti znaki pospremljeni še s srbečico ali pekočim občutkom, morate k zdravniku.

4.      Občasen pojav izbokline na vagini ali vulvi

Tako kot drugi deli telesa je tudi ta predel pokrit z žlezami, ki lahko, če se zamašijo, oblikujejo cisto. Možno je tudi, da je izboklino povzročilo britje ali vrasla dlaka. Tovrstne izbokline ali bulice pridejo in odidejo, skrb vzbujajoče pa so genitalni izrastki, ki so posledica okužbe s HPV-jem ali herpesom. Če bolijo, se pojavijo v grozdih, spominjajo na žulj ali vsebujejo kaj drugega, kar se vam zdi sumljivo, obiščite zdravnika.

5.      Močnejši vonj

Vsaka ženska ima svoj individualni vonj in tudi za vagino je značilno, da oddaja določene vonjave. Nenormalno bi bilo, če bi opazili vonj, ki se razlikuje od vašega običajnega, in če spominja na vonj po gnilem, ribah ali čem drugem pokvarjenem.

6.      Izločanje večjih kosov krvi med menstruacijo

Povsem normalno je, če v menstrualni krvi zaznate večje krvave delce, še posebej med močno krvavitvijo. Kar bi lahko bil alarmni znak, je močno krvavenje, ki na eno uro premoči vložek. Ob tako močni krvavitvi se posvetujte z zdravnikom, saj gre lahko za menoragijo – simptom določenega stanja, kot so izrastki, težave pri nosečnosti ali težave, povezane s hormoni.

7.      Vagina med seksom ne postane dovolj vlažna

Kadar je ženska vzburjena, bo vagina najpogosteje sama ustvarila naravni lubrikant. Včasih pa iz različnih vzrokov potrebuje malo pomoči. Če se odločite pomagati s kupljenim lubrikantom in uporabljate kondome, ne pozabite, da lubrikant na oljni osnovi razgrajuje lateks, zato je bolje, če uporabite lubrikant na osnovi vode ali silikona.

8.      Spremembe na sramnih dlakah

Sramne dlake se nič ne razlikujejo od las, zato ni nenavadno, če postanejo sive barve ali spremenijo teksturo, ko se ženska postara. Nekatere ženske začnejo tudi izgubljati sramne dlake, čeprav ni povsem znano, kaj povzroča izpadanje. Najverjetneje gre za hormonske spremembe, ki se zgodijo z menopavzo, s tem pa se spreminja raven estrogena, medtem ko jajčniki še vedno proizvajajo določeno količino testosterona. Če izpadanje dlak ni povezano z menopavzo, pa se le posvetujte z zdravnikom, saj lahko to stanje opozarja na policistične jajčnike, hormonsko neravnovesje ali kaj podobnega, kar bi potrebovalo zdravljenje.


9.      Menstrualna kri je rjave barve

Odgovor na vprašanje, zakaj je izcedek rjave barve, se najverjetneje skriva v tem, da ne gre za svežo kri, ampak je kri na hlačkah ali v vagini že oksidirala, s tem pa spremenila bravo. Kri, ki se izloča na začetku ali koncu menstrualnega cikla, nima tako močnega pretoka kot običajen tok, zato se lahko zgodi, da malo dlje obtiči v vaginalnem kanalu, kjer je dostopnejša za kisik.

10. Spuščanje zraka iz vagine
Pri tem ni nobenega razloga za preplah, saj gre le za zrak, ki se je ujel v vagino in želi ven. To je povsem normalno in pogosto se zgodi med seksom ali telesno vadbo.

Objavljeno v reviji Bodi zdrava št. 2, 10.2.2020