Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

mir narava Svet24.si

Tedenski horoskop: V tišini lahko prisluhnete ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

10 nasvetov, kako izbrati primerno otroško obutev

R. Š., Bodi zdrava, 18.06.2018 13:01:17

Ponujamo deset nasvetov za lažji nakup prave otroške obutve.

Delite na:
10 nasvetov, kako izbrati primerno otroško obutev
Bodi zdrava

Stopalo novorojenčka še nima izoblikovanih stopalnih kosti, stopalne mišice in vezi, ki oblikujejo stopalne loke, pa prav tako še niso razvite, zato morate biti pri izbiri otrokove prve obutve še posebno pozorni. Veliko pozornosti pa je treba nameniti tudi izbiri čevljev tistih malo večjih otrok, katerih stopala se prav tako še razvijajo. Ponujamo deset nasvetov za lažji nakup prave otroške obutve.

Mehko in udobno za dojenčke

Dojenčkovo stopalo v prvi vrsti potrebuje zaščito pred vremenskimi vplivi, poškodbami in mrazom. V hladnem vremenu je najpomembneje, da dojenčku nožice grejejo topli in mehki čeveljčki, še najbolje copatki, lahko tudi nogavičke, poleti pa strokovnjaki še vedno svetujejo, naj bodo otroci čim več časa bosi, saj se otroško stopalo še vedno razvija in raste, za kar pa potrebuje prostor in seveda zračnost.
Ko se otrok začne postavljati na noge, se začneta oblikovati tudi stopalna loka. Ortopedi menijo, da se otrokovo stopalo najbolje razvija, če otrok pri hoji čuti tla pod nogami, kar pa mu najlažje omogočimo, če mu obujemo nogavičke z nedrsečim oziroma tako imenovanim ABS-podplatom (s posebnimi nedrsečimi čepki), da bo otrokov stik s podlago trdnejši.

Opora in zaščita za večje otroke

Ali ste vedeli, da neprimerna obutev lahko naredi veliko škode na otrokovem stopalu? Povzroči lahko nepravilno rast kosti, mišic in vezi, kar lahko vodi do različnih vnetij, bolečin in celo deformacij, ki se pokažejo šele v poznejših letih.

Otrokovo stopalo se, kot rečeno, še vedno razvija in raste, zato je pomembno predvsem, da izberete takšno obutev, ki služi svojemu namenu, torej opori in zaščiti, ter da je mehka, udobna in obenem čim bolj prožna, da se kar najbolje prilagaja zahtevam otrokovih stopal.

Kako kupiti prave čevlje

V poplavi obutve in blagovnih znamk je težko izbrati prave čevlje za vašega nadobudneža, zato vam ponujamo deset nasvetov.

1. Najprej izmerite otrokovo stopalo. Lahko si pomagate tudi tako, da orišete otrokovo stopalo na karton, mu dodate en centimeter ter v trgovini preizkusite, ali se prilega čeveljčku.

2. Čeveljčki naj bodo dovolj veliki. Na sprednjem delu naj bo med prsti in steno čevlja prostora za en centimeter, na zadnjem delu pa za mezinec. Na sprednjem delu naj bodo čeveljčki tudi dovolj široki, da ne bodo utesnjevali prstkov. Zimski čeveljčki pa naj bodo še malenkost večji, da bo otrok v njih lahko nosil debele nogavice.

3. Čevlji naj se lepo prilegajo stopalu, kar pomeni tudi, da peta ne sme skakati iz čevlja.

4. Čeveljčki naj bodo čim bolj mehki in prožni, še posebno če segajo do gležnjev, da se bodo lahko prilagajali otrokovi hoji.

5. Material, iz katerega so izdelani čeveljčki, mora dihati, da se noga ne poti, obenem pa ne sme prepuščati vode, da noga ostane suha tudi v mokrem vremenu. Najboljša izbira je mehko usnje.

6. Podplat čeveljčka mora otroku omogočati, da čuti stik s podlago, zato naj bo raven, dovolj mehak in prožen. Pazite pa tudi na to, da ne drsi in da obenem ne zavira noge pri hoji.

7. Stopalni lok naj bo nepodprt oziroma neprivzdignjen, saj tako le zavira aktivnost mišic, s tem pa upočasnjuje razvoj stopalnega loka.

8. Namesto vezalk raje izberite zapenjanje na ježka ali zaponke, saj bo obuvanje tako veliko lažje, predvsem pa hitrejše.

9. Otrok naj pomeri čevlje skupaj z nogavicami, ki pa ne smejo imeti nedrsečega podplata, da bo stopalo lažje zdrsnilo v čevelj.

10. Pred nakupom naj se otrok sprehodi v čevljih po trgovini, vi pa ga pri tem opazujte, ali hodi tako kot običajno, ali je videti, da ga kaj boli ali tišči. Ko jih bo sezul, pa poiščite morebitne sledi tiščanja čevljev na otrokovi nogi.

obutev.jpg

Novi ali rabljeni čevlji?

Nekateri strokovnjaki menijo, da otrok ne bi smel nositi rabljenih čevljev, saj se vsak čevelj oblikuje po nogi, ki ga prva nosi, in s tem vpliva tudi na otrokovo hojo. Z rabljenimi čevlji zato lahko naredimo veliko škodo stopalom, ki se še razvijajo. Drugi pa tej trditvi nasprotujejo, vendar dodajajo, da če se že odločite za rabljene čevlje, vseeno najprej preverite, koliko so dejansko že obrabljeni, predvsem podplati, in ali so dovolj prožni, da se še lahko prilagajajo otrokovemu stopalu.

Ali ste vedeli?

- Stopalna loka se razvijeta šele okoli otrokovega petega leta, medtem ko stopalo dobi končno obliko šele v puberteti, končno velikost pa doseže nekje po trinajstem letu otrokove starosti.

- Otroku do četrtega leta starosti je treba meriti stopalo vsakih šest do osem tednov, pozneje pa vsake tri mesece, če ne želite, da čevlje preraste.

- Eno stopalo je vedno daljše od drugega. Ko boste ugotovili, katero, vedno pomerjajte čevlje na tej nogi.

- Stopalo je v popoldanskem času nekoliko večje kot dopoldan, ko še nismo tako utrujeni.

- Strokovnjaki so si enotni, da je za otrokova stopala še vedno najboljše, če so otroci poleti čim več bosi.

Preberite tudi: Gre lahko na dopust tudi moj kosmatinec? Kliknite TUKAJ!