mojca mavec Dobra karma

'Po slovenskih merilih sem nemogoča,' pravi ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

zrče, novalja, plaža Svet24.si

Okužbo v zadnjem mesecu potrdili pri 16 mladih, ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

10 namigov proti slabi volji na delovnem mestu

U.L., 13.01.2020 14:00:00

Tako boste službo, ki jo imate, spremenili v službo, ki jo hočete

Delite na:
10 namigov proti slabi volji na delovnem mestu
office Profimedia

Papirji se spet kopičijo, šef vas kritizira, namesto da bi cenil vaše delo, kolegi pa vas še bolj spravljajo v slabo voljo. Včasih služba prinaša samo stres, na dnevnem redu pa so še nadure. Toda to še ni razlog, da bi se ji kar odpovedali. Poskusite najprej z našimi namigi, ki lahko rešijo kar nekaj težav.

1. Prepoznajte sposobnosti

Če neko delo opravljate že dolgo časa, zlahka pozabite, kaj vse vam uspe narediti vsak dan. Pomembno je, da se tega zavedate, kajti ravno vaše sposobnosti so vaša motivacija! Napišite si seznam vsega, kar znate. In ga pospravite v najvišji predal mize. 

2. Krepite ekipnega duha

Ne bodite le kolegi, temveč prava ekipa in tako poskrbite, da bo delovni dan nekoliko prijetnejši. Enkrat ali dvakrat na teden se odpravite na skupno kosilo izven službe ali pa se dogovorite za skupne zajtrke. To krepi ekipnega duha.

3. Določite dosegljive cilje

Za velik del slabe volje v službi poskrbimo kar sami: ker si pogosto postavimo previsoke cilje in pričakovanja. Bolje: določite realistične cilje in malce znižajte pričakovanja. Tudi majhni dosežki so dobri za motivacijo.

4. Organizirajte si delo

Naloge se kar kopičijo, vi pa ne veste, kako boste sploh zmogli? Seznam bo poskrbel za pregled in strukturo. Poleg tega boste tako imeli občutek, da imate vse niti v rokah. Najbolje bo, da si že v petek zapišete naloge za prihodnji teden. Ko se boste v ponedeljek vrnili na delo, se ga boste lahko takoj lotili.

5. Izkoristite pametnjakoviče

Nič ne nervira bolj kot stalno nerganje kolegov in njihovi predlogi za izboljšave. Vendar pa jih raje kar izkoristite: kar dodelite jim naloge in naj sprejmejo odgovornost in jih izpeljejo do konca. To vam bo prihranilo delo - in jezo.

6. Sprostite jezo

Zadrževanje jeze ne pomaga nikomur. Če se boste spet kdaj hudo razjezili, pojdite raje na svež zrak ali pa pokličite prijateljico. Bolje to, kot da se znesete nad kolegi. Toda temo morate »odkljukati«, da se boste spet osredotočili na delo. Pri tem pomaga le odkrit pogovor.

profimedia-0102477358.jpg
planer
Profimedia

7. Pohvalite

Prav na delovnem mestu komunikacija pogosto ni posebno prijetna. Naloge je treba hitro izvesti in zmanjka časa za prijazne besede. Spremenite to in kolegom povejte, kadar bodo določeno nalogo dobro opravili. Gotovo bodo pozitivno presenečeni. In videli boste, da boste tudi vi pogosteje pohvaljeni.

8. Naučite se ljubiti rutino

Prepogosto pozabimo, da naš vsakdanjik tako dobro deluje zato, ker ste sčasoma razvili neko rutino. Vendar se nad njo pogosteje pritožujemo, kot pa jo cenimo. Naučite se ljubiti rutino! Pomislite, kateri ritual vam je najbolj všeč. Je to prva kava zjutraj ali pa tedensko kosilo z dobro prijateljico? Te trenutke podoživite intenzivno in bodite hvaležni zanje. Tako boste imeli nekaj, česar se boste veselili.

9. Po drugi poti

Glede na neko študijo je pot v službo tretji največji stresni dejavnik. Ali že zjutraj, ko sedete v avto, razmišljate o gneči in o rdečih semaforjih? Je še kakšna alternativa? Kadar je zunaj lepo, se peljite s kolesom ali pa del poti prehodite.

10. Ne primerjajte

Ne glede na to, koliko zaslužimo, vedno hočemo imeti še več - vedno pa bodo tudi ljudje, ki bodo zaslužili še več. Vendar to ne pomeni, da so zato tudi avtomatično srečnejši! Znanstveniki so že zdavnaj dokazali, da občutke zavisti poznajo tudi ljudje z milijoni na bančnih računih. Nikakor se ne izplača!

Objavljeno v reviji Maja/Liza št. 50, 6.12.2019