Natalija Gorščak Svet24.si

Generalni direktor hoče razrešiti direktorico ...

covidno potrdilo, lokal, italija Svet24.si

Sindikat delavcev gostinstva in turizma: Stanje je...

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

janez jansa franci matoz bobo 2 Reporter.si

Če pade Janševa vlada, bo Franci Matoz na vrhu ...

janez-janša, sds Necenzurirano

Inšpektorji nad SDS zaradi tabora v Bovcu #foto

Ales Valic Njena.si

Aleš Valič z ženo praznoval že 30 let poroke

Boštjan Gombač 1 Odkrito.si

BOŠTJAN GOMBAČ: "Občutek imam, da smo zgolj ...

Znanstveniki določili 29 planetov, s katerih nas morda opazujejo.

kl, 24.06.2021 18:55:30

Medtem, ko se Zemljani trudimo, da bi ujeli znake, ki bi pričali o tem, da nekje živijo "mali zeleni možje", nas morda ti opazujejo iz svojih planetov.

Delite na:
Znanstveniki določili 29 planetov, s katerih nas morda opazujejo.
Morda "tam nekje" nezemeljski astronomi vedo, da Zemlja obstaja Pixabay

Stoletja so Zemljani zrli v zvezde in nebo in se spraševali, če tam zunaj, med zvezdami obstaja življenje. In medtem, ko se sami trudimo, da bi ujeli znake, ki bi pričali o tem, da nekje živijo "mali zeleni možje", nas morda ti opazujejo.

V eni zadnjih raziskav so astronomi skrčili krog bližnjih zvezdnih sistemov, kjer bi radovedni Nezemljani lahko opazili, da na Zemlji ali vsaj našem sončnem sistemu obstaja življenje. V teh sistemih obstaja 29 potencialno naseljivih planetov.

Raziskovalci so indentificirali 1.715 zvezdnih sistemov v krogli s premerom 326 svetlobnih let, na katerih bi nezemeljski astronomi v zadnjih 5.000 letih in naslednjih 5.000 lahko zaznali, da v našem Sončnem sistemu obstaja Zemlja. Eden izmed načinov bi bil, da bi opazovali prehod Zemlje mimo našega Sonca - podobno kot tudi mi ugotavljamo prisotnost planetov ob daljnih zvezdah. Ob prehodu planeta namreč svetloba zvezde, ki jo opazujejo astronomi, rahlo pojenja, z dovolj natančnimi napravami pa je to mogoče tudi zaznati (s prostim očesom je to nemogoče).

Ena izmed zvezd, s katerih bi to lahko naredili je znana kot Ross 128, rdeča prtlikavka v ozvezdju Device, okoli 11 svetlobnih let daleč, a še vedno dovolj blizu, da bi lahko zaznala tudi radijske in televizijske valove, ki jih oddajamo z Zemlje. Okoli te zvezde kroži planet, okoli 2-krat tolikšen kot Zemlja in če so tam dovolj tehnološko razviti prebivalci, bi lahko naš planet opazili že 2.000 let nazaj. Na nekem drugem planetu, ki kroži okoli Teegardenove zvezde, okoli 12,5 svetlobnih let daleč, pa bodo v idealni poziciji za opazovanje našega planeta čez 29 let.

Dovolj napredni prebivalci v bližnjih zvedznih sistemih pa lahko že skoraj sto let spremljajo tudi naše radijske in televizijske signale, ki z Zemlje uhajajo v vesolje. Tisti, ki so od nas oddaljeni recimo 14  svetlobnih let tako recimo lahko gledajo prve epizode Naše male klinike ...

Vendar, ali bi se ti prebivalci daljnih planetov odločili za komunikacijo z nami? "Zanimivo bi bilo vedeti, ali smo mi 'Nezemljani' nekomu drugemu," pravi profesorica astronomije Lisa Kaltenegger iz univerze Cornell v New Yorku, ki je sodelovala v raziskavi.