Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nova tehnologija za odkrivanje lažnivcev

kl, 26.11.2021 08:48:22

Vsi vemo, da je dobrega lažnivca težko odkriti. Celo poligraf (detektor laži) se da prelisičiti. Nova tehnologija pa obljublja preboj pri odkrivanju lažnivcev.

Delite na:
Nova tehnologija za odkrivanje lažnivcev
Elektrode lahko izmerijo mikro premike mišic na obrazu x-trodes.com

Številne knjige o neverbalni komunikaciji (govoru telesa), ki naj bi pomagala ljudem razkriti, ali sogovornik v resnici misli to, kar govori ali laže, so napisane. Temeljijo pa na tem, da naj bi človek, ki laže, podzavestno opravljal določene gibe, preusmerjal pogled v določeno smer, ali se postavil v določeno pozo. Vendar pa uspešnost odkrivanja laži na podlagi govorice telesa najpogosteje ni preveč uspešna.

"Veliko raziskav je pokazalo, da je skoraj nemogoče ugotoviti, če kdo laže. Tudi eksperti, kot so policijski zasliševalci, niso nič boljši kot navadni ljudje," je povedal profesor Levy, "Obstoječi detektorji laži niso zanesljivi, ker se skoraj vsakdo lahko nauči kontrolirati srčni utrip in ga s tem pretenta, zato informacije, pridobljene z njimi, na sodiščih ne veljajo kot dokaz. Zato je bilo nujno razviti tehnologijo, ki bo bolj uspešna."

Profesor Dino Levy Univerza v Tel Avivu.jpg
Profesor Dino Levy
Univerza v Tel Avivu

Zdaj so izraelski raziskovalci na univerzi v Tel Avivu razvili detektor laži, ki temelji na predpostavkah o nehotenih gibih pri laganju. Skupina, ki jo vodi profesor Dino Levy, je namreč odkrila, da ljudje, ki lažejo, nezavedno aktivirajo mišice v licih in obrveh. Vendar pa so ti gibi tako šibki, da doslej ni bilo senzorjev, ki bi bili dovolj občutljivi, da bi jih lahko zaznali. Levyjeva skupina je uporabila odkritje druge skupine izraelskih raziskovalcev, ki jih vodi profesorica Yael Hanein, X-trode. Gre za elektrode, ki jih lahko nalepimo na mehke površine, kot je recimo koža, in ki merijo aktivnost mišic in živcev v njej.

poligraf.jpg
Poligraf se da pretentati
Profimedia

Profesor Levy je tako izvedel poskus, v katerem so X-trode nalepili na obraze prostovoljcev, ki so v parih sedeli eden nasproti drugemu. Eden od prostovoljcev je imel na glavi slušalke, v katerih je slišal dve besedi, "črta" in "drevo", ki jih je moral govoriti drugemu rostovoljcu - le da se je lahko odločil, ali bo povedal besedo, ki jo je slišal v slušalkah, ali pa si bo izmislil drugo. Pri tem je moral ohranjati, kar se le da "kamnit obraz". Drugi prostovljec je imel za nalogo, da ugotovi, če mu je kolega zares povedal besedo, ki jo je slišal v slušalkah, ali pa je lagal. Po nekaj časa sta vlogi zamenjala.

Kot so pričakovali, so prostovoljci imeli veliko težav, da so ugotovili, kdaj drugi laže. Medtem so X-trode, prilepljene na njihove obraze, laži razkrile poprečno v 73-ih odstotkih primerov. To pa je več kot katerakoli druga tehnologija.

Zdaj so v razvoj novega detektorja laži vključili tudi umetno inteligenco, ki naj bi zaznavala te drobne premike že na podlagi analize posnetkov narejenih s kamerami visoke ločljivosti. In ko bo učinkovitost ugotavljanja postala še višja, bi lahko ta način uporabljali recimo v policijskih zasliševanjih, na letališčih, pri intervjujih za zaposlitev in drugje.

Seveda pa bo zanimivo videti, ali bodo nekateri ljudje lahko tudi obrazne mišice nadzorovali do te mere, kot lahko nadzorujejo srčni utrip in pretentali tudi te naprave.