baterija Svet24.si

Dveletnica umrla po zaužitju baterije iz ...

hudournik fekalije žusterna Svet24.si

Hude kritike: Se po Kopru širi ljubljanski smrad?

janez cerar pl Reporter.si

Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je ...

roke Svet24.si

Ko on popiva, je 82-letna mama zaklenjena v ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Partnerica novega ministra do službe v državnem ...

račun Odkrito.si

Preprosto vprašanje, ki bega kalkulatorje! Ga ...

FB_IMG_1624003912686 Njena.si

Poroka v velikem slogu: Saša in Miha kot princ in...

Zenice razkrivajo inteligenco

kl, 10.06.2021 14:00:36

Pravijo da so oči "zrcalo duše", zdaj pa raziskava kaže, da so tudi "ogledalo možganov".

Delite na:
Zenice razkrivajo inteligenco
Zenica - naše okno v svet Pixabay

Spoznavne (kognitivne) sposobnosti, kot so kontrola pozornosti, fluidna inteligenca in kapaciteta delovnega spomina, so povezane z velikostjo zenice, so sporočili raziskovalci iz Inštitura za tehnologijo iz ameriške Georgije, piše revija Scientific American.

Raziskovalci so merili premer zenice približno 500 prostovoljcem, starim od 18 in 35 let, potem pa so jim dali v reševanje serijo testov, s katerimi so merili njihovo sposobnost ohranjanja koncentracije, reševanja novih problemov (t.i. fluidno inteligenco) in spominsko sposobnost.

Ker zenice reagirajo na količino svetlobe, so prostor, v katerem so izvajali teste, zamračili.

"Odkrili smo, da je večja zenica povezana z večjo fluidno inteligencijo in kontrolo pozornosti, v manjši meri pa s stopnjo delovnega spomina,“ so avtorji študije objavili v časopisu "Cognition international journal".

Ugotovili pa so tudi, da imajo starejši ljudje manjše zenice, vendar povezava med njeno velikostjo in kognitivnimi sposobnostmi ostaja. 

Povezanost teh dveh lastnosti raziskovalci pojasnjujejo, da pri obeh sodeluje del možganov, imenovan locus coeruleus, ki regulira aktivnost v določenih delih možganov, prav tako pa vpliva na širjenje zenice. Lokus, imenovan tudi "modra točka" sprošča hormon, ki regulira določene možganske procese, vključno s pozornostjo in učenjem.

Seveda pa znanstveniki poudarjajo, da raziskava ne daje dokončne potrditve o povezanosti velikosti zenice in inteligence, saj bo za to potrebno še več dodatnih raziskav, vsekakor pa govori o tem, da je v povezanosti oči in možganov več, kot se zdi na prvi pogled.