korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

rebeka-dremelj, sebastian Odkrito.si

Ko sta izvedela, kaj ju čaka na Finskem, ju je ...

doncic Ekipa24.si

LUKAAAA! To se zgodi, ko na sceno stopi SLOVENEC! ...

Zemlja ima svoj utrip - in vsak je katastrofalen

kl, 22.10.2021 14:05:03

Geologi so ugotovili, da ima Zemlja svoj utrip. In ob vsakem takem v preteklosti je prišlo do katastrofe. Kako daleč je naslednji?

Delite na:
Zemlja ima svoj utrip - in vsak je katastrofalen
Zemlja ima svoj lasten utrip, ugotavljajo znanstveniki Pixabay

Naša srca bijejo, ko mirujemo, s frekvenco 60 do 100 udarcev na minuto. Tako kot srce, pa ima tudi naš planet svoj lasten pulz - en "utrip" vsakih 27,5 milijona let. Tako kaže nova študija, objavljena v reviji "Geoscience Frontiers" ki temelji na raziskovanju Zemljine geološke preteklosti.

"Mnogo geologov meni, da so geološke spremembe naključne," pravi Michael Rampino iz newyorške univerze, vodja študije. "Naši dokazi, pridobljeni s pomočjo statistike, pa kažejo na nek zaključen ciklus, ki kaže na to, da so večji geološki premiki med seboj povezani in ne naključni."

Vulkan Pixabay.jpg
Eden od znakov Zemljinega utripa so tudi ekstremni vulkanski izbruhi.
Pixabay

EKSTREMNE ERUPCIJE VULKANOV, MNOŽIČNA IZUMIRANJA, ...

Študija njegove ekipe ni prva, ki kaže na to, da ima naš planet geološki cikel, pač pa to z najnovejšimi raziskavami, opravljenimi z najmodernejšimi metodami, potrjuje. Pokazalo se je, da je Zemlja med temi "vrhovi" aktivnosti, ki se pojavijo na vsakih 27,5 milijonov let, geološko gledano precej mirna. Seveda aktivnost, ko se začne, ne traja samo nekaj ur, dni ali mesecev, pač pa stoletja ali celo tisočletja dolgo, kar je gledano z geološkega stališča "zelo hitro", za nas, ki živimo največ 120 let, pa seveda polžje počasi. A takrat se zgodijo drastične spremembe. V preteklosti so to bile ekstremne erupcije vulkanov, množična izumiranja vrst in spremembe v višini morske gladine ter v količini kisika v oceanih.

zemlja, podnebne spremembe, globalno segrevanje
Kdaj bo Zemlja ponovno "utripnila"?
Profimedia

KDAJ BO ZEMLJA SPET UTRIPNILA?

Kaj je vzrok za ta cikel, znanstveniki zaenkrat še ne vedo, domnevajo pa, da gre za posledico dogajanja v notranjosti Zemlje, ki prizadene njeno tektoniko in podnebje, morda pa svoje prispevajo tudi dogajanja v našem Osončju ali Galaksiji.

Če so izračuni znanstvenikov vsaj približno točni - znanstveniki opozarjajo, da bi uporaba drugačnih statističnih pristopov morda prinesla majhne korekcije - nam zaradi naslednjega Zemljinega "utripa" še ni treba pretirano skrbeti. Zadnji se je zgodil pred približno 7 milijoni let, tako da imamo do nasledenjega še kakšnih 20 milijonov let "fore". V tem času pa se seveda lahko zgodi še marsikaj drugega, prav tako katastrofalnega.