Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Zakaj radi pokamo mehurčkasto folijo?

kl, 11.06.2021 20:30:00

Skoraj ni človeka, ki ne bi vsaj enkrat počil kakšnega izmed mehučkov na zaščitni foliji. In ko enkrat začneš, je kot slani prigrizki - ne moreš nehati, kajne? Toda - zakaj?

Delite na:
Zakaj radi pokamo mehurčkasto folijo?
Mehurčkasta folija Pixabay

Proizvajalec pokljave folije "Bubble Wrap", ki jo večinoma uporabljajo za zaščito lomljivih predmetov, je pred nekaj leti objavil, da bo izdelal novo verzijo, pri katerih mehurčkov ne bo mogoče več pokati. Vest je razburila mnoge ljubitelje pokanja mehurčkov, vendar le dokler proizvajalec ni pojasnil, da se bo v novi verziji zrak iz enega selil v sosednji mehurček, tako da se bo igra pokanja lahko nadaljevala v nedogled. Vendar pa vsem tudi to ni bilo najbolj všeč. Mehurček mora pokniti, pa pika!

Kathleen M. Dillon, profesorice psihologije na vsučilišču Western New England je že v 90-ih letih prejšnjega stoletja objavila študijo o tem, zakaj ljudje uživamo v pokanju mehurčkaste folije. "V stari Grčiji, danes pa v nekaterih predelih Azije, je bilo običajno, da so ljudje nosili s seboj gladek kamen, prod ali žad. Dotik gladke površine deluje na človeka pomirjujoče. In enak učinek ima tudi glajenje mehurčkaste folije," je zapisala v študiji. Ta je tudi pokazala, da so študentje, ki so popokali vsaj dve foliji bili veliko bolj mirni in pozornejši. Prav tako so imeli lucidnejše reakcije in se bolje odločali.

Pokanje mehurčkov pa zmanjšuje stres, še dodaja Dillonova. Ko smo nervozni in pod stresom, so majhni gibi, kot so tapkanje s prsti ali zibanje noge, pa tudi pokanje mehurčkov način, da popusti mišična napetost, ki ponavadi spremlja stres. Zvok poka pa deluje pomirjajoče.

"Gre za kompulzivno stvar. Videla sem pisarniške delavke, ki so se kregale zaradi mehurčkaste folije. Očitno je pokanje mehurčkov stvar, ki povzroča nekakšno odvisnost in jo vsi želijo," je v zaključku študije zapisala psihologinja.

Torej - ko boste naslednjič nervozni ali v stresu, poglejte naokrog. Še bolje pa bo, če boste vedno imeli majhno zalogo mehurčkaste folije pri sebi.

Če je nimate, pa si lahko zavrtite zvok pokanja mehurčkov, kot na spodnjem posnetku - vendar ne bo čisto enako, kajne?