dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

Screenshot_31 Njena.si

Razkrili pravi obraz tekmovalca Kmetije

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Ivana Trump - Vrhunska smučarka, manekenka, poslovna ženska in prva dama

c.r., 18.07.2022 09:00:45

Filmsko življenje

Delite na:
Ivana Trump - Vrhunska smučarka, manekenka, poslovna ženska in prva dama
Bila je izjemna smučarka. Profimedia

Bila je prva žena zdaj že bivšega predsednika Združenih držav Amerike Donalda Trumpa, nikakor pa ne samo to.

Newyorška policija se je 14. julija sredi dneva odzvala na nujni klic na pomoč. Ob prihodu v hišo na 64. ulici ob Centralnem parku so našli nezavestno 73-letno žensko. Reševalcem ni preostalo drugega, kot da jo na kraju razglasijo za mrtvo.

Bila je tudi zelo uspešna poslovna ženska
Bila je tudi zelo uspešna poslovna ženska.
Profimedia

Vrhunska smučarka

Ivana Trump se je kot Ivana Zelničkova 20. februarja leta 1949 rodila v mestu Zlin v takratni Češkoslovaški. Njen oče je bil inženir elektrotehnike, mama telefonska operaterka. Na očetovo pobudo je pri štirih letih stopila na smuči, se sčasoma pridružila mladinski reprezentanci in z njo šla v svet onkraj tako imenovane železne zavese. Leta 1972 je v Pragi diplomirala iz telesne vzgoje, a nazaj k smučanju: govori se, da je bila leta 1972 rezerva v reprezentanci na zimskih olimpijskih igrah – specializirala naj bi se za smuk in slalom –, a dokazov za to ni.

Njena zadnja velika ljubezen je bil percej mlajši Rossano Rubicondi, ki pa je umrl zaradi hude bolez
Njena zadnja velika ljubezen je bil precej mlajši Rossano Rubicondi, ki pa je lani umrl zaradi hude bolezni, star le 49 let.
Profimedia

Pot čez lužo

Zelničkova se je leto dni prej poročila z avstrijskim inštruktorjem smučarja Alfredom Winklmayrjem, da bi dobila avstrijsko državljanstvo. Tako je lahko zakonito zapustila Češkoslovaško, ne da bi izgubila pravico obiskovati svoja starša. Leta 1973 se je v Los Angelesu, kamor se je podala, da bi poučevala smučanje, od Avstrijca ločila.

Od tam jo je pot ponesla v Kanado, kjer je živela z Georgom Syrovatko, s katerim se je dobivala od leta 1967. Syrovatka je v Kanado prebegnil leta 1971. Zelničkova se je v Kanadi preživljala s poučevanjem smučanja. V dveh letih, kolikor jih je preživela v Montrealu, je izpopolnjevala svojo angleščino, tudi v večerni šoli. Sčasoma se je podala v manekenske vode, a to je bila zanjo, kot je povedala pozneje, služba, in ne kariera.

Ivana in Rossano, leta 2013
Ivana in Rossano, leta 2013
Profimedia

Ne le privesek

Donalda Trumpa je spoznala leta 1976 v New Yorku. Poročila sta se 7. aprila 1977 – bila je Trumpova prva žena, on pa njen drugi mož. V 80. letih prejšnjega stoletja sta bila reden plen tabloidov, rodili pa so se jima trije otroci: Donald mlajši, Ivanka in Eric. Češko tekoče govori le Donald mlajši; Ivanka češčino razume, za Erica pa je španska vas. Skupaj sta delala pri kar nekaj večjih projektih, med drugi tudi slovitem Trumpovem stolpu na Manhattnu. Skratka, bila je njegova partnerica – nekdo, ki mu je bil enakopraven, ki ga je znal izzvati.

V Italiji je sodelovala tudi v velikem številu resničnostnih šovov.
V Italiji je sodelovala tudi v velikem številu resničnostnih šovov.
Profimedia

Ločitev vsem na očeh

Med božičnimi prazniki leta 1989 sta se javno »udarila« v Aspnu, potem ko je naletela na njegovo ljubico (in poznejšo ženo) Marlo Maples. Donald naj bi jo nato februarja 1990 zaklenil iz svoje pisarne v hotelu Plaza, čemur je sledila sodna bitka glede legitimnosti štirih predporočnih pogodb, ki sta jih izpogajala skozi leta.

Oktobra 1990 je umrl Ivanin 63-letni oče, potem ko ga je izdalo srce. Bil naj bi obveščevalec češkoslovaške obveščevalne službe in naj bi tej posredoval informacije, ki mu jih je posredovala hčerka. Med njimi naj bi bila napoved, da bo na ameriških predsedniških volitvah leta 1988 slavil George H. W. Bush. A kljub vsemu slabemu ji je na očetovem pogrebu v Zlinu ob strani stal Donald.

Ločitev je bila deležna medijske pozornosti po vsej obli. Kar 11 dni zapored sta bila na naslovnicah newyorških tabloidov. Ivana ga je obtožila nasilja in posilstva, za poravnavo pa je morala podpisati, da ne bo razkrivala podatkov; za javno razpravljanje o njunem zakonu je morala pridobiti Donaldovo dovoljenje. Ločitev naj bi ji prinesla 14 milijonov dolarjev, dvorec v Connecticutu s 45 sobami, stanovanje v hotelu Trump Plaza ter uporabo letovišča Mar-a-Lago mesec dni na leto. Ločitev je bila končana leta 1992.

Ivana in Marcantonio Rota leta 2012
Ivana in Marcantonio Rota leta 2012
Profimedia

»Počivaj v miru, Ivana«

Družina Trump je po njeni smrti sporočila: »Naša mati je bila neverjetna ženska ‒ sila v poslovnem svetu, športnica svetovnega razreda, žareča lepotica in skrbna mati ter prijateljica.« Lepe besede ji je na koncu naklonil tudi Donald: »Bila je čudovita, lepa in neverjetna ženska, ki je imela navdihujoče življenje. Njen ponos in veselje so bili trije otroci. Bila je tako ponosna nanje, kakor smo bili mi ponosni nanjo. Počivaj v miru, Ivana.«

Skupina Republikanci proti trumpizmu je ob tem opozorila, da je Donald sožalnemu sporočilu dodal prošnjo za financiranje svoje politične kampanje.

Ivana je veliko časa preživela v Italiji, kjer je bila zelo priljubljena.
Ivana je veliko časa preživela v Italiji, kjer je bila zelo priljubljena.
Profimedia

Poročena še dvakrat

Po Trumpu se je poročila še dvakrat: leta 1995 z italijanskim poslovnežem Riccardom Mazzucchellijem – zakon je trajal dve leti – in leta 2008 z italijanskim igralcem in manekenom Rossanom Rubicondijem. Njuno poroko je gostil Donald v letovišču Mar-a-Lago. In čeprav sta se ločila po manj kot letu dni, sta poskušala vse do leta 2019. Rossano je sicer zaradi bolezni umrl star le 49 let.

Vmes je bila v zvezi še z italijanskim aristokratom Roffredom Lovatellijem, in sicer od leta 1997 pa do leta 2005.

Donalda Trumpa je spoznala leta 1976 v New Yorku
Donalda Trumpa je spoznala leta 1976 v New Yorku.
Profimedia

Pripravljala se je na počitnice

Ivana Trump se je po poročanju newyorških medijev na dan smrti pripravljala na počitnice v Saint-Tropezu. Pred smrtjo je imela kosilo v priljubljeni italijanski restavraciji v svoji soseski, kar je razkrila lastnica restavracije Altesi's Paola Alavian. Dejala je, da je Ivana Trump med obrokom delovala nekoliko utrujeno in ni veliko pojedla ... Potem pa jo je menda izdalo srce in tako se je poslovila velika dama, ki je polnila naslovnice svetovno priznanih revij in ki je bila simbol za uspeh. Naj počiva v miru.

Ivana je bila poročena štirikrat.
Ivana je bila poročena kar štirikrat.
Profimedia