mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Viharni zakon Janet in Tonyja

C.R., 04.07.2022 12:30:00

Preden sta se Janet Leigh in Tony Curtis leta 1950 na neki zabavi spoznala, je bila ona že dvakrat poročena, četudi le za kratek čas. Prav tako je že bila nekdo v Hollywoodu; po drugi strani pa je Curtis komaj začenjal, nizal je le manjše vloge.

Delite na:
Viharni zakon Janet in Tonyja
Janet Leigh in Tony Curtis Profimedia

Imel je težko otroštvo. Nekaj časa je bil v tolpi, nato se je pridružil mornarici. Potem ko ga je odkrila Janez Selznick, se je pri 23 letih znašel v Hollywoodu. Na začetku se je bil primoran zanašati na svoj videz, saj njegove igralske sposobnosti niso izstopale.

janet-leigh-in-tony-curtis
Janet Leigh in Tony Curtis in njuni hčerkici
Profimedia

janet-leigh-in-tony-curtis
Jamie Lee Curtis
Profimedia

Poroka kljub nasprotovanju

Ko sta se spoznala, se mu je zdela privlačna, ona pa ga je opisala kot čednega mladeniča s črnimi podivjanimi lasmi, velikimi očmi, ki so jih obrobljale dolge trepalnice, ter čutnimi usti in, navsezadnje, z osebnostjo, ki se ji ni bilo mogoče upreti.

Leta 1951 je filmski studio pritiskal na Curtisa, naj se zaradi publicitete poroči s Piper Laurie, njemu pa se je vedno bolj svitalo, da ga mika Janet Leigh. Ko je bila na promocijski turneji, jo je poklical in zaprosil za roko, ona pa je privolila. Delala sta za različna studia, oba pa sta ju skušala prepričati o nasprotnem, a brez uspeha, saj sta se poročila 4. junija 1951. Poročna priča je bila komedijant Jerry Lewis.

Po poroki se je Curtisova kariera začela vzpenjati. Za javnost sta bila popoln par, onadva pa sta ta vtis sprejela z odprtimi rokami.

janet-leigh-in-tony-curtis
Janet Leigh in Tony Curtis
Profimedia

janet-leigh-in-tony-curtis
Janet Leigh in Tony Curtis
Profimedia

Skupaj v filmih, a …

Leta 1953 sta se začela skupaj pojavljati v filmih, najprej v Houdiniju. Leta 1954 je sledil film The Black Shield of Faltworth, takrat pa so se že začele kazati razpoke. Leighovo je motilo Curtisovo vedenje v javnosti, njemu pa je šlo v nos, kako mu je to dajala vedeti. Prav tako je začel sumiti, da ga vara; v tem prepričanju ga je le še utrdilo pismo, ki ji ga je poslal soigralec Bob Fosse. Curtis je tako začel spati z drugimi ženskami, omenjata se igralki Gloria DeHaven in Natalie Wood, ter zahajati v Playboyjev dvorec. Vse to je znal upravičiti: »Imel sem 30 let, bil sem na vrhuncu, name pa so se obešala čudovita dekleta s fantastičnimi postavami … Odločil sem se, da bom od takrat dalje jemal, kar mi je bilo ponujeno.«

Leta 1956 se jima je rodila hčerka Kelly, a je bil njun odnos še dodatno napet zaradi njunih karier: ona je dobivala dobre vloge, on pa je bil zaradi tega rahlo ljubosumen.

A kljub temu sta še vedno skupaj nastopala v filmih, tudi v Vikingih leta 1958. Istega leta se jima je rodila druga hčerka. Jamie Lee Curtis je pozneje dejala, da je bila dojenčica, ki bi morala rešiti zakon staršev, a ji je spodletelo.

janet-leigh-in-tony-curtis
Janet Leigh in Tony Curtis
Profimedia

janet-leigh-in-tony-curtis
Janet Leigh in Tony Curtis
Profimedia

Neizbežna ločitev

Po vlogi v Psihu je Leighova začela piti; Curtis je trdil, da je med eno od epizod pijančevanja použila več tablet za spanje, on pa jo je prisilil, da jih je izkašljala. Vlogo za ločitev je vložil, ko je snemala Mandžurskega kandidata leta 1962. Trdil je, da ga je »komandirala«, tako kot je z njegovim očetom počela njegova mama. Leighova pa je pojasnjevala, da so bili za ločitev krivi zunanji dejavniki. Eden teh je bil, da je imel razmerje s 17-letno nemško igralko Christine Kauffman.

V Mehiki sta se ločila po hitrem postopku. On se je poročil s Kauffmanovo, a tudi ta zakon ni bil uspešen – do svoje smrti leta 2010 se je poročil šestkrat. Ko je umrl, je še bil poročen s svojo šesto ženo Jill Vandenburg. Karieri Leighove je po ločitvi zmanjkalo sape. Tudi ona se je poročila, in sicer z Robertom Brandtom. Zakon je trajal do njene smrti leta 2004.

janet-leigh-in-tony-curtis
Janet Leigh in Tony Curtis
Profimedia

janet-leigh-in-tony-curtis
Janet Leigh in Tony Curtis
Profimedia