stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

VIDEO: Reševanje psa Fifija

Hana Souček Martinc, 11.01.2021 13:31:56

Pogosto se znajdemo pred vprašanjem, kako pomagati? Želeli bi nekaj narediti, prispevati, ampak preprosto ne najdemo časa ali pa poguma, da to naredimo. Ne odločimo se za ta korak.

Delite na:
VIDEO: Reševanje psa Fifija
Fifi je bil čisto izčrpan in v avtomobilu, ki ga je peljal v novi topli dom, kar ni hotel zaspati ... Ivan Valtl

Ljudje v stiski

Ob nedavnih potresih na Hrvaškem so se angažirali posamezniki, organizacije, vsi tisti, ki so želeli nekaj prispevati in lajšati stiske, v katerih so se znašli ljudje in tudi živali. Nanje pogosto pozabimo. Če se le da, je potreben razmislek tudi v tej smeri. Kot nam je povedala zaščitnica živali in predsednica Obalnega društva proti mučenju živali Andreja Bogataj Krivec, pogosto dobiva klice in posluša izpovedi stiske. Tako jo je pred kratkim poiskala družina, ki je izgubila mesečne prihodke. Ostali so brez vsega in prosijo za pomoč svojim kužkom, saj nimajo dovolj niti za lastno preživetje. Kot je dejala Andreja, jih je potolažila, da bo poskusila pomagati živalim. »Ampak tudi družine ne moremo pustiti na cedilu,« pravi in zagotavlja, da bo poskusila pomagati tudi njim.



Italijanska tačka v srcu


Prejšnji teden smo jo zmotili sredi delovne akcije. Na italijansko mejo je šla pričakat konvoj civilne zaščite iz Italije. Ta je v Koper pripeljal pomoč za lajšanje stisk ob nedavnih potresih na Hrvaškem. V pogovoru z našo odgovorno urednico Karmen Špacapan so predstavniki iz Italije povedali: »Že vrsto let pomagamo ljudem in seveda tudi štirinožnim prijateljem, ki se znajdejo v stiski. To je že naša 3. misija v tujino. Bili smo že v Albaniji, v Bosni, zdaj pa potujemo na Hrvaško.« Predstavnica tržaškega društva za zaščito živali Zampa nel cuore (Tačka v srcu) se je zahvalila vsem, ki so pomagali pri tej akciji. Naštela je kar nekaj tujih organizacij in poudarila, da jim brez predstavnikov civilne zaščite iz Trsta tega nikakor ne bi uspelo izpeljati.

Dobrodošel, Fifi!

V reševanje in skrb za izgubljene in zavržene živali se je vključilo že nekaj društev, neprofitnih organizacij in posameznikov. Tako nas je pot pripeljala do kužka Fifija, pobeglega mladička, ki ga je zavod Pit pod vodstvom Blanke Kapus Passecker našel v Romuniji, pričakal pa nas je v varstvu Andreje Bogataj Krivec. Pred kratkim smo v naši družini sprejeli odločitev, ki je zorela nekaj časa, in se pozanimali pri veterinarju, kaj svetuje glede posvojitve pasjega mladička. Obrnili smo se na nekoga, ki mu zaupamo in ga iz preteklih izkušenj poznamo, na veterinarko Iris Selan, saj male živali zdravi in zanje skrbi že od leta 1995. Pot do kužka je bila vijugasta, kot je bila vijugasta zanj, saj se je znašel v velikih srcih ljudi, ki ne pomagajo samo lokalno, ampak kjerkoli je pomoč potrebna. Na potresnih mestih, državah Balkana in kamorkoli jih pot zanese.

 Tako so Fifija in še nekaj drugih našli v Romuniji, mu omogočili začasen dom v začasni namestitvi, ga imeli radi, veterinarsko oskrbeli in ga pripeljali do nas. Do njegovega novega stalnega doma.