Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Vas sanje lahko posvarijo pred rakom?

kl, 07.03.2021 16:00:00

Ideja, da lahko sanje posvarijo pred zdravstvenimi problemi, še preden se simptomi pojavijo, ni široko sprejeta, vendar pa se kopičijo spoznanja o povezanosti vzorcev sanjanja in zdravstvenega stanja,

Delite na:
Vas sanje lahko posvarijo pred rakom?
sanjanje profimedia

Verjetno se je zgodilo vam ali pa komu, ki ga poznate - sanje o tem, da so vam izpadli zobje. To sicer ni najhujša nočna mora, vendar je zelo neprijetna - in precej pogosta. Ali te sanje govorijo o tem, da ste se kot otrok bali zobne miške in možgani zgolj procesirajo neprijetne spomine, ali pa vas morda opozarjajo, da je čas, da obiščete zobarja?

Povezava med sanjami in zdravjem je že nekaj časa pod drobnogledom raziskovalcev. Ali sploh obstaja? Nekatere raziskave kažejo sledeče:

  • Ljudje s spalnimi motnjami in nočnimi morami, ki pri njih povzročijo fizično aktivnost, kot sta na primer kričanje in brcanje, imajo večje tveganje za Parkinsonovo boleznijo in podobnimi obolenji živčevja.
  • Ljudje, ki imajo zelo žive sanje imajo bolj kvaliteten spanec in boljše prehrambene navade.
  • Slab spomin na nočne sanje bi lahko bil znak apneje (zastoja dihanja med spancem)
  • Pogoste nočne more lahko napovedujejo možnost samopoškodovanja.
  • Nočne more so lahko povezane z obolenjem srca, ki povzroča, da v možgane pride manj kisika in moti spanec.
  • Noseče ženske in ženske po porodu pogosto doživljajo zelo žive sanje, kar je morda povezano z rahlim spancem zaradi otroka, hormonskih sprememb in čustvenega stanja, povezanega z materinstvom.

Le malo študij pa odgovarja na vprašanje, ali sanje "svarijo" pred prihajajočo ali nastajajočo boleznijo. Takole, "preko prsta", bi lahko rekli le: "Morda včasih res to počnejo. Zato velja biti pozoren in predvsem uporabljati zdravo pamet."

"Gledano na splošno - če imate slabe sanje ali nočne more, ki vas vznemirjajo, je potrebno narediti nekaj v zvezi s tem," pravi Tore Nielsen iz Laboratorija za spanje in nočne more na univerzi v kanadskem Montrealu. "Take sanje govorijo, da obstaja nekaj, kar je vredno vaše pozornosti."

Deirdre Leigh Barrett, raziskovalka sanj na Harvardu medtem v svoji knjigi o sanjah omenja dva primera, ko so sanje opozorile sanjajoča na dele telesa, za katere se je izkazalo, da jih je napadel rak, še preden so to ugotovili zdravniki.

V prvem primeru je sanjajoči sanjal o panterju, ki ga je ugriznil v hrbet. Sanje so ga zbudile in ko je pogledal mesto, kjer ga je v sanjah ugriznil panter, je na njem odkril znamenje. Odločil se je obiskati zdravnika, ki takrat ni odkril nič nenavadnega. Sanje so se še večkrat ponovile in enkrat je v njih dobil nasvet, naj zdravnik ponovno preveri znamenje. Na njegovo vztrajanje je zdravnik vzel vzorec in izkazalo se je, da gre za melanom v zgodnji fazi.

Zgodbe, kot je opisana, niso redke in nekatere so še bolj dramatične. Vse pa govorijo o tem, da morda res obstaja povezava med sanjami in zdravstvenim stanjem in da nas telo opozarja na nekaj, kar smo morda spregledali.

Barettova pravi: "Menim, da sanje imajo dostop do vsega, kar se dogaja v naših telesih in duhu v najširšem smislu, vključno s stvarmi, ki se jih sploh ne zavedamo."

To bi lahko vključevalo signale, ki jih iz takega ali drugačnega razloga spregledamo, ko smo budni, lahko pa pomeni, da sanje "poberejo" drobne znake iz področij, kjer je nekaj narobe in jih interpretirajo po svoje, meni raziskovalka. Njen raziskava kaže na večjo pogostost sanj o počasi napredujočih boleznih, ki so lahko v telesu prisotne, še preden jih zaznamo sami ali zdravniki.

Drugi raziskovalec, Carlyle Smith, iz univerze Trent v Peterboroughu, v kanadskem Ontariu pa je v svojih študijah ugotovil, da so sanje, ki nekaj napovedujejo, običajno zelo žive, tudi zelo specifične in ponavljajoče se - bodisi, da se ponavljajo določene scene, ali pa se razvijajo kot filmska serija, v nadaljevanjih.

“Več tovrstnih sanj z enako "temo" nam lahko, če jih spremljamo, dajo celotno informacijo," pravi in dodaja, da lahko negativna čustva, ki jih takšne sanje povzročajo, postanejo močnejša, kadar je stanje resnejše.

"Lahko si predstavljamo predpostavko, po kateri del telesa, ki ne deluje pravilno, na nek način pošilja sporočilo v sanjajoče možgane," pravi Smith, vendar doslej nobena od obstoječih teorij o delovanju možganov in telesa tega ne zmore pojasniti. "V tradicionalnih fizioloških ali nevrofizioloških spoznanjih preprosto ni ničesar, kar bi nakazovalo, da je to možno in kakšen sistem bi lahko pri tem bil vpleten."

Sicer meni, da bodo "napovedujoče sanje" kmalu postale sprejete med psihologi kot pojav, ki obstaja, čeprav bo pot do razlage še zelo dolga. Skupaj z drugimi raziskovalci pa spodbuja ljudi, naj bodo vseeno pozorni na svoje sanje, posebej tiste, ki se ponavljajo ali so veliko bolj žive od običajnih. Lahko so pomembne. Ni nujno, da kažejo na bolezen. Lahko so tudi pokazatelj stresne situacije, v katero smo vpleteni in bi jo morali razrešiti. "Sama pa bi vsaj pomislila tudi na to, da se dogaja nekaj v mojem telesu," ob tem dodaja Barrettova.