baterija Svet24.si

Dveletnica umrla po zaužitju baterije iz ...

hudournik fekalije žusterna Svet24.si

Hude kritike: Se po Kopru širi ljubljanski smrad?

janez cerar pl Reporter.si

Kazen za cerkvenega žvižgača? Duhovnik, ki je ...

roke Svet24.si

Ko on popiva, je 82-letna mama zaklenjena v ...

20210610-01064860 Necenzurirano

Partnerica novega ministra do službe v državnem ...

Donald Rose in Bojana Ksela Njena.si

Nekdanja televizijca drugič postala starša

FB_IMG_1624003912686 Njena.si

Poroka v velikem slogu: Saša in Miha kot princ in...

Vaš pes ve, ali ste vredni zaupanja

M.K., 10.06.2021 12:30:13

Vsi vemo, da so psi pametni, a zadnja študija kaže, da so še pametnejši, kot smo mislili.

Delite na:
Vaš pes ve, ali ste vredni zaupanja
Pasja socialna inteligenca je višja, kot smo mislili. Shutterstock

Po ugotovitvah nove raziskave, naj bi psi zaznali ali ste vredni njegovega zaupanja ali ne. Skupina raziskovalcev pod vodstvom Akiko Takaoka z japonske univerze v Kjotu, je izvedla študijo, ki je pokazala, da ko se pes odloči, da je določena oseba nezaupljiva, preneha slediti njenim ukazom

Raziskovalci so sledili teoriji, da če človek na nekaj pokaže, bo pes tekel v to smer in povohal pokazano stvar. Raziskovalci so tako izvedli eksperimente, kjer so kazali na različne posode, nekatere polne hrane, druge ne. 

pes
Študija še poudarja, kako zelo imajo psi radi predvidljive stvari.
Shutterstock

Najprej so pokazali na posodo polno hrane, kamor je pes tekel brez obotavljanja. Nato so poskus ponovili s prazno posodo. Pes je enako kot prvič, brez obotavljanja, tekel k prazni posodi. 

Ko ga je ista oseba tretjič usmerila k posodi, ni več hotel iti, kot da bi se zavedal, da raziskovalec ni zanesljiv glede na svoje predhodne izkušnje.

Vsakič, ko so izvedli poskus na 34 različnih psih, so opazili isti vzorec. Raziskovalci so zato zaključili, da psi na podlagi svojih izkušenj vedo, kdaj smo do njih nepošteni. V študiji so pojasnili: “Znano je, da psi dosledno sledijo človeški kretnji kazanja. V tej študiji smo se vprašali, ali psi “avtomatsko” to počnejo, ali prilagajajo svoje vedenje glede na zanesljivost kazalca, ki je bila dokazana v neposredno predhodnem dogodku. Naši rezultati kažejo, da so psi ne samo visoko usposobljeni za razumevanje človeških kazalnih kretenj, ampak tudi da sklepajo o zanesljivosti človeka, ki kretnje izvaja, in posledično prilagodijo vedenje.”

Akiko Takaoka, ki je vodila študijo je za tuje medije povedala, da “imajo psi bolj prefinjeno socialno inteligenco, kot smo mislili. Ta se je selektivno razvijala v njihovi dolgi zgodovini z ljudmi.”

pes
Drugič boste dvakrat pomislili, preden mu boste "vrgli" namišljeno žogico.
Shutterstock