GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija portugalska ronaldo 3 Ekipa24.si

Jaaaa!!! Norišnica v Stožicah, Slovenija na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Laibach so veljali za izzivalne, škandalozne in prepovedane

A. M. / STA, 25.02.2021 14:20:47

V Zasavskem muzeju Trbovlje je na ogled razstava Laibach 4 dekade, ki je nastala ob lanski 40. obletnici priljubljene trboveljske skupine.

Delite na:
Laibach so veljali za izzivalne, škandalozne in prepovedane
Skupina je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Aleš Cipot

Laibach se lahko v 40-letni karieri pohvalijo z več kot tisoč izvedenimi koncerti po vsem svetu, z več kot milijon prodanih plošč ter z mednarodno prepoznavnostjo. Hkrati so po zapisu na strani muzeja "prva slovenska skupina z evropsko in svetovno ravnjo profesionalizma v pop glasbeni industriji in prvi zahodni rock bend, ki je nastopil v Severni in Južni Koreji".

Skupina je bila ustanovljena 1. junija 1980 v Trbovljah. Veljali so za izzivalne, škandalozne, prepovedane, kot so zapisali v muzeju, izzivalni in škandalozni ostajajo tudi 40 let kasneje, a so ob tem tudi spoštovani in občudovani.

Razstava v Zasavskem muzeju Trbovlje obiskovalca popelje skozi 40-letno zgodovino zasedbe. "V predmetnem delu razstave izstopajo plošče in plakati skupine Laibach, določeni tudi v interaktivni verziji (v izvedbi DDTlab-RUK in STPŠ Trbovlje), ter umetniška dela, ki so zaradi svoje družbene kritičnosti pogosto povzročala ostre reakcije," piše na strani muzeja.

laibach
Nastopili so celo v Severni Koreji.
Arhiv skupine

Razstava v časovnem traku predstavlja 40 let delovanja Laibachov, sočasna domača in svetovna dogajanja pa v duhu časa osvetljuje nabor najpomembnejših dogodkov in ideologij.

Kontemplativni del razstave pa daje na vpogled zbirko več tisoč člankov o skupini Laibach iz najpomembnejših svetovnih časopisov in revij. Avtor postavitve je zgodovinar in višji kustos Zasavskega muzeja Trbovlje Gregor Jerman.

Arhivska razstava ob 40-letnici skupine Laibach 4 dekade je v Zasavskem muzeju Trbovlje nastala na pobudo Občine Trbovlje, ki je razstavo podprla, s finančno pomočjo ministrstva za kulturo in v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje ter projektom Inspiracija, program Interreg Slovenija - Hrvaška.

V muzeju so ob tem zapisali, da gre največja zahvala ob vsem tem skupini Laibach, saj so razstavo oblikovali skupaj z njimi, ob tem pa digitalizirali preko 5500 člankov in tako vzpostavili največjo digitalno bazo Laibacha.

Razstava bi moral biti sicer na ogled že lani, v sklopu jubilejnih prireditev, ki so jih skupini pripravljali v Trbovljah in je poleg arhivske postavitve v muzeju vključevale tudi odpadli koncert skupine v Trbovljah ter razstavo z naslovom One Band. One Vision v tamkajšnjem Delavskem domu.

Laibach 1
V Zasavskem muzeju Trbovlje razstava Laibach 4 dekade.
Dorothea Tuch