stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

V vesolju odkrili doslej še neznano telo

kl, 27.01.2022 17:52:26

Okoli 4.000 svetlobnih let oddaljen objekt se hitro vrti in oddaja močne radijske valove. Gre za nezemeljsko civilizacijo.

Delite na:
V vesolju odkrili doslej še neznano telo
Umetniška upodobitev neznanega telesa, podobnega magnetarju ICRAR

Astronomi so odkrili novo vrsto nebesnega telesa, ki spominja na nevrtonske zvezde ali magnetarje. Prvič je radovednost astrononomov zbudil že leta 2018, ko so zaznali nanavadno zaporedje ponavljajočih se radijskih signalov. Takrat so nekateri pomislili, da gre morda za dokaz inteligentnega nezemeljskega življenja, še posebej, ker so signali prenehali že po treh mesecih.

"Za astronome je bilo nekako grozljivo, ker na nebu ni bilo do takrat znanega nič, kar bi kaj takega lahko naredilo," je povedala astronomka Natasha Hurley-Walker iz Mednarodnega centra za radioastronomijo (ICRAR), katere ekipa je objekt tudi odkrila. Nadaljnje raziskave pa so ugotovile, da je nenavadne signale najverjetneje proizvajal vrteči se objekt v vesolju in ne nezemeljska civilizacija.

Doslej je ta zvezda obstajala le teoretično

Zdaj odkriti objekt, je od nas oddaljen 4.000 svetlobnih let, kar je za vesoljske razmere "bližnja soseščina", in bi lahko bil tako imenovani "magnetar z ultra dolgim obdobjem". To je zaenkrat še teoretična vrsta nevtronske zvezde (drobne, ultra goste zvezde, ki ostane, ko zvezda z velikansko maso eksplodira kot supernova ), ki ima magnetno polje močnejše od katerega koli drugega znanega predmeta v vesolju. "Gre za vrsto počasi vrteče se nevtronske zvezde, za katero smo doslej menili, da obstaja le v teoriji," je dejala Hurley-Walkerjeva. "Nihče pa ni pričakoval, da bo kaj takšnega neposredno zaznal, še posebej, ker nismo pričakovali, da bo takšna zvezda tako svetla."

Še vedno pa ostaja skrivnost, zakaj so se signali ustavili že po nekaj mesecih. Ena od možnosti je, da bi lahko to povzročil dogodek, ki ga imenujejo "zvezdni potres", in ki sproža sproščanje velikanske energije v vesolje, hkrati z množico radijskih impulzov. Vsekakor bodo potrebne še nadaljnje raziskave, ki bodo to potrdile ali pa ovrgle. Zagotovo pa se je zdaj v nenavadni objekt "zazrlo" veliko teleskopov.