hrvaška policija Svet24.si

Izsledili brutalnega kolesarja, ki je do smrti ...

miha kralj 1 Svet24.si

Huda nesreča sina slovenskega glasbenika

anton olaj ales hojs bobo2 Svet24.si

Generalni direktor policije se je odzval na ...

jansa dimnik plezanje vlada Reporter.si

Navadnim ljudem je plezanje na trboveljski dimnik ...

darko njavro Necenzurirano

Radarski posli Janševega specialca v domačem ...

Mihaela Krajnc (19) Njena.si

Ljubezen po domače: Mihaele Krajnc danes ne bi ...

Utopitev Ekipa24.si

GROZA! Skoraj jo je ŽE REŠIL, nato sta OBA ...

V šestih letih naj bi obudili mamute

kl, 14.09.2021 15:15:12

Se spomnite Jurskega parka, kjer so znanstveniki k življenju obudili dinozavre? Zdaj bo ameriško podjetje to poskusilo narediti z mamuti.

Delite na:
V šestih letih naj bi obudili mamute
Mamuti so nekoč živeli po vsej Evropi in Aziji Wikipedia/Mauricio Anton

Podjetnik in lovec na neznane leteče predmete, Ben Lamm je ustanovil podjetje "Colossal", ki ga opisuje kot "družbo za preboj v biološki znanosti in genskem inženiringu" in katerega cilj je "obnoviti Zemljino zdravstveno stanje, skupaj z rešitvami za bodoče ekonomije in biološke nujnosti stanja človeštva s pomočjo najnaprednejše znanosti in tehnologije".

Colossal, v katerega je Lamm vložil 15 milijonov dolarjev, bo podprl Laboratorij medicinskega oddelka na univerzi v Harvardu, ki ga vodi genetik George Church, s ciljem, da oživi izumrlega ledenodobnega mamuta. Kot je povedal Lamm, bo projekt nadaljevanje dela ostalih raziskovalcev, ki so raziskovali genom azijskih slonov in analizirali DNA mamutov, najdenih v sibirskem permafrostu.

Ben Lamm in George Church Colossal.JPG
Ben Lamm in George Church
Colossal

CILJ JE USTVARITI KRDELO MAMUTOV, KI BI JIH VRNILI V NARAVO

"Doslej so uspeli združiti nekaj več kot 60 genov slonjega dednega materiala, ki bi lahko funckionirali tudi kot del mamutovega genoma," razlaga Lamm. "Z njimi bi ustvarili bitje, ki bi kot mamut imelo majhna ušesa, hemoglobin prilagojen nizkim temperaturam, 10 cm debelo plast maščobe in tisto, kar ljudje poznajo in obožujejo, mamutovo kosmato krzno," dodaja. Lamm tudi pričakuje, da bi prvega križanca med slonom in mamutom lahko ustvarili v šestih letih. Končni cilj je ustvariti krdelo mamutov, ki bi jih lahko vrnili v naravo.

George Church, s katerim bo sodeloval, je znan kot kontroverzni genetik, ki že več kot desetletje raziskuje možnosti za "obuditev" izumrlih živalskih vrst, posebej mamuta, in njihovo vrnitev v nekdanja okolja. Seveda ni edini, ki se s to idejo ukvarja, nobenemu znanstveniku pa doslej kaj takega ni niti približno uspelo.

Okostje mamuta
Okostje mamuta v Prirodoslovnem muzeju v Ljubljani
sta

MAMUTI SO ŽIVELI TUDI PRI NAS

Mamuti, ki so nekoč naseljevali velika prostranstva ledenodobne Evrope in Azije, so izumrli pred okoli 10.000 leti, posamezni "otočki" njihove populacije pa so se obdržali še vse do pred okoli 5.000 leti. Mamuti so živeli tudi pri nas, o čemer pričajo deli najdenih okostij. Skoraj popolnoma ohranjeno okostje tega predgodovinskega slona pa je na ogled tudi v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani.