kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Nikoli ne boste uganili, katera SVETOVNO znana hiša je to!

M.K., 12.10.2021 12:30:14

Če jo vidimo na fotografiji, jo takoj prepoznamo... a mogoče ne, če je fotografija tako stara.

Delite na:
Nikoli ne boste uganili, katera SVETOVNO znana hiša je to!
229 let nazaj, leta 1792 je bil postavljen temeljni kamen za predsedniško hišo. Profimedia

George Washingston, prvi predsednik ZDA, je leta 1791 izbral lokacijo za Belo hišo. Naslednje leto so položili temeljni kamen in izbrali načrt, delo arhitekta irskega rodu, Jamesa Hobana. Po osmih letih gradnje sta se predsednik John Adams in njegova žena Abigail preselila v še nedokončano rezidenco. Med vojno leta 1812 so Britanci požgali predsedniško hišo, James Hoban pa je bil poklican, da jo obnovi. Leta 1817 se je v stavbo vselil James Monroe, v času njegove administracije pa je bil zgrajen južni prizidek. Leta 1829 je Andrew Jackson nadziral dozidavo severnega prizidka. V poznem 19. stoletju so bili podani različni predlogi za znatno razširitev predsedniške hiše ali gradnjo povsem nove rezidence, vendar ti načrti niso bili nikoli uresničeni.

bela-hiša 1
Tako je bila videti leta 1807.
Profimedia

Leta 1902 je predsednik Theodore Roosevelt začel obsežno prenovo Bele hiše, vključno s selitvijo predsednikovih pisarn iz drugega nadstropja rezidence v na novo zgrajeno začasno stavbo izvršnega urada (zdaj znano kot zahodno krilo). Rooseveltovo prenovo je načrtovalo in izvedlo znano newyorško arhitekturno podjetje McKim, Mead in White. Rooseveltov naslednik, predsednik William Howard Taft, je dal v razširjenem pisarniškem krilu zgraditi Ovalno pisarno.

Manj kot petdeset let po Rooseveltovi prenovi je Bela hiša že kazala znake resne strukturne pomanjkljivosti. Predsednik Harry S. Truman je začel prenovo stavbe, pri kateri je bilo vse razen zunanjih sten obnovljeno. 

V Beli hiši so bivali vsi predsedniki od Johna Adamsa naprej, zato zgodovina te stavbe sega daleč onkraj gradnje njenih zidov. Bela hiša je dom predsednika Združenih držav Amerike in njegove družine ter živ muzej ameriške zgodovine, od hodnikov v pritličju, ki so se v začetku uporabljali kot servisni prostori, do sob v državnem nadstropju, kjer so se zabavali nešteti voditelji in izbrani povabljenci. Bela hiša ostaja kraj, kjer se piše zgodovina.

bela-hiša
Tako je bila videti leta 1877.
Profimedia

Zanimivosti

  • V rezidenci je 132 sob, 35 kopalnic in 6 nadstropij. V njej je tudi 412 vrat, 147 oken, 28 kaminov, 8 stopnišč in 3 dvigala.

  • Kuhinja Bele hiše lahko postreže večerjo kar 140 gostom.

  • Za beljenje zunanje fasade bele hiše porabijo kar 2.600 litrov barve.

  • V različnih zgodovinskih obdobjih je bila Bela hiša znana kot "predsednikova palača", "predsednikova hiša" in "izvršni dvorec".

  • Predsednik Theodore Roosevelt je sedanje ime Beli hiši uradno nadal leta 1901.

bela-hiša 3
Tako je bila videti leta 1898.
Profimedia