ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Uganete, kaj je na fotografiji?

M.K., 30.07.2021 14:00:58

Naj vam namignemo - fotografija je posneta s ptičje perspektive.

Delite na:
Uganete, kaj je na fotografiji?
Morje ribiških mrež v Vietnamu Profimedia

Večino proizvodnje prevzemajo avtomatizirane tovarne z roboti in pnevmatskimi rokami v sterilnem okolju, ki so marsikateremu človeškemu delavcu po eni strani razbremenile hrbet, po drugi pa od ust vzele kruh. Seveda imajo moderne tovarne sto in eno prednost - v hitrosti, čistoči, nadzoru, uniformnosti, vse pogosteje tudi ekološkem in energetskem vidiku ter prijaznosti do zaposlenih, a moremo priznati, da ima ročno delo, ki ga opravljajo človeške roke, po tradicionalnih metodah, starih tisočletja, ki se prenašajo od ust do ust, v sebi neko posebno čarovnijo. Te fotografije razkrivajo del te magije, ki jo ohranjajo živo predvsem delavci v še nekoliko manj razvitih državah.

Morje ribiških mrež v Vietnamu

Ribiške mreže se med ribolovom zatikajo v skale na dnu oceana in jih je zato treba zakrpati. Pridne delavke to počnejo s šivalnimi stroji in ribiško nitko. Mreže so tako velike, da se v njih pogosto igrajo lokalni otroci, delavke, ki jih krpajo pa so videti kot obdane z morjem. Fotografije pisanih mrež je posnel fotograf in glasbenik David Lazar v Vietnamu.

ročno-delo, bangladeš, vietnam
Fermentacija sojine omake v Vietnamu
Profimedia

Fermentacija sojine omake, lokalne specialitete

Delavci mojstrsko sledijo tradicionalnemu receptu, ki se prenaša iz roda v rod, in v keramičnih posodah varijo na tisoče litrov sojine omake. V mestu Ban Yen Nhan v Vietnamu skrbno preverjajo posode, v katerih počasi pridelujejo lokalno fermentirano specialiteto. Hanojski fotograf Nguyen Viet Cuong, ki dela kot poslovni vodja v modnem podjetju, je opazoval, kako se šarže premikajo iz ene faze fermentacije v drugo. Štiridesetletni fotograf je povedal: “Vsak, ki potuje mimo mesta Ban Yen Nhan, se ustavi pred trgovinami s sojino omako, znano specialiteto, in kupi nekaj litrov za s seboj.”

ročno-delo, bangladeš, vietnam
Obarvana tkanina iz Indonezije
Profimedia

Obarvana tkanina iz Indonezije

Tako delavci sušijo barvane tkanine, ki bodo nato uporabljene za izdelavo oblačil, ki se bodo prodajala turistom na tržnicah ob plaži na Baliju in v Yogyakarti v Indoneziji. Fotografije je posnel profesionalni fotograf Andika Oky Arisandi na poljih v Surakarti v osrednji Javi v Indoneziji. 30-letnica za objektivom je povedala: “Celotna vas pomaga pri izdelovanju teh tkanin, iz katerih nato sešijejo oblačila za na plažo. Zdelo se mi je zelo zanimivo, saj se redko zgodi, da je celotna vas vključena v isto proizvodno dejavnost.”

ročno-delo, bangladeš, vietnam
Preja in tkanina se sušita nad reko v Mjanmaru
Profimedia

Preja in tkanina se sušita nad reko v Mjanmaru

Delavke barvajo tkanino in prejo s tradicionalno metodo barvanja, pri kateri se uporabljajo le človeške roke in noben stroj. Ta tehnika se uporablja že več stoletij, a je v nevarnosti, da bo izginila, saj postaja vse manj razširjena. Delavec na letališču Teo Chin Leong je fotografije posnel na reki, ki vodi v jezero Inle v Mjanmaru.

ročno-delo, bangladeš, vietnam
Čebula na terasah zahodne Jave
Profimedia

Čebula na terasah zahodne Jave

Na stotine zaposlenih skozi vse leto skrbi za sajenje, gojenje in obiranje čebule na čudovitih terasastih vrtovih, ki pokrivajo skoraj tisoč hektarjev površine oziroma 756 nogometnih igrišč. Fotografije je posnel profesionalni fotografinja Andika Oky Arisandi na poljih v okrožju Majalengka v Zahodni Javi v Indoneziji. 

ročno-delo, bangladeš, vietnam
Vroči rdeči čili iz Bangladeša
Profimedia

Vroči rdeči čili iz Bangladeša

Delavke prebirajo morje rdeče čili paprike, z dežniki pa si ustvarijo zavetje pred žgočim soncem. Na kmetiji dela do 120 žensk, ki ločujejo papriko, ki se suši že teden dni, glede na kakovost. Fotografije delavk iz Sarikandi Upazila v Bangladešu je posnel 20-letni fotograf Ahsanul Haque Nayem iz Mirzapurja.