ruski tank, vojna v ukrajini Svet24.si

Britanski obveščevalci: Rusija v Ukrajini ...

potres2 (1) Svet24.si

Zaradi potresov je v nevarnosti 400.000 ...

marjan dukaucic bobo Necenzurirano

Zadnje dejanje ministra Dikaučiča: več denarja ...

drago janca f andraz gombac Reporter.si

Veliki pisatelj Drago Jančar: Slovensko toksično...

doncic Ekipa24.si

Lukaaaaaaa! Kar je Dončić naredil Phoenixu na 7....

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Nina navdušuje kot model

doncic Ekipa24.si

O, ne, ni tega naredil - je kričal ameriški ...

Prekletstvo, ki spremlja tri klasične grozljivke

kl, 10.08.2021 16:14:44

Tragične smrti, čudna naključja in vzemirjujoči dogodki so povezani s klasikami grozljivk.

Delite na:
Prekletstvo, ki spremlja tri klasične grozljivke
Prizor iz filma Izganjalec hudiča (1973) imdb.com

Včasih so zgodbe, ki se zgodijo izza kamere bolj vznemirljive kot tiste, ki jih kamera snema. To dokazujujejo tudi nenavadna naključja, tragične smrti in dogodki, ki spremljajo tri danes kultne klasike grozljivk, posnetih v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja.

Poltergeist I, II in III 1982-1988

Originalni film, v režiji Tobeja Hooperja in producenta Stephena Spielberga, pripoveduje grozljivo zgodbo o družini, ki jo "oblega" zlobni duh in katerega višek se zgodi, ko zlo najmlajšo hči potegne skozi portal na "drugo stran".

Razvpita tragedija, ki spremlja igralce in posadko filma je zagotovo umor glavne igralke, Dominique Dunne, ki je zaigrala vlogo najstnice Dane, starejše sestre s poltergeistom obsedene deklice. Igralko je zadavil njen fant, ki so mu kasneje sodili za uboj in je odsedel samo tri leta in pol. Dva igralca, Julian Beck in Will Sampson, sta umrla zaradi težav z zdravjem, Beck zaradi raka na želodcu in Sampson zaradi zapletov po operaciji.

Najbolj tragična pa je zagotovo bila smrt glavne igralke, ki je v filmih upodobila s poltergeistom obsedeno deklico, Carole-Ann in ki je za svojo vlogo dobila številne pohvale in še danes velja za kultno. Heather O'Rourke je umrla pri rosnih 12-ih letih zaradi zastrupitve krvi pri obstrukciji črevesja.

Izganjalec hudiča (The Exorcist) 1973

Ko je film prišel v kinematografe, je bil za mnoge gledalke, pa tudi gledalce, tako grozljiv, da so med predstavo padali v nezavest. Tudi za kamerami se članom ekipe ni godilo dosti bolje.

Ko so leta 1972 začeli snemati prve, prizore je ogenj zajel hišo, ki je bila filmski dom glavne junakinje. Čeprav je ogenj zgradbo precej poškodoval, pa je soba, v kateri so snemali scene eksorcizma ostala nedotaknjena. Kmalu po koncu filma sta umrla dva igralca - Jack MacGowran in Vasiliki Maliaros, oba glavna igralca Linda Blair in Max von Sydow  pa sta med snemanjem izgubila bližnje sorodnike. Sin igralca Jasona Millerja je skoraj umrl v nesreči z motorjem in več igralcev se je med snemanjem poškodovalo. Obstaja celo zgodba o tem, da je strela udarila v cerkev naproti kinematografa, v katerem so predvajali film.

Znamenje (The Omen) 1976

Film pripoveduje zgodbo Damiena - navidez nedolžnega dečka, za katerega se izkaže, da je sin samega Satana.

Tudi ta film so pospremili nenavadni dogodki. Le dva meseca preden se je začelo snemanje, je sin igralca Gregoryja Pecka naredil samomor tako, da se je ustrelil. Ko je Peck odletel na njegov pogreb, je letalo, v katerem je bil, zadela strela. Tudi letalo, v katerem je nekaj tednov letel izvršni producent filma Mace Neufeld, je zadela strela. Producenta filma, Harveya Bernharda pa je pri snemanju nekega drugega filma v Rimu strela oplazila. "Na delu je bil Hudič, ki ni hotel, da bi film končali," je takrat rekel Bernhard.

Skrbnika živali v filmu, kjer ima epizodno vlogo "nori babun" je kmalu po koncu snemanja skoraj do smrti ogrizel tiger, na neki petek 13. pa je strokovnjak za posebne učinke John Richardson skoraj umrl v prometni nesreči. Je pa zato njegovi sopotnici, asistentki Liz Moore v nesreči utrgalo glavo, na način, ki je spominjal na sceno v filmu, ki jo je pomagal ustvariti prav Richardson.

Letalo, ki ga je najela ekipa filma za prevoz in let odpovedala v zadnjem trenutku, je z drugimi potniki strmoglavilo kmalu po vzletu. Nihče ni preživel.