gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Tragična princesa jugoslovanskega rocka

D.K., 19.09.2022 10:34:08

20 let je, odkar je ta svet zapustila ena največjih glasbenic rajnke države – Margita Magi Stefanović.

TA ČLANEK LAHKO TUDI POSLUŠATE - MARGITA STEFANOVIĆ

Delite na:
Tragična princesa jugoslovanskega rocka
Skupina EKV v času največje slave, Pečar, Mladenović, Magi, Ivan Ranković

Talentirana punca z zelo tragično zgodbo je najbolj znana kot klaviaturistka legendarne skupine Ekatarina Velika (EKV), je pa to le del njenega opusa, saj je ustvarjala glasbo za gledališče in film in sodelovala s številnimi drugimi glasbeniki. Zaigrala je tudi v nekaj filmih in pisala prozo.

Margita in Ivo Pogorelić

Margita Stefanović se je rodila v Beogradu 1. aprila 1959 kot edini otrok znanega režiserja Slavoljuba Strefanovića. Že od mladih nog je bila zelo nadarjena pianistka in pri rosnih 11 letih je skupaj s takrat 12-letnim Ivom Pogorelićem, kasneje še enim slavnim pianistom, dobila ponudbo ruskega profesorja Timakina za šolanje v Moskvi, a so bili njeni starši proti. Po srednji šoli je 1977 vpisala arhitekturo in diplomirala 1984.

Njena glasbena pot izven klavirskih nastopov se je začela 1982, ko je na nekem koncertu spoznala člane skupine Električni Orgazam, preko njih pa Milana Mladenovića, ki je bil nad njenim talentom in žilico za odkrivanje novega takoj navdušen in je Magi povabil v svojo skupino Katarina II, ki je od 1985 bolj znana kot Ekatarina Velika ali EKV in spada med najpomembnejše skupine Jugoslavije.

1024px-Stanislav-Sharp-Margita.jpg
Magi na seriji umetniških fotografij, ki jih je posnel legendarni fotograf Stanislav Sharp (Djordje Milekić)
Stanislav Sharp

1985 je nastopila tudi v filmu Tajvanska Kanasta režiserja Gorana Markovića.

Skupina EKV je nehala obstajati 1994, Magi pa je potem ustanovila svojo skupino Kurajberi in zatem še EQV, skupaj z Vladimirjem Stojićem. Skozi vsa devetdeseta gostuje na različnih albumih in gostuje pri skupinah kot so Glisersi, Zion Banda in Direktori. Leta 2002 je Magi napisala svoje zadnje delo – glasbo za gledališko dramo režiserke Hajdane Baletić, Plašč mrtvega človeka.

Zaradi odvisnosti prodala vse

Margita_Stefanovic_-_EKV.jpg
Magi na seriji umetniških fotografij, ki jih je posnel legendarni fotograf Stanislav Sharp (Djordje Milekić)
Stanislav Sharp

Od 1996 je njeno življenje postalo pretežno le še borba z njeno heroinsko odvisnostjo in fizičnimi posledicami drog, kar je postalo še posebej očitno po smrti očeta februarja 1996. Za svojo odvisnost je v naslednjih letih prodala praktično vse imetje, vključno s stanovanjem v centru Beograda. Del denarja je porabila za pot v Indijo in za nakup dveh manjših stanovanj, nedolgo zatem pa je prodala tudi ta dva in se preselila v leseno lopo v predmestju Borče nasproti Beograda čez Donavo.

Brezdomka ... 

V tem času je bila praktično že brezdomka, odvisna od prosjačenja na ulici. Svoje zadnje mesece življenja je preživela v azilu za brezdomce v Vodždovcu. Nekaj let prej je odkrila, da je HIV pozitivna, virus pa je dobila z intravenozno zlorabo drog. Avgusta 2002 je AIDS izbruhnil v vsej svoji moči, Magi Stefanović pa je umrla 18. septembra 2002 v beograjski bolnišnici, stara 43 let.

Prvi grafit je bil zanjo

Ena od številnih legend, povezanih z njo, govori, da je bil prvi grafit, kadarkoli napisan v Beogradu, povezan z njo, napisan pa je bil na steno bloka. »Margita je dečak« ali Margita je fant je posvetilo njeni drugačnosti, saj ni bila tipična predstavnica deklet tistega časa. Grafit je napisal Nebojša Krstič, bobnar skupine Idoli in pozneje zdravnik in osebni svetovalec preminulega srbskega predsednika Borisa Tadića.

Smrti ostalih članov ... 

Grob_Margita_Stefanović_(Novo_Bežanijsko_groblje).jpg
Magijin grob v Beogradu, kjer je pokopana skupaj z mamo Desanko.
Petar Milošević

Vsi glavni člani skupine EKV so končali tragično, Milan Mladenović, ustanovitelj skupine, je umrl novembra 1994 za rakom trebušne slinavke (dan po zadnjem koncertu EKV v Budvi so ga zaradi bolečin in izčrpanosti prepeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima raka v zadnjem stadiu), dolgoletni basist Bojan Pečar je umrl 1998 v Londonu, uradno zaradi infarkta, neuradno zaradi mamil, prvi bobnar Ivan Vdović pa septembra 1992 zaradi posledic AIDS-a.

8d45e7730a0c66304b08044c797fd2c5.jpeg