vinjeta, avstrijska, počivališče Svet24.si

Novost pri vinjetah: na voljo tudi enodnevna

vojna v ukrajini Svet24.si

Izbruh otroške paralize v Ukrajini: Zaradi vojne ...

20230617-01249492 Necenzurirano

Dars za zastoje ne krivi tovornjakov, ker z njimi ...

pirkovic Reporter.si

Igor Pirkovič ne bo več vodil Arene!

olimpija stozice Ekipa24.si

Sin legende Bayerna ogorčen nad Olimpijo! Prestop...

v Odkrito.si

Grozljivo: Brutalno pretepena Denis Dame

Olimpija Ekipa24.si

Olimpija do zdaj zaslužila skoraj 3 milijone, ...

Toliko denarja morajo Britanci dati za kraljevo družino

kš, 01.06.2023 13:00:41

Medtem ko večina Britancev podpira monarhijo, je za republiko približno 28 odstotkov prebivalstva, kar je največ od leta 1992. Mladi so v podpori monarhiji in republiki zdaj enakomerno porazdeljeni. To lahko pomeni nevarnost za monarhijo, če se razsipna poraba kralja ne bo omejila.

Delite na:
Toliko denarja morajo Britanci dati za kraljevo družino
Medtem ko še vedno večina Britancev podpira monarhijo, se vse več ljudi, zlasti mladih, nagiba k republiki. Bo Karel zadnji kralj?! Profimedia

Davkoplačevalci so razjarjeni nad potratno porabo Karla, trenutnega kralja, ki se baha z milijonskim premoženjem. Njegovo veličastno kronanje je stalo neverjetnih 250 milijonov funtov (288 milijonov evrov), kar je več kot dvojni znesek v primerjavi s stroški kronanja njegove matere leta 1952. Medtem ko je večina evropskih monarhij opustila to tradicijo, je zadnje kronanje potekalo v Španiji leta 1555. 

Javne finance so bile dodatno obremenjene s 161,7 milijona funtov (186 milijonov evrov) za pogreb kraljice ter z 28 milijoni funtov (32 milijonov evrov) za praznovanje kraljičinega jubileja. Tako so davkoplačevalci v samo enem letu plačali skoraj 450 milijonov funtov (518 milijonov evrov) za omenjene dogodke, poleg letnega plačila kralju v vrednosti 86,3 milijona funtov (99,4 milijona evrov). 

Javna finančna bremena, povezana z britansko monarhijo, kot so visoki stroški kraljevih dogodkov, ko
Javna finančna bremena, povezana z britansko monarhijo, kot so visoki stroški kraljevih dogodkov, kot so kronanje in pogrebi, vse bolj razburjajo davkoplačevalce. Karlovo osebno bogastvo in njegova razsipna poraba na račun države še spodbujajo odpor.
Profimedia

Kaj menijo ljudje?

Raziskave kažejo, da stroški teh dogodkov naraščajo, kar je vidno, če primerjamo poroko Karla in Diane, ki je stala 1,8 milijona funtov (2,07 milijona evrov) leta 1981. Vse to se dogaja kljub temu, da 51 odstotkov vprašanih v anketi YouGov meni, da javna sredstva ne bi smela financirati takšnih dogodkov. 

Stroški, ki jih imajo davkoplačevalci zaradi monarhije, niso povsem pokriti z dobičkom od turizma in prodaje televizijskih pravic. Poleg tega ima Karel III. več sto milijonov funtov premoženja, kar je problematično v času, ko se mnogi ljudje borijo za preživetje.