aleksander sekulic slovenija af Svet24.si

Selektor Sekulić prepričan, da bodo Francozi ...

medved Svet24.si

Pozor, na območju Dobja opazili hlačati medveda

meghan-markle Svet24.si

Meghan praznuje 40 let! Tako ji je voščila ...

traven purgar rdeca zvezda Reporter.si

Svetlana Makarovič bi ob tem ponorela: ...

20210716-01071570 Necenzurirano

Šircelj bi odprl Slovenijo tujim loterijskim ...

tanja-fajon Odkrito.si

TANJA FAJON: Obkrožali so jo morski psi!

ditka Njena.si

Ditka žalovanje prepletla v večen spomin

To je vprašanje, ki ga Elon Musk postavi na razgovoru!

M.K., 23.06.2021 11:00:28

Bi znali pravilno dogovoriti?

Delite na:
To je vprašanje, ki ga Elon Musk postavi na razgovoru!
Lešnik je družbi tožil zaradi kršenja delovne zakonodaje in izkoriščanja tujih delavcev (na fotografiji Elon Musk, izvršni direktor Tesle).. Reuters

Razgovori za zaposlitev nas navdajajo s strahom in se pogosto uvrščajo med ponavljajoče se nočne more, ki bi jih nadvse radi ustavili. In to velja že za vsak običajen intervju, kjer približno vemo, kaj nas bodo vprašali. Zamislite si razgovor z izvršnim direktorjem Elonom Muskom (49), katerega podjetje SpaceX vodi zasebno raziskovanje vesolja - verjetno bi bili še bolj na trnih.

Po pričakovanjih, ima Elon za vsakega, ki pride k njemu na razgovor, zapleteno uganko. Glede na njegovo odobreno biografijo Ashlee Vance naj bi vprašanje ljudi presenetilo in preverilo, iz kakšnega testa so.

Elon Musk in Grimes
Elon Musk in Grimes
instagram

Strojna inženirka, ki je bila z njim na razgovoru, pa je na TikToku (@pinkpencilmath) delila to uganko, ki zdaj ni več misterij. “Elon Musk postavi to vprašanje ljudem, ki pridejo k njemu na razgovor. Mislite, da znate odgovoriti nanj? Pa poskusimo!” je dejala v posnetku.

“Stojite na površju Zemlje. Sprehodite se eno miljo južno, eno miljo zahodno in eno miljo severno. Končate točno tam, kjer ste začeli. Kje ste?”

Komentarje so ljudje zasuli z ugibanji, ko so poskušali odgovoriti na uganko. En se je pošalil: “Tu sem, na razgovoru.” Drugi je ugibal: “Doma, ker me ne boste zaposlili.”

Trik vprašanja (ki bi ga itak pričakovali od Elona Muska) je, da ima uganka dva pravilna odgovora. Prvi pravilen odgovor, ki ga največ inženirjev tudi uspešno reši, je Severni pol.

Elon Musk
Elon Musk je ustanovitelj Tesle in številnih drugih podjetij.
Reuters

A Musk nato zastavi nadaljnje vprašanje, ki jim ponovno sproži koleščka: “Kje drugje bi še lahko bili?” Drugi odgovor se glasi: “nekje blizu južnega pola, kjer, če hodiš eno miljo južno, postane obseg Zemlje ena milja.”

Manj inženirjev samostojno pride do drugega odgovora, Musk pa jim z veseljem obrazloži to in druge uganke in navede vse ustrezne enačbe. Na srečo vseh tistih, ki niso uspeli pravilno rešiti njegovih ugank, Muska pravzaprav to ne zanima. Zanj je to le priložnost za preverjanje kako potencialni zaposleni pristopijo k reševanju problemov in obdelavi informacij.