bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

bauer Ekipa24.si

Kakšna svinjarija! Slovenski športni as žrtev ...

Govori se, da se ne bo vrnila v javnost do leta 2025 Odkrito.si

Kate Middleton - tehtala naj bi le 39 kg …

doncic Ekipa24.si

Uf, kakšne brutalne besede Luke Dončića po ...

To je industrija, ki svojo prihodnost temelji na mladih

Oglasno sporočilo, 10.05.2024 10:55:21

Alpacem Cement in Zevnik Lab ponovno povezala stroko in mlade talente.

Delite na:
To je industrija, ki svojo prihodnost temelji na mladih

Potrebe po mladih talentih postajajo v mnogih panogah vedno večje, mladi pa v podjetjih iščejo okolje, ki spodbuja izražanje njihovih idej in jim omogoča ustvarjanje. Takšna je tudi vizija podjetij Alpacem Cement in Zevnik Lab, ki za študente zadnjih nekaj let skupaj s Fakulteto za arhitekturo pripravljata oblikovalske delavnice. Takšni sta bili tudi delavnici ustvarjanja izdelkov iz betona za dom in urbano opremo, ki so zdaj razstavljeni v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani.

»Že nekaj let s podporo podjetja Alpacem Cement ustvarjamo uspešno zgodbo iz teh delavnic in študentom omogočamo dodaten del študijskega procesa. Tekom parih let smo izvedli dve delavnici,« pojasnjuje Anja Vidic iz Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani in mentorica študentom na delavnicah. »Na prvi je bil namen, da beton, ki je bolj prepoznan in uporabljen v gradbeni industriji, približamo končnemu uporabniku. Da razume, da je to material, ki se ga lahko uporablja tudi doma. Nastala je serija manjših betonskih izdelkov, kot so šah, vaza, lučka ter obešalnik, torej nekaj, kar lahko uporabljamo doma.Na drugi delavnici smo želeli na nek način preskočiti v malo večje merilo, kjer smo se ukvarjali z urbano opremo. Tu se študentje niso ukvarjali samo z oblikovanjem, ampak so preizpraševali različne tehnike, od agregata, opaževanja, armiranja, do nekih posebnosti, ki se lahko zgodijo v betonu,« še pravi Vidic.

Razvoj mladih talentov se začne pri trdnih temeljih

Ustvarjanje prostora, v katerem se mladi lahko razvijajo in pridobivajo izkušnje, je ključno za njihov razvoj. Na dveh oblikovalskih delavnicah, ki sta nastali na pobudo podjetja Alpacem Cement in tehnološkega podjetja Zevnik Lab, so študenti Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani raziskovali neštete možnosti uporabe, ki jih ponuja beton. Na prvi delavnici so študenti oblikovali in razvili izdelke iz betona za domačo rabo, druga delavnica pa se je osredotočala na oblikovanje urbane opreme. Izbrani izdelki iz betona so do 16. maja razstavljeni v Mali galeriji Banke Slovenije v Ljubljani.

172A2119 (00000003).jpeg

Z inovativno uporabo betona tudi nad jutrišnje izzive bivanja

Beton vsak dan srečujemo na različne načine, v številnih oblikah in v različnih namenih, kljub temu pa ga nemalokrat niti ne opazimo. »Ta dimenzija betona na razstavi pa kaže njegovo poetično plat, kako močan je ta material in kako ga lahko uporabljamo v različnih aplikacijah. Z novimi izzivi, s katerimi se družba spopada, bo njegova vloga le še pomembnejša,« izpostavlja dr. Tomaž Vuk, predsednik uprave podjetja Alpacem Cement, ki je bilo tudi pobudnik izvedbe delavnic in še dodal: »Lepo je, da se mladi že med študijem srečajo z njim in ga uporabljajo na inovativne načine.«

172A1157.jpg

172A1203 (00000002).jpeg

Razstava študentov Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani z naslovom BETON 2.0: DOM IN SVET je do 16. maja 2024 odprta za oglede od torka do sobote, med 11.00 in 19.00 uro, v Mali galeriji Banke Slovenije. Vljudno vabljeni.