klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

medved Svet24.si

Srečanje z medvedom – kako ravnati?

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Tega o kraljici Camilli gotovo niste vedeli

kš, 01.06.2023 11:15:04

Zanimiva dejstva, ki jih morda ne veste o kraljici Camilli

Delite na:
Tega o kraljici Camilli gotovo niste vedeli
"Medena kraljica": Camilla je strastna čebelarka in prideluje svoj med, ki ga prodaja za dobrodelne namene. Profimedia

Le redki ljudje so bolj pod drobnogledom kot kraljica Camilla, na kar se je morala navaditi, odkar je njeno razmerje s Karlom III. postalo javno znano. Kljub temu da je morda videti hladna, je kraljica zelo barvita in ima več interesov, kot bi si večina od nas mislila. Ali ste vedeli na primer, da je Camilla ljubiteljica Wordla (igre s črkami), da še vedno hodi na ure baleta in da so jo nekoč odpustili po pozni noči (in poznem začetku dela?)?

Je najstarejša od treh otrok

Camilla je v tesnem odnosu z mlajšo sestro Annabel Elliot, ki je notranja oblikovalka in trgovka s starinami. Za zaprtimi vrati pa je tudi njena ključna svetovalka. Njen mlajši brat Mark Shand, ki je bil znan po svojih potopisnih knjigah in strastni zavezanosti ohranjanju narave, je umrl leta 2014, star 62 let.

Camillin prvi mož je bil nekoč v zvezi s princeso Ano

Camilla se je leta 1973 poročila z Andrewom Parkerjem Bowlesom, ločila pa se je leta 1995. Andrew, znan kot »brigadir«, ker je bil nekoč vojaški častnik, je še vedno eden od Camillinih zaupnikov in njen dobri prijatelj. Znan je tudi kot pravi magnet za ženske, pred poroko s Camillo pa naj bi imel romanco s princeso Ano.

Njena prva samostojna kraljeva zadolžitev je bila v splošni bolnišnici v Southamptonu

Camilla se je prvič po poroki uradno pojavila brez Karla 23. maja 2005, ko je obiskala bolnišnični oddelek za osteoporozo. Kraljevo društvo za osteoporozo je postalo Camillino prvo pokroviteljstvo kot vojvodinje Cornwallske. Camillina mati in babica sta umrli zaradi osteoporoze. Zapisala je, da je njena mati zbolela za to boleznijo, ko se je o njej še »redko govorilo, redko so jo diagnosticirali in so jo običajno pripisovali starim ženskam s tako imenovano Dowagerjevo grbo«. Dejala je: »Ko vidiš, da nekdo, ki ga imaš rad, počasi in v mukah umira, in ne veš ničesar o bolezni, ki ga je ubila, se ti strga srce.«

Njen prvi uradni obisk v tujini je bil v Združenih državah Amerike

Karel in Camilla sta se v Beli hiši srečala s predsednikom Georgeom W. Bushem in prvo damo Lauro Bush.

camilla
Camilla se rada sprošča v svoji podeželski hiši, kjer se tu in tam rada prepusti kozarčku vina.
Profimedia

Posvojila je dva Jack Russell terierja

Camilla je Beth in Bluebell kot mladička pripeljala domov iz zavetišča Battersea Dogs and Cats Home. Kraljica soproga je o svojih psih že govorila: »Pri psih je lepo to, da jih lahko posadiš, se z njimi dolgo pogovarjaš, lahko si jezen, lahko si žalosten, oni pa samo sedijo in te gledajo ter mahajo z repom.« Kraljica ima Beth in Bluebell tako rada, da je za svojo obleko za kronanje dala izvezti oba kužka.

Ohranja telesno kondicijo z urami baleta Silver Swan

Camilla je v videoklicu ob mednarodnem dnevu plesa leta 2020 razkrila, da je doma na skrivaj obiskovala ure baleta s skupino prijateljev. V pogovoru z Darcey Bussell in Angelo Rippon je Camilla povedala, da svoj dan začne »z nekaj srebrnega laboda in nekaj pilatesa«. Je tudi oboževalka oddaje Strictly Come Dancing in ima »odličen naravni ritem«. Kraljica soproga je plesala s sodnikom Craigom Revel-Horwoodom in nekdanjim sodnikom Lenom Goodmanom. Craig je Camillo predrzno pozval, naj »pokaže malo hipov«, ko sta plesala čačača v dvorani osnovne šole St Clement Danes v središču Londona. Sodnik je takrat dejal: »Glede na to, da nikoli v življenju ni imela učnih ur plesa, ima odličen naravni ritem. Njen občutek za čas je odličen, njeno delo z nogami pa popolno. Poleg tega je tudi osebnostno primerna.«

Prevzetnost in pristranost je knjiga, ki je ne more nehati brati

Pismenost je bila temelj Camillinega kraljevega dela. Leta 2021 je ustanovila čitalnico The Reading Room kot platformo za odkrivanje novih knjig, ki je bila leta 2023 ponovno uvedena kot dobrodelna organizacija The Queen's Reading Room. Kraljica soproga je razkrila, da se vedno znova vrača h knjigi Jane Austen Prevzetnost in pristranost. Pred tem je izpostavila priljubljene knjige avtorjev, kot so William Boyd, Charles Dickens, Susan Hill in Philip Pullman.

Je Wordlova bojevnica

Camilla menda rada igra namizne igre, predvsem Scrabble. Igra pa tudi igre, ki so na mobilnih telefonih, med temi najraje Wordle. V intervjuju za britanski Vogue je povedala, da vsak dan primerja svoj rezultat v Wordlu s svojo vnukinjo, in dodala, da ji je všeč, da »ti pove, kako odličen si«. Pohvalila se je, da je pred tem dosegla celo rezultat dva.

Camilla nima prebodenih ušes

Kljub temu da ima kraljeva družina na voljo ogromno glamuroznega nakita, Camilla noče imeti preluknjanih ušes in ima raje uhane s sponkami. V pogovoru za britanski Vogue je o prebadanju ušes pred svojim lanskim rojstnim dnevom dejala: »Ne, ne bom si ga podarila za 75. rojstni dan. [Vnuki] me bodo poskušali prepričati, vendar si ne bom dala prebosti ušes.«

Kljub nekoliko neurejenemu življenjskemu slogu Camilla vzdržuje zdrave navade, med katerimi je opust
Kljub nekoliko neurejenemu življenjskemu slogu Camilla vzdržuje zdrave navade, med katerimi je opustitev kajenja leta 2001. To kaže na njeno zavezanost zdravju, vključno s pametnim uživanjem alkohola.
Profimedia

Camilla je bila nekoč, preden je postala del kraljeve družine, nezadovoljna s svojim delovnim mestom, kar jo je vodilo do odločitve, da se posveti drugim priložnostim. Njena nekonvencionalna kariera, ki je vključevala delo receptorke in pomočnice v pariški dekoraterski hiši, je bila razburkana. Nekoč so jo celo odpustili zaradi nenehnega zamujanja na delo, kar je sprožilo nekoliko razburjenja v javnosti. Ta izkušnja je pomagala oblikovati njen poznejši pristop k svoji vlogi in dolžnostim kot članici kraljeve družine.

Njen zaročni prstan je nekoč pripadal kraljici materi

Prstan v slogu art deco iz 30. let ima osrednji petkaratni diamant smaragdnega reza z diamantnimi bagetami na vsaki strani. V času zaroke je bil ocenjen na 100.000 funtov, danes pa je njegova vrednost narasla na osupljivih 200.000 funtov.

Ima svojo hišo v Wiltshiru

Camilla je leta 1996 po ločitvi od Andrewa Parkerja Bowlesa za 850.000 funtov kupila hišo Ray Mill House v Reybridgeu pri Lacocku. Podeželska hiša s šestimi spalnicami je zatočišče za kraljico soprogo, saj so poznavalci že prej povedali, da lahko v njej uživa in se sproščeno sprehaja.

Kraljica soproga sama prideluje med

Camilla ima v Ray Millu več čebelnjakov. Strastno se zavzema za zaščito čebel, pred časom je dejala, da so čebele »ključnega pomena za naravo« in da lahko pomagajo zagotoviti prepotreben dohodek ljudem, ki živijo v nekaterih najrevnejših državah na svetu. Camillin med se prodaja v trgovini Fortnum & Mason, kjer zbira sredstva za dobrodelne namene.

Camilla je navdušena vrtnarka

Kraljica Camilla deli svojo ljubezen do vrtnarjenja z možem, kraljem Karlom. Za revijo Homes and Gardens je povedala, kako zelo uživa v sajenju, pletju in ustvarjalnosti: »To je ena najbolj sproščujočih dejavnosti, ki jih lahko počne vsakdo. Pojdite na vrt in se lotite dela.«

Camilla je že od nekdaj znana tudi po tem, da se rada dobro zabava ... Tudi dolgo v noč.
Camilla je že od nekdaj znana tudi po tem, da se rada dobro zabava. Tudi dolgo v noč.
Profimedia

Obožuje ribe s krompirčkom

V intervjuju, ki ga je za revijo You opravila s svojim sinom in piscem o hrani Tomom Parkerjem Bowlesom, je kraljica povedala, da je riba s čipsom, zavita v papir, ena od njenih najljubših jedi. »Ta vonj,« je dejala. »Ne moreš se odreči pravi ribi s krompirčkom.«

Včasih je pokadila 10 cigaret na dan

Camilla naj bi prenehala kaditi leta 2001. »Ne gre toliko za to, da sem nehala kaditi jaz, ampak da se je kajenje prenehalo zame,« je povedala prijateljici.

Ni ji mar za urejenost

Eden od virov je novinarju Expressa Adamu Hellikerju povedal: »Karel je tako zelo skrben glede urejenosti, medtem ko ona pušča svoje stvari povsod. Ni ji pomembno, ali so njene stvari ves čas na svojem mestu.« Drug prijatelj je dejal: »Camillina spalnica je bila vedno videti, kot da je vanjo padla bomba, in morali bi videti kopalnico po tistem, ko je bila v njej.«

Bila je »skrivna simpatija« Gylesa Brandretha

Pisatelj in nekdanji konservativni poslanec je v oddaji Just a Minute na radiu BBC 4 izdal, da je »skrivaj zaljubljen« v Camillo. Pozneje se je te epizode spomnil v oddaji Lorraine in povedal, da je pri 16 letih na vrtu hiše Camillinih starih staršev Hall Place videl »precej privlačno dekle«. »To je bilo dekle z imenom Camilla Shand,« je pojasnil Gyles.

Imenovana je bila v red podveze

Camillo je pokojna kraljica leta 2021 imenovala za kraljevo damo najplemenitejšega reda podveze. Red podveze je 700 let star viteški red, ki ga je leta 1348 ustanovil Edvard III., in je priznanje za prispevek odlikovancev k velikim javnim storitvam.

Ni uporabljala naziva princesa Valižanska

Čeprav je bil njen mož ob poroki leta 2005 valižanski princ, se je Camilla odločila, da ne bo uporabljala naziva valižanska princesa. Namesto tega je bila znana kot vojvodinja Cornwallska iz spoštovanja do Diane, Charlesove pokojne žene, ki je bila povezana z nazivom valižanska princesa.

Camilla, bojevnica Wordla
Camilla, bojevnica Wordla: Poleg vseh svojih kraljevih dolžnosti je Camilla strastna ljubiteljica spletne igre Wordle.
Profimedia

Strah jo je letenja

Camilla je javno priznala svoj strah pred letenjem, vendar je to ne ovira pri potovanjih po svetu. Nekoč naj bi med obiskom v tujini prestrašena sedela na stopnicah majhnega zasebnega letala in ni hotela vstopiti. Na letalu jo je pogosto mogoče videti, kako med vzletanjem stiska roko svojega moža kralja Karla.

Na poročni dan je imela hudo vnetje sinusov

Po poročanju revije Vanity Fair je Camilla na dan poroke zbolela za hudim vnetjem sinusov. Lucia Santa Cruz, njena tesna prijateljica, je takrat dejala: »Komaj je vstala iz postelje, tako hudo je bilo.«

Obožuje konjske dirke

Camilla naj bi bila bolj navdušena nad tem športom kot njen mož, ki je bil prej amaterski džokej. John Warren, pokojni kraljičin svetovalec za krvosledstvo in dirke, je že dejal, da je Camilla »popolnoma obsedena z dirkami«.

Kraljico so nekoč odpustili iz službe, ker je zamujala

Camilla se je sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja odločila za delo v podjetju za notranjo opremo Colefax and Fowler v Mayfairu. Vendar so jo odpustili, ker se je po noči, ki jo je preživela na očitno zelo zabaven način, vrnila pozno in zamudila v službo.

Zasvojena je s serijo The Archers

Camilla je že prej priznala, da ljubi telenovelo Radia 4, in dejala, da je »odvisnica od Archersa«.

Leta 2021 je gostila praznovanje ob 70. obletnici oddaje, na katerem so igralci odigrali prizor in razrezali torto z motivom Archersov.

Ko potuje v tujino, si priskrbi lastno zalogo rdečega vina

Znano je, da kralj in kraljica potujeta z lastno zalogo alkohola. Medtem ko naj bi Karel na svoja potovanja nosil sestavine za martini, ima Camilla raje lastno zalogo rdečega vina, ki običajno izvira iz bordojske pokrajine Pomerol.

Pogosto obiskuje holistično zdravilišče v Indiji

Camilla je od leta 2010 vsaj sedemkrat obiskala celostno zdravilišče Soukya v Bangalurju. Leta 2019 se ji je v letovišču pridružil Karel, ki je takrat praznoval svoj 71. rojstni dan. Oba sta takrat jedla le vegetarijansko hrano in v letovišču vadila jogo. 

Tudi sama Camilla je bila večkrat tarča paparacov, ki so se vedno trudili, da jo ujamejo v najbolj n
Tudi sama Camilla je bila večkrat tarča paparacev - ti so se vedno trudili, da jo ujamejo v najbolj nenavadnih in tudi kočljivih položajih.
Profimedia