mikrofon, govorec Svet24.si

»Stojimo na robu prepada, ampak mi bomo naredili ...

nataša pirc musar Svet24.si

Se bo Tatjana Bobnar zatekla k predsednici Nataši...

Tatjana Bobnar_11 Necenzurirano

Igra Tatjane Bobnar in napad na Roberta Goloba ...

Podlunsek Cirrus SR22 -xx Reporter.si

Če z državo zaslužiš 56 milijonov evrov, si ...

pretep Ekipa24.si

Hud pretep košarkaric! Kriki so doneli in pesti ...

Kraljica Elizabeta II. in Princ Charles Odkrito.si

Kraljica je imela raka: vsi so vedeli, le Harry in...

doncic smith dallas Ekipa24.si

Glejte, kaj mu je naredil Dončić: Finney-Smith o...

Otroke zapirali v črno skrinjico!

kš, 23.11.2022 10:30:01

Prelepe igralke in šarmantni igralci, krasni filmi, sanjske obleke ... Blišč na vsakem koraku, vse to je bil Hollywood ... Vendar ni vse zlato, kar se sveti. Navajamo le nekaj zanimivosti o hollywoodskem svetu, ki jih gotovo niste vedeli.

Delite na:
Otroke zapirali v črno skrinjico!
Shirley Temple Profimedia

Kot umetni sneg so v filmih uporabljali azbest!

Če ste ljubitelji filmov, si verjetno lahko predstavljate prizor iz filma Čarovnik iz Oza, v katerem na Dorothy, ki leži na makovem polju, pade snežna odeja. Toda ali ste vedeli, da je bil umetni sneg, ki so ga metali na igralce, v resnici azbest?

Ta rakotvorni mineral je bil do druge svetovne vojne pogosta zamenjava za snežinke pri snemanju filmov. Kar 1000 kilogramov tega strupenega materiala je oživilo zasnežene pokrajine Quebeca v filmu The Country Doctor iz leta 1936. Uporabljen je bil tudi v muzikalu Holiday Inn iz leta 1942 z Bingom Crosbyjem in Fredom Astairom v glavnih vlogah. 

Na napisu Hollywood je nekoč pisalo »Hollywoodland«.

Leta 1923 je bil na gori Lee postavljen napis Hollywood, vendar ne za promocijo Hollywooda. Tistega leta je založnik časopisa Los Angeles Times Harry Chandler zgradil luksuzno stanovanjsko naselje z imenom Hollywoodland. Za njegovo promocijo je izdelal 43 metrov visok znak, na katerem je pisalo njegovo ime, osvetljeno s približno 4000 žarnicami.

V štiridesetih letih prejšnjega stoletja je znak propadel; črka H ni bila več pokončna. Toda namesto da bi ga umaknili, je hollywoodska gospodarska zbornica videla v tem propadajočem znaku pravo marketinško priložnost. V dogovoru z mestom Los Angeles je odstranila zadnje štiri črke, popravila hollywoodski del in znak je zaživel novo življenje kot nekakšen znak dobrodošlice za mesto in glamurozni svet zabave, ki ga je predstavljal.

shirley-temple
Shirley Temple
Profimedia

Shirley Temple je včasih nosila zobno protezo, da bi skrila manjkajoče mlečne zobe.

Ko je Shirley Temple zaslovela s filmi, kot sta Baby Take a Bow in Wee Willie Winkie, so nekateri ljudje postali skeptični, da lahko tako zrel in nadarjen otrok sploh obstaja. Prav tako se jim je zdelo sumljivo, da je nikoli niso videli na platnu z manjkajočimi mlečnimi zobmi.

Po Evropi so se razširile govorice, da je Shirley Temple v resnici odrasla oseba s pritlikavostjo. Iz nekega razloga se je vatikanskemu časopisu zdelo primerno, da zadevo razišče, in tako so poslali očeta Silvia Massanteja, da ugotovi resnico o tej deklici. Po temeljitem pregovarjanju, ki je iz neznanega razloga vključevalo tudi prebiranje knjig, se je prepričal, da je v resnici otrok. Seveda je deklica res nosila zobne nadomestke za manjkajoče zobe.

Črna skrinjica je bila strašna metoda discipliniranja otroških igralcev

Shirley Temple je izkusila tudi metodo za vzdrževanje poslušnosti otroških igralcev, ki bi bila danes zagotovo nezakonita: črna skrinjica. V zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja je skupaj z nekaj deset drugimi otroki igrala v filmu Baby Burlesks. Če se je Shirley ali katera koli druga zvezdnica grdo obnašala, so jo zaprli v tesen temen prostor, ki ga je hladil velik ledeni blok. Kot je Shirley Temple kasneje zapisala v svojih spominih Child Star: »Kolikor lahko rečem, črna škatla ni naredila nobene trajne škode na moji psihi. Vendar je bila njena življenjska lekcija globoka in nepozabna. Čas je denar. Zapravljen čas pomeni zapravljen denar, kar pomeni težave.«

Odrasli so našli nenavadne (in na meji krutosti) načine, da so otroške igralce pripravili do joka.

Jackie Cooper je med snemanjem filma Skippy iz leta 1931 prestajala vse mogoče. Režiser Norman Taurog je deklici rekel, da ji je nekdo ustrelil psa. Jackie Cooper se je dogodka pozneje spominjala v avtobiografiji Please Don't Shoot My Dog: (Prosim, ne ustrelite mojega psa). »Začela sem jokati, tako histerično, da je bilo to skoraj preveč za prizor. Norman me je moral umiriti z besedami, da je moj pes morda preživel strel in da bomo šli pogledat, ali je moj pes še živ, če bom pohitela s prizorom.«

shirley-temple
Shirley Temple
Profimedia