Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Projekt SERPO: Ob vrnitvi so morali v karanteno, sledila je smrt

kl, 25.09.2021 12:05:40

Američani naj bi leta 1965 poslali 12 vojakov na planet Serpo, 37 svetlobnih let oddaljen od Zemlje. 13 let kasneje se jih je vrnilo osem.

Delite na:
Projekt SERPO: Ob vrnitvi so morali v karanteno, sledila je smrt
Umetniška upodobitev odhoda Zemljanov na planet Serpo Serpo.org

Leta 2005 je neimenovani vir poslal kopico elektronskih sporočil Skupini za razpravo o NLP, ki jo je vodil nekdanji sodelavec ameriške vlade Victor Martinez. V teh sporočilih je podrobno opisal program izmenjave med vlado ZDA in Ebenci, prebivalci planeta Serpo v ozvezdju Zeta Reticuli.

Pošiljatelj se je identificiral kot upokojeni sodelavec ameriške vlade, ki je v tem programu sodeloval. Kot je opisal v sporočilih, se je vse začelo po padcu neznanega letečega predmeta v Roswellu v Novi Mehiki leta 1947. Takrat naj bi eden od Nezemljanov preživel nesrečo, medtem ko je bilo šest ostalih, ki so umrli, prenesenih v kriogensko ustanovo v nacionalni laboratorij v Los Alamosu.

Potem ko so uspeli s preživelim vzpostaviti komunikacijo, je Nezemljan vladnim uslužbencem dal podatke o svojem planetu, z vlado pa sodeloval do leta 1952, ko je umrl. Med drugim je dal tudi informacije o komunikacijskem sistemu v vesoljski ladji, s katero je lahko vzpostavil stik s svojim planetom.

serpo, projekt-serpo
Eden od Nezemljanov naj bi padec pri Roswellu preživel
Wikimedia Commons

DVA ZEMLJANA STA SE ODLOČILA NA PLANETU SERPO OSTATI

Leta 1962 je predsednik Kennedy sprožil projekt, s katerim naj bi začeli priprave na izmenjavo. Program izmenjave se je imenoval"Projekt Serpo". Aprila 1964 je blizu Alamogorda v Novi Mehiki pristala vesoljska ladja. Potniki so takrat prevzeli trupla umrlih Nezemljanov, leto kasneje pa so pristali, da na svoj planet odpeljejo skupino ljudi. Ameriška vlada je izbrala skupino 12-ih vojakov, desetih moških in dveh žensk, ki naj bi na planetu Serpo živeli 10 let. Izbrani so bili strokovnjaki iz različnih področij, njihova naloga pa je bila zbrati čim več podatkov o prebivalcih na planetu Serpo, njihovi družbi, tehnologiji in o življenju na tem planetu.

Leta 1978 se jih je vrnilo osem. Dva moška sta v odpravi umrla, en moški in ena ženska pa sta se odločila, da bosta na planetu Serpo ostala.

serpo, projekt-serpo
Potovanje do planeta Serpo naj bi trajalo 9 mesecev
Serpo.org

SEVANJE, HRANA, VROČINA ...

Potovanje do Serpa, ki je od Zemlje oddaljen 37 svetlobnih let je trajalo samo 9 mesecev, so povedali vojaki, ki so se vrnili. Sam planet naj bi bil podoben našemu, vendar manjši. Krožil naj bi okoli binarnega zvezdnega sistema in imel ozračje podobno zemeljskemu. Zaradi binarnega sistema, torej dveh sonc, je sevanje na tem planetu višje kot na Zemlji, zato so morali neprestano uporabljati zaščito. Dva moška sta zaradi tega umrla. Tudi vročina na planetu je bila za Zemljane ekstremna in preživeli so potrebovali nekaj let, da so se privadili razmeram.

Problem je bila tudi hrana. Čeprav je zemeljska posadka s seboj vzela zaloge za dve leti in pol, je potem morala jesti hrano Ebencev, ki jim je sprva povzročala veliko prebavnih težav, vendar so se na koncu navadili.

serpo, projekt-serpo
Umetniška upodobitev planeta Serpo z dvema soncema
Serpo.org

Dan na Serpu traja skoraj 48 ur, noči pa niso temne, saj je nebo vedno osvetljeno zaradi manjšega sonca. Sicer je posadka imela proste roke pri raziskovanju planeta.

Ta naj bi bil geološko drugačen od Zemlje. Na njem ni oceanov, pač pa le reke in večja ali manjša jezera, ima pa gorske vrhove. Na njem raste nekaj vrst rastlin, pretežno na polih planeta, kjer je hladneje. Bogat pa naj bi bil živalski svet. Nekatere večje živali naj bi Ebenci uporabljali za pomoč pri delu, ne pa tudi za hrano. Vso hrano proizvajajo industrijsko.

serpo, projekt-serpo
Binarni sistem v ozvezdju Zeta Reticuli
Serpo.org

NE POZNAJO NASILJA, DENARJA IN TRGOVINE

Sami prebivalci planeta živijo v manjših skupnostih, nekakšnih mestnih državicah. Nimajo osrednje planetarne oblasti. Imajo sicer svoje vodstvo in vojsko, vendar pa navadni Ebenci ne nosijo orožja in nasilja pri njih skorajda ni. Prav tako ne poznajo koncepta denarja in trgovine. Vsak od njih dobi vse, kar potrebuje.

Vseh naj bi bilo le okoli 650.000 in so na planetu edina civilizacija. Njihov sistem reprodukcije je podoben našemu, vendar manj uspešen in otroke strogo izolirajo, da jih obvarujejo bolezni. Menda naj bi zemeljska posadka, ki je hotela fotografirati otroke naletela na težave, saj so jih vojaki pospremili iz "vrtca" in prosili, naj ne poskušajo več.

roswell, nezemljani
Prikaz obdukcije Nezemljana v današnjem muzeju v Rowellu.
Profimedia

VSI ČLANI ODPRAVE SO PO VRNITVI UMRLI

Po vrnitvi na Zemljo so morali vojaki za leto dni v strogo karanteno. V tem času pa so dali dovolj informacij za 3.000 strani dolgo poročilo. Vsi člani odprave so v naslednjih letih umrli zaradi posledic izpostavljenosti žarčenju. Ni pa znano, kaj se je zgodilo z moškim in žensko, ki sta na planetu Serpo ostala. Ebenci namreč od leta 1985 niso več vzpostavili stika z Zemljo.