Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Ta Jugoslovanka je ena najhujših serijskih morilk vseh časov

u.k., 22.09.2022 08:32:22

Ana di Pištonja, znana tudi kot Baba Anujka ali Banatska čarovnica, je bila ena najbolj zloveščih oseb v zgodovini.

TA ČLANEK LAHKO TUDI POSLUŠATE - JUGOSLOVANSKA SERIJSKA MORILKA

Delite na:
Ta Jugoslovanka je ena najhujših serijskih morilk vseh časov
Znana je bila kot zdravilka. Wikipedia

Izvor Babe Anujke je zavit v tančico skrivnosti. Nekateri viri navajajo, da se je rodila leta 1838 v pokrajini Banat v današnji Romuniji, vendar je bilo njeno življenje povezano z jugoslovansko vasjo Vladimirovac v pokrajini Vojvodina v današnji Srbiji. Kot hči bogatega živinorejca naj bi imela prijetno otroštvo in dobro izobrazbo, vendar je v zgodnjih dvajsetih letih postala zagrenjena, potem ko jo je zapeljal avstrijski častnik, ki jo je nazadnje zapustil z zlomljenim srcem in okužbo s sifilisom. Zatočišče je našla v kemiji in postala znana kot lokalna zdravilka in čarovnica, ki se je lahko za pravo ceno "znebila" kogarkoli.
Potem ko se je Ana di Pištonja za nekaj let izolirala od sveta, se je domnevno poročila z zemljiškim gospodom, s katerim je imela pet otrok. Žal je le eden od njih dosegel odraslost. Njen mož, ki je bil menda veliko starejši od nje, je umrl po 20 letih zakona, ona pa je po njegovi smrti postala znana kot Banatska čarovnica.

Baba-Anujka3.jpg
Umorila naj bi preko 150 ljudi.
Wikipedia

Kemijski laboratorij

Po moževi smrti je Anujka eno krilo njihove hiše v Vladimirovcu spremenila v kemijski laboratorij, kjer je začela eksperimentirati z različnimi mešanicami. Med prebivalci Banata je kmalu postala znana kot zdravilka in zeliščarka, vendar se je ukvarjala tudi z bolj spornimi eliksirji. Vojakom je pomagala izstopiti iz vojaške službe tako, da jim je dajala strup, da so zboleli, žene pa so se znebile svojih mož s tako imenovano "čarobno vodo".
Po presenetljivo podrobnem zapisu o jugoslovanski amaterski kemičarki je Anujka, "ko ji je povedala o zakonski težavi, svojo stranko vprašala: "Kako težka je ta težava?", kar je pomenilo: "Kakšna je telesna masa žrtve?". Nato bi izračunala odmerek arzena, ki je potreben, da bi "problem" izginil, ne da bi kdo ugotovil, da je bil zastrupljen.

Arzen

Baba Anujka je "čarobno vodo" dajala svojim strankam, ki so bile večinoma ženske, in jim naročila, naj jo dajo svojim možem, ki so običajno umrli po približno osmih dneh. Starka naj bi bila odgovorna za smrt okoli 150 ljudi.

V dvajsetih letih 20. stoletja je posel s čarobno vodo banatske čarovnice postal tako donosen, da je lahko najela "prodajnega agenta", katerega edina naloga je bila iskanje potencialnih strank. Seveda so le redki razumeli znanstveni postopek, ki je stal za njenim izdelkom, zato naj bi večina njenih strank verjela, da ima nekakšno nadnaravno moč, ki ji pomaga magično ubijati ljudi.

Momirovi procesi

Vsa ta slava je Babi Anujki prinesla veliko denarja, vendar je neizogibno pritegnila več pozornosti na njen smrtonosni posel. Leta 1924 je ena od njenih stalnih strank, Stana Momirov, s čarobno vodico ubila svojega moža Lazarja Ludoškija, in ko je v podobnih okoliščinah umrl tudi stric njenega drugega moža, so oblasti vendarle začele postavljati vprašanja. Decembra 1926 je Ana di Pištonja prodala čarobno vodo Simu Momirovu in njegovi ženi Sofiji, ki sta z njeno pomočjo umorila Simovega 70-letnega očeta Nikolo. Njuno dejanje se je v zgodovino nato zapisalo kot del "Momirovih procesov", v katerih je bila Baba Anujka obtožena sostorilstva pri umoru Lazarja Ludoškega in Nikole Momirova.
Čeprav je zanikala, da bi storilcema prodala čarobno vodo, so pri analizi trupel žrtev našli sledi arzena, pričevanja njenih strank pa so priljubljeno zeliščarko poslala v zapor za 15 let. Ob izreku kazni je bila stara 90 let, vendar je nekako preživela še osem let za rešetkami, preden so jo zaradi visoke starosti izpustili.

Baba-Anujka2.jpg
Za umore je uporabljala arzen.
Wikipedia

Smrt

Baba Anujka je zadnji dve leti svojega življenja preživela na svojem domu v Vladimirovcu. Umrla je 1. septembra 1938 v starosti 100 let, njen sloves ene najbolj plodovitih serijskih morilk v zgodovini človeštva pa je danes pravzaprav že legenda.

8d45e7730a0c66304b08044c797fd2c5.jpeg