900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STE VEDELI? Zanimivosti o bivanju v vesolju

kl, 25.11.2021 08:30:00

Zakaj astronavti jedo tortilje, namesto kruha? Kako se tuširajo? Kako lulajo? In zakaj so oblečeni v balon? Napaberkovali smo nekaj zanimivosti iz njihovega življenja.

Delite na:
STE VEDELI? Zanimivosti o bivanju v vesolju
Astronavt na vesoljskem sprehodu iz ISS Nasa

Postati astronavt je želja mnogih fantov in deklet. Le redkim se uresniči. In ko so v Vesolju, se morajo spopasti z mnogimi stvarmi, ki so za nas "tam spodaj" samoumevne, "tam zgoraj" pa lahko postanejo tudi nevarne.

Pot do Vesolja pa je dolga. Pri Nasi recimo, se je leta 2017 za tečaj za astronavta prijavilo več kot 18.000 ljudi. Izbrali so jih 8. Izbrani morajo najprej na dvoletno izobraževanje, na katerem se morajo poleg vsega ostalega znanja o raketah, bivanju v vesolju itd. naučiti tudi tekoče govoriti rusko. In ko je tečaja konec, ne poletijo kar takoj v vesolje. Ponavadi preteče še vsaj leto ali dve, preden sploh postanejo pravi astronavti - zvezdni mornarji - lahko pa tudi nikoli.

Poglejmo pa še nekaj zanimivosti o bivanju v Vesolju.

nasa, iss, astronavti
Astronavti na ISS
Nasa

1. Ena bolj delikatnih stvari je recimo kihanje. Še posebej, če imajo astronavti na glavo čelado, recimo med vesoljskim sprehodom. Če morajo kihati, morajo astronavti nagniti glavo naprej, tako da kihajo proti prsim, da bi tako preprečili, da bi jim izkihane kapljice umazale vizir. Pa tudi na vesoljski postaji morajo biti previdni. Zaradi mikrogravitacije lahko kapljice raznese po vsej postaji, zato morajo strogo pred obraz nastaviti roke, ki si jih morajo takoj potem umiti in razkužiti.

2. Astronavti morajo oditi na lulanje vsaki dve uri. Zaradi mikrogravitacije jim mehur ne "javlja", da morajo na stranišče, tako kot je to na Zemlji, kjer nas na to opozori teža urina v njem. Na Zemlji nas na to mehur opomni, ko je poln do približno tretjine, v Vesolju pa šele, ko je skoraj poln, kar lahko privede do problemov.

iss, astronavti
Astronavtka na Mednarodni vesoljski postaji
Nasa

3. Verjeli ali ne, spuščanje vetrov (po domače - prdenje) je bila ena glavnih varnostnih skrbi vesoljskega programa.  Ljudje večkrat na dan spustimo vetrove. Ti pa vsebujejo večinoma metan, ki je zelo lahko vnetljiv plin. Ob višjih koncentracijah bi to lahko bilo nevarno, saj je na vesoljskih postajah in v raketah veliko električnih naprav in s tem možnosti za preskok kakšne iskre, ki bi lahko izzvala požar ali celo eksplozijo. Zato so ISS in astronavtske obleke opremljeni s filtri, ki te pline odstranjujejo.

4. Srednji sloj astronavtske obleke deluje podobno kot napihnjen balon ali zračnica na kolesu. Ta del napihnjejo, da tako ustvarijo pritisk na astronavtovo telo. Tako preprečijo, da bi njihove telesne tekočine (ja, tudi kri) zavrele zaradi nizkega tlaka, ki vlada v Vesolju. Podobna oblačilka nosijo tudi piloti na velikih višinah.

iss, astronavti
Astronavt na Mednarodni vesoljski postaji
Nasa

5. Tortilje so postale zelo priljubljene med astronavti, potem ko so z njimi v 1980-ih nadomestili poseben "vesoljski kruh", ki ni bil preveč okusen. Razlog je bil v tem, da se tortilje ne drobijo, kajti drobtine (ne le krušne, pač pa katerekoli drobeče se hrane) lahko predstavljajo nevarnost, če zaidejo na neprimerna mesta.

6. Astronavti lahko med dlje časa trajajočim bivanjem v vesolju zrasejo tudi za 3 % svoje "zemeljske" višine - pri višini 175 cm je to malo več kot pet centimetrov. Razlog za to je, da se njihova telesa raztegnejo, ker vezi, ki povezujejo kosti in sklepe malce popustijo zaradi mikrogravitacije in s tem zmanjšanje teže. Ob povratku na Zemljo se v nekaj mesecih vrnejo na pravo višino.

7. Po vrnitvi na Zemljo mnogi astronavti poročajo, da jim iz rok padajo lahki predmeti, kot so recimo ključi in pisala, ker so se navadili, da pri držanju predmetov skoraj ne uporabljajo moči, saj so vse stvari skoraj brez teže.