korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

Mirjam Poterbin Njena.si

Mama Luke Dončića ujeta v Ljubljani

doncic 1 Ekipa24.si

Prvič za Dončića: Slovenec proti trenerju, ki ...

Spoznajte Rumeyso, najvišjo žensko na svetu

kl, 21.10.2021 08:00:18

Stara je 25 let in prihaja iz Turčije, kjer živi tudi trenutno najvišji moški na svetu.

Delite na:
Spoznajte Rumeyso, najvišjo žensko na svetu
Predstavnica Guinnesove knjige rekordov je izmerila Rumeyso guinnessworldrecords.com

Z natančno izmerjenimi 215,16 cm je Rumeysa Gelgi tudi uradno najvišja še živeča ženska na svetu. Predstavniki Guinnessove knjige rekordov so jo izmerili letos. Pred tem je bila nosilka rekorda kot najvišja živeča najstnica, ko so jo izmerili leta 2014, ko je imela 18 let.

Njena visoka postava je posledica t.i. Weaverjevega sindroma, zelo redkega stanja, ki povzroča pospešeno rast telesa in zgodnje dozorevanje skeleta. Zaradi sindroma mora Rumeysa večino časa uporabljati invalidski voziček, pri hoji pa si mora pomagati s hojico.

Sicer pa Rumeysa svoj Guinnessov naslov izkorišča za to, da ljudi poučuje o redkih medicinskih stanjih, kakršno je tudi njeno. "Zelo sem hvaležna za ta naslov, ki mi omogoča, da med ljudmi širim razum," pravi Rumeysa. "Poleg tega pa mi naslov najvišje ženske na svetu daje občutek, da sem nekaj posebnega."

Sama pravi, da so ljudje kar precej radovedni, ko se pojavi na ulici, večinoma pa so prijazni in ji izražajo podporo, tudi če jo srečajo prvič.

V prostem času Rumesa rada gre z družino v kakšno restavracijo, rada pa plava. Voda ji namreč zaradi zmanjšanje težnosti v njej sprosti telo. Njena družina je vesela in ponosna nanjo, tudi zato, ker je nosilka Guinnesovega rekorda.

Rumeysa Gelgi s staršema guinnessworldrecords com.jpg
Rumeysa Gelgi s staršema
guinnessworldrecords.com

Zanimivo pa je, da zdaj v Turčiji živita tako najvišja ženska, kot najvišji živeči moški na svetu, Sultan Kösen, ki je od Rumeyse višji skoraj pol metra, meri namreč 251 cm. Pred Rumeyso je bila nosilka naslova največje živeče ženske na svetu Kitajka Yao Defen, visoka 233 cm, ki pa je umrla leta 2012, stara 40 let.