Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Španska vlada bo plačala mladim, da odidejo od doma.

kl, 19.01.2022 18:45:25

Več kot polovica mladih Špancev, starih od 25 do 29 let, živi pri starših. Tudi zato, ker nimajo dovolj denarja, da bi si najeli svoje stanovanje.

Delite na:
Španska vlada bo plačala mladim, da odidejo od doma.
Več kot polovica mladih Špancev, stari od 25 do 29 let živi pri starših Pexels

Španska vlada bo plačevala 250 evrov na mesec mladim, da se odselijo iz "hotela mama". To pa zato, ker si mladi Španci ne morejo privoščiti najema stanovanja, kar v Španiji postaja vse večji problem.

Ministrica za stanovanjsko politiko Raquel Sanchez je v začetku tega tedna povedala, da bi lahko Španci, mlajši od 35 let in z letnim dohodkom, manjšim od 24.318 evrov (kar v Španiji velja za nizke dohodke), zaprosili za dvoletno mesečno subvencijo najemnine.

"S subvencijo želimo doseči, da najem stanovanja ne bo več tako velika ovira za emancipacijo mladih," je dejala. 

Španija ima enega največjih deležev mladih v Evropi, ki živijo pri starših. Po zadnjih uradnih podatkih je takšnih 55 % mladih, starih od 25 do 29 let. To število je močno povezano z visoko brezposelnostjo mladih v Španiji, kjer se skoraj tretjina oseb, mlajših od 25 let, prijavi med brezposelne.

Medtem nekateri opozarjajo, da neposredne subvencije najemnin morda ne bodo tako učinkovite, kot upa vlada, saj lahko povečano povpraševanje po majhnih stanovanjih zviša cene najemnin. Tako meni Francisco Inareta, predstavnik Idealiste, največjega spletnega mesta za nepremičnine v državi.

"Iz prejšnjih izkušenj vemo, da je posledica takšnih ukrepov neposreden dvig cen," je dejal in dodal, da se bodo tisti najemniki, ki zaslužijo malo več od napovedane zgornje meje prihodkov za pridobitev najemnine, verjetno počutili diskriminirane, saj bodo plačevali višjo najemnino, ne da bi prejemali subvencijo.