veter, streha, kranj Svet24.si

VIDEO: Pretresljivi posnetki iz Kranja, z bloka je...

mislav bago1 Svet24.si

Umrl je znani novinar in voditelj, star je bil ...

Screenshot 2021-11-14 at 18.32.43 Necenzurirano

Zadnji dnevi Tomaža Kokota na vrhu Pošte ...

jadranka rebernik bobo Reporter.si

Totalna vojna na TVS: novinarji se puntajo ...

goran dragic Ekipa24.si

Kaj je z Goranom Dragićem? Zakaj je igral le pet ...

tanja-1 Njena.si

Nič več šova Ljubezen po domače?

doncic Ekipa24.si

Vas zanima, v čem se te dni po Ljubljani prevaža...

So si znanstveniki premislili glede Nessie?

c.r., 05.08.2022 11:00:36

LEGENDA!

Delite na:
So si znanstveniki premislili glede Nessie?
nessi wiki

Legenda o Nessi, ki svet motri iz globin največjega škotskega jezera Loch Ness, ni nov umotvor.

Pisalo se je leto 564, ko naj bi pošast opazil irski duhovnik po imenu Columba, legenda pa je krila zares dobila leta 1933, ko je par časniku Inverness Courier zaupal, da je opazil nekaj neverjetnega – velikansko bitje, ki se je krotovičilo po gladini jezera.

Tako se je začel lov na domnevno pošast.

Dolg vrat in majhna glava

A vprašanje ostaja: je Nessi iz trte izvita ali dejansko bitje? Prizadevanja, da bi dokazali njen obstoj, niso obrodila sadov. Opažanja so bila nezanesljiva in s praktično nič znanstvene zaslombe.

Po eni od teorij v jezeru biva pleziozaver, potem ko je Nessie kot takšno opisal George Spicer, ki naj bi jo videl. Pleziozavri so bili morski plazilci z majhnimi glavami, dolgimi vratovi in velikimi plavutmi, ki so izumrli pred 66 milijonov let. Prvi fosil pleziozavra so leta 1823 odkrili v Dorsetu.

A dejstvo ostaja, da do tega dne v jezeru še niso našli pleziozavrove kosti. V kateremkoli jezeru.

Jezero
Prekrasno jezero, v katerem naj bi se skrivala Nessi.
PX

Morda je (velikanska) jegulja?

Sledila je teorija, da gre za velikansko jeguljo, potem ko DNK-analiza iz leta 2018 ni potrdila prisotnosti pleziozavru v vodah jezera (je pa potrdila veliko prisotnost jegulj). Ko smo že pri vodah: znanstvena srenja je domnevala, da so pleziozavri živeli v izključno slanih vodah, kar pa Loch Ness ni.

Vse je spremenilo nedavno odkritje nekdanje starodavne reke.

Nova teorija o pleziozavru

Raziskovalci so v strugi starodavne reke v Sahari v Maroku odkrili fosil pleziozavra, s tem pa je v vodo padla teorija, da so ti živeli le v morjih in oceanih. To pomeni, da so pleziozavri morda res živeli in preživeli v jezeru Loch Ness. Tu pa se tudi konča podpora znanstvene srenje teoriji o pleziozavru na Škotskem: nobenega dokaza namreč ni, da so se ti tam obdržali tudi po izumrtju.

Vprašanje je namreč, kako bi lahko populacija teh v jezeru s tako malo ribami preživela daljše časovno obdobje, obenem pa je bila opažena veliko preredko, saj so morali pleziozavri večkrat dnevno priti na površje vode in zajeti zrak.

Kakorkoli že, Nessie skupaj z veliko nogo in jetijem tvori sveto trojico kriptozoologije, vede o doslej še nedokazanem obstoju nekaterih živalskih vrst, tudi domala mitoloških. Po mnenju uveljavljenih zoologov je kriptozoologija zgolj psevdoznanost.

NESSI
Nessi
PX