korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

rebeka-dremelj, sebastian Odkrito.si

Ko sta izvedela, kaj ju čaka na Finskem, ju je ...

doncic Ekipa24.si

LUKAAAA! To se zgodi, ko na sceno stopi SLOVENEC! ...

Je Drakula hodil po Sloveniji??!

KL/IV/KŠ, 22.11.2021 22:26:01

Celjski grofje in Drakula - kaj imajo skupnega? Je Drakula hodil po Sloveniji? So tudi Celjski grofje bili vampirji? Oglejte si naš mini dokumentarec, kjer to raziskujemo.

Delite na:
Je Drakula hodil po Sloveniji??!
Barbara Celjska in grof Drakula Wiki / odkrito

Celjski grofje so bili zagotovo najpomembnejša plemiška družina na Slovenskem v srednjem veku. Vladali so velikemu delu naše sedanje države, pa tudi prostorom v sosednji Hrvaški in Avstriji. V 15. stoletju so dosegli vpliv, ki je segel daleč v Evropo in so bili resni tekmeci Habsburžanom.

Iz rodbine Celjskih izhajajo evropski kralji in kraljice, tudi takšni, ki živijo še danes. Če bi se potrudili, bi našli povezave med Celjskimi grofi in dansko kraljevo hišo, celo britansko. So pa celjski grofje povezani z imenom, ob katerem še danes marsikoga spreleti srh - Drakulo, romunskim plemičem Vladom Tepešem, ki si je nadel to ime, potem ko je postal član viteškega reda Rdečega zmaja, ki sta ga ustanovila ogrski kralj Sigismund in njegova žena, kraljica Barbara Celjska, hči najmogočnejšega Celjana Hermana II. in sestra Friderika II., katerega ljubezen z Veroniko Deseniško je nekakšna slovenska srednjeveška zgodba, primerljiva s Shakespearjevima Romeom in Julijo.

celjski drakula.jpg
Celjski grofje in Drakula so bili povezani ...
Wikipedia

Vendar, da vse ne bomo preveč zapletali. Če so Celjski grofje bili povezani z Drakulo, ki je postal sinonim za vampirja - ali to pomeni, da je tudi Drakula kdaj hodil po naši zemlji? So nemara bili celo Celjani vampirji?

To vprašanje smo si postavili in se odpravili v Celje in k pisatelju Ivanu Sivcu, ki je o Celjskih napisal kar šest knjig.

Nastal je mini dokumentarec, ki si ga lahko pogledate TUKAJ: