Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Skrivnostni obrazi iz Belmeza

kl, 13.05.2021 16:30:15

Na kuhinjskih tleh v mali andaluzijski vasici so se nenadoma začeli pojavljati obrazi. Tudi po 40-ih letih so še vedno tam, pojavljajo pa se novi.

Delite na:
Skrivnostni obrazi iz Belmeza
Obraz iz Belmeza burialsandbeyond

Avgusta 1971 je Maria Gomez Camara na betonskih kuhinjskih tleh v svoji hiši v vasici Belmez de La Moraleda zagledala madež, ki se je malo kasneje spremenil v grozljiv obraz. In ne le to, zdelo se je tudi, da se obraz premika.

Maria je poskušala madež odstraniti, ribala je tla z različnimi čistili, vendar ni nič pomagalo. Na koncu sta "madež" s krampom odstranila njen mož in sin, ter na novo zabetonirala tla.

Izkazalo pa se je, da je tudi njun trud bil zaman. Skrivnostni obraz se je po tednu dni ponovno pojavil. Še več, poleg njega so se začeli pojavljati še drugi.

Prvi obraz iz Belmeza atlasobscura com.JPG
Prvi obraz iz Belmeza
atlasobscura

Govorice so se hitro razširile in kmalu so vsi govorili o "hiši obrazov", govorice pa so k Mariini hiši zvabile množice radovednežev. Vsi so hoteli videti nerazložljiv pojav.

V Belmez so prihiteli tudi poznavalci parapsiholoških pojavov in "obraze iz Belmeza" kmalu poimenovali za veliko skrivnost. Nekateri trdijo, da so ob preučevanju pojava z instrumenti posneli tudi skrivnostne glasove.

Potem sta se Maria in njen mož odločila, da bosta na novo naredila celotna kuhinjska tla. Odstranila sta stara in položila nova. Takrat naj bi, pravi lokalna legenda, pod tlemi našli tudi človeška okostja.

Mir je trajal dva tedna. Potem pa se je pojavil nov obraz, drugačen od prejšnjega. Za njim pa tudi drugi.

Obraz iz Belmeza 1 atlasobscura com.JPG
Obraz iz Belmeza
atlasobscura

Prevara?

V naslednjih mesecih je zgodba o nenavadnih pojavih v Belmezu vzbudila veliko pozornosti, hišo pa so začeli reklamirati kot "Hišo obrazov" in na Veliko noč leta 1972 jo je obiskalo na stotine radovednih turistov.

Naslednjih 30 let je družina Pereira trdila, da se obrazi nenehno ponavljajo, tako moški kot ženski, različnih velikosti in oblik, z različnimi izrazi. 

Nihče pa ni znal razložiti, zakaj so se obrazi pojavili. Nekateri so menili, da gre za reakcijo betona s čistili, drugi pa, da je vse skupaj samo prevara, s katero so želeli služiti denar.

Ko je Maria leta 2004 umrla, stara 85 let, so se na tleh pojavili novi obrazi, ki pa so vzpodudili samo dodatno nejevero. Dva novinarja sta o tem napisala tudi knjigo, v kateri trdita, da je obraze v resnici narisal Mariiin sin in da v vsem skupaj ni nič parapsihološkega.

Obraz iz Belmeza analiza burialsandbeyond com.JPG
Obrazi iz Belmeza, označeni za analizo
burialsandbeyond

Tudi forenzik je "zbegan"

Leta 2014 pa je raziskovalni novinar Iker Jimenez v televizijski oddaji objavil prispevek, v katerem je predstavil raziskavo, ki sta jo opravila dr. kemijske tehnologije Jose Javier Gracenea in forenzični kriminalist Luis Alamancos. Raziskovalca sta z dovoljenjem družine odvzela vzorce in po analizi ugotovila, da obrazi niso bili naslikani z barvo in da "v skladu z znanostjo in analitičnimi tehnikami ni bilo moč odkriti zunanje obdelave".

Alamancos je z različnimi tehnikami tudi sam poskušal ustvariti podobne podobe, vendar ni uspel. "Popolnoma sem zbegan," je povedal v prispevku.