atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Sealand - kneževina na morski ploščadi

kl, 22.10.2021 08:15:53

12 kilometrov od britanske obale stoji opuščena morska ploščad, ki se razglaša za najmanjšo državo na svetu. Ima tudi svojega kneza.

Delite na:
Sealand - kneževina na morski ploščadi
Kneževina Sealand ima vse, kar država potrebuje Facebook

Kneževina Sealand obstaja že več kot 50 let. Čeprav je uradno ni priznala nobena država na svetu, pa njeni prebivalci trdijo, da je najmanjša država na svetu. Cela država meri le 14 x 36 m, kar je dovolj za majhno zgradbo in heliodrom. Celotna kneževina namreč stoji na opuščeni morski ploščadi, 12 km od južne britanske obale.

Razglasitev Sealanda 2 sept 1977.jpg
Razglasitev Sealanda 2 sept 1967
Facebook

Grb Sealanda.jpg
Grb Sealanda
Facebook

OD VOJAŠKE PLOŠČADI PREK PIRATSKE RADIJSKE POSTAJE DO KNEŽEVINE

Ploščad je postavila britanska vojska na višku 2. svetovne vojne kot eno od "utrdb na odprtem morju", v ustju Temze. Te trdnjave so služile kot podpora protiletalski zaščiti in preprečevale nemškim ladjam in podmornicam, da bi postavljale podvodne mine.

HM Fort Roughs, kot se je originalno imenovala ploščad, je bila nastanjena z vojaki vse do leta 1956, potem pa jo je vojska opustila. Deset let je bila ploščad opuščena, potem pa je zanjo izvedel Roy Bates, ki je na njej postavil piratsko radijsko postajo. Ko so oblasti postajo hotele odstraniti, je ekipa, ki je bila na ploščadi zagrozila, da bo postajo branila z orožjem in bombami. Britanske oblasti so se, da bi se izognile prelivanju krvi, zato raje odločile za sodno pot. Vendar pa se je Bates domislil rešitve. Ploščad je poimenoval Sealand in jo razglasil za neodvisno državo oziroma kneževino. Sebe je seveda postavil za kneza.

Roy in Joan Bates.jpg
Roy in Joan Bates, knez in kneginja Sealandska
Facebook

Za relativno majhno vsoto lahko plemiški naslov grofa, vojvode ali kneza Sealanda tudi kupite na spletu.

Do leta 1975 je Sealand dobil svojo zastavo, grb, himno, valuto (Sealandski dolar), potni list in vlado. Bates je v svojo kneževino naselil svojo družino in njenim članom podelil plemiške naslove. Kneževina ima tudi svoj profil na Facebooku.

Himno lahko slišite tukaj:

Zastava Sealanda.jpg
Zastava kneževine Sealand
Facebook

VOJNA IN ZMAGA

Leta 1978 je kneževino Sealand napadla skupina plačancev pod vodstvom Alexandra Achenbacha, samozvanega premierja vlade kneževine, ki je želel kneževino spremeniti v luksuzni hotel za nemške in nizozemske bogataše.  Skupina je s čolni, vodnimi skuterji in helikopterji napadla ploščad in poskušala ugrabiti Batesovega sina, princa Michaela, ki pa se je uspel rešiti in napadalce pregnal.

sealand.jpg
Položaj Sealanda
Ripley's

Achenbacha so Batesi ujeli in zaprli ter obtožili oboroženega upora. Vmes sta posegli celo vladi Nemčije in Nizozemske. Achenbacja so nazadnje izpustili. Še vedno pa obstaja Sealandska uporna vlada, ki deluje v izgnanstvu in se bori proti družini Bates.

Britansko sodstvo prav tako danes ne posega več v samorazglašeno kneževino. Danes se kneževina le tu in tam pojavi v medijih. Govorice pravijo, da so jo Batesovi že prodali internetnim podjetjem ali drugim "kraljem", vendar mini-kneževina še vedno stoji.

10 sealandskih dolarjev.jpg
Kovanec za 10 Sealandskih dolarjev
sealandgov.org

KNEZ NE ŽIVI VEČ V SVOJI KNEŽEVINI

Leta 2006 je kneževino zajel ogenj, ki pa so ga s pomočjo britanskih gasilcev uspeli pogasiti.

Leta 2012 je knez Roy Bates umrl, star 91 let, potem ko je dolga leta bolehal za Alzheimerjevo boleznijo. Nasledil ga je sin Michael, kot regent. Leta 2016 je umrla tudi kneginja Joan. Takrat je Michael postal knez. Vendar pa ne živi v svoji kneževini, pač pa v britanskem Suffolku, kjer s sinovi vodi ribiško podjetje.

znamke Sealanda.jpg
Znamke kneževine Sealand
Facebook

nogometna reprezentanca Sealanda.jpg
Nogometna reprezentanca Sealanda
Facebook

Principe_di_Sealand Michael Bates.jpg
Sedanji knez Michael Bates
Wikipedia