Steven Lequesne Svet24.si

Mimoidoči zaslišal: "Ne!"; skočil je v ...

divja slovenija behind the scenes 14 Svet24.si

Matej Vranič je ujel divjo Slovenijo

Erika Smolak Svet24.si

Zaljubljenemu ti je vseeno, če te snemajo

jankovic winkler kucan pl Reporter.si

Rdeča nomenklatura na pogrebu: Kučan, Janković,...

20191021-00969174 Necenzurirano

Tomaž Barada skriva, kako je prišel do več sto ...

Saša Lendero Odkrito.si

Saši Lendero grozijo!

primož roglič lora lev Ekipa24.si

TAKOLE STA SE POROČILA Primož Roglič in njegova...

Se po Nemčiji sprehaja "Človek-pes"?

kl, 13.09.2021 15:15:27

Že dolgo se po Nemčiji širijo govorice, o tem, da ljudje srečujejo "Človeka psa". Šlo naj bi za bitje, ki sicer izgleda kot pes, vendar hodi po dveh nogah. Nilkomur pa ne stori nič žalega.

Delite na:
Se po Nemčiji sprehaja "Človek-pes"?
O človeku-psu poročajo iz Nemčije in ZDA northamericandogmanproject

"Bil sem otrok in živel v takratni Zahodni Nemčiji, v kraju imenovanem Wildflecken. Območje je bilo zelo gozdnato in je ponujalo takrat 12-letnemu fantu veliko prostorov za kampiranje. Bil sem s prijateljem. Bilo je okoli 9. ure zvečer, novembra. Zakurila sva ogenj in spomnim se, da je moj prijatelj ob njem sedel s prekrižanimi nogami. Sam sem stal nasproti njemu in brskal po ognju. Šotor sva postavila na manjši jasi, obdani z gozdom.

Pogovarjala sva se, ko je nenadoma iz grmovja stopila velika postava, ki je bila videti kot nemški ovčar, le da je stala na dveh nogah. Bila je visoka skoraj dva metra. Spomnim se velikih ušes, dolgega gobca, širokih ramen, repa in značilnih pasjih nog, namesto človeških.

Bitje je bilo videti precej mišičasto, a pokrito z dlako barve, kot jo ima nemški ovčar. Bitje je steklo proti nama, preskočilo ogenj in izginilo na drugo stran. Vse se je, tako se mi je zdelo, zgodilo v nekaj sekundah. Bitje je bilo izredno hitro."

Tako pripoveduje očividec, ki naj bi dogodek doživel leta 1972. In ni edini. Podobnih zgodb o nenavadni pošasti je kar nekaj.

Vendar pa po njihovem pričevanju naj ne bi šlo za volkodlaka ali pasjeglavca, kakršne poznamo tudi iz naših ljudskih pripovedk, ker bitje nikomur, vsaj pričevalcem, ni storilo nič žalega.

človek-pes, dogman
Ena redkih domnevnih fotografij Dogmana
northamericandogmanproject

SREČANJA TUDI V AMERIKI

Zanimivo pa je, da o srečanju s Človekom-psom ne poročajo samo iz Nemčije, pač pa tudi v ZDA. Tam je bitje dobilo ime "Dogman". Poročila o videnju velikega psu podobnega bitja na zadnjih nogah so se pojavila po letu 2010, ko je o njem prvič v televizijski oddaji poročala Linda Godfrey, ko je opisala zgodbo o videnju Dogmana, o kateri je pisala kot novinarka že leta 1991. Ko je naredila raziskavo, je ugotovila, da v ZDA o Dogmanu poročajo že od leta 1936, naprej v zvezni državi Wisconsin. Odtlej je Godfreyeva napisala že več knjig, v katereih je pisala pričevanja ljudi, ki so bitje srečali. Na spletni strani pa tudi zbira podatke o srečanjih ljudi z Dogmanom.

človek-pes, dogman
Dogmani menda ljudem ne naredijo ničesar žalega, jih pa prestrašijo
northamericandogmanproject

GRE ZA POTOMCE BENDANANTOV IZ ITALIJE?

Kdo ali kaj naj bi bitje, ki so ga poimenovali "Človek-pes" bilo, ni znano. Lahko seveda gre samo za šaljivce, ki strašijo, lahko pa, tako domnevajo nekateri, za potomce "bendanantov".

Bendananti ali "Dobro hodeči", so bili pripadniki agrarne (kmečke) skupnosti, ki izvira iz italijanske Furlanije, ki so trdili, da ponoči lahko zapustijo svoja telesa in si nadenejo živalsko podobo, tudi psov, v kateri se potem borijo proti zlim silam in čarovnicam, da bi tako zagotovili dobro letino.

Prve zgodbe o bendanantih izvirajo iz 16. ali 17. stoletja, približno takrat, ko se tudi v naših krajih začenjajo pojavljati zgodbe o pasjeglavcih.

Bendanante je katoliška cerkev preganjala in jih je povezovala s hudičem in čarovništvom. Ali je torej možno, da so se umaknili na področje današnje Nemčije in v ZDA, kjer živijo še danes?

človek-pes, dogman
Domnevna fotografija Dogmana
northamericandogmanproject

človek-pes, dogman
Ena od podob Dogmana, ki je nastal po opisu očividca
northamericandogmanproject