Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

SE GA ŠE SPOMNITE? Tamagoči je star 25 let

kl, 26.11.2021 10:46:49

Za mnoge otroke iz 1990-ih je bil prva "domača žival'ca". Zdaj jih mnogo leži pozabljenih, lačnih in osamljenih v predalih in škatlah. Še vedno pa jih izdelujejo.

Delite na:
SE GA ŠE SPOMNITE? Tamagoči je star 25 let
Tamagoči je star 25 let Wikimedia commons

Kot mnogi elektronski "gadgeti" je tudi Tamagoči prišel iz Japonske. Luč sveta so prvi Tamagočiji ugledali 23. novembra leta 1996. Za njihovega "očeta" velja oblikovalec igrač Akihiro Yokoi, vendar je idejo zanje dobila dobila Aki Maita, takrat 30-letna pisarniška uslužbenka v podjetju Bandai. Zamislila si je ljubljenčka za otroke, takšnega ki ne laja ali mijavka, ne povzroča razdejanja po hiši, ali zahteva visoke račune veterinarjev. Idejo je prenesla Akihiru, ki je nato zasnoval njihovo podobo in funkcije.

Prototipe Tamagočijev so preizkusile dijakinje na neki tokijski srednji šoli, na podlagi njihovih pripomb pa so jih dokončno oblikovali. Tamagoči je tako dobil ekranček s tremi gumbi, s pomočjo katerih si ga lahko nahranil, vzgajal, mu dal zdravilo ali počistil za njim in skrbel tudi za to, da je okopan in da mu ni dolgčas. Svoje potrebe pa je Tamagoči naznanjal s piski.

Tamagočiji so postali huronski hit generacije in samo v petih letih so jih prodali več kot 50 milijonov, avtorja pa sta si zanj prislužila alternativno Nobelovo nagrado, za iznajdbo, ki je "milijone ur, ki bi jih lahko porabili drugače, spremenila v skrb za virtualne ljubljenčke".

Zaradi njihove priljubljenosti so podobne igrače začela izdelovati tudi druga podjetja, vendar nobena od kopij ni dosegla uspeha, kakršnega je imel Tamagoči.

Ob 20. obletnici je podjetje Bandai na tržišče lansiralo novo, mini verzijo Tamagočijev z novimi funkcijami, med drugim tudi povezavo z internetom, tako da lahko "obiščejo" tudi druge Tamagočije. Originalni, redki Tamagočiji pa na dražbah dosegajo precejšnjo ceno. Najvišjo je dosegel rdeče-beliTamagoči - kar 2.999 dolarjev (okoli 2.650 €).