Dario Varga – Srečko Debevec Dobra karma

Znanega igralca je pacient Debevc zaznamoval za ...

etna, vulkan, ognjenik, januar 2021 Svet24.si

VIDEO: Najaktivnejši evropski ognjenik je znova ...

tone-krkovic-pl1 Reporter.si

Brigadirju Tonetu Krkoviču sodila nečakinja ...

tovarna-rog, evikcija, varnostniki, izgred, 19.1 Svet24.si

FOTO in VIDEO: Ščiti, palice in plinski ...

20201019-01032119 Necenzurirano

Uradno: država kupila neustrezne hitre teste

hans-sigl Njena.si

Hans Sigl, kot ga še niste videli

desa muck Njena.si

Oče Dese Muck presenetil pri 90-ih letih!

Novo upanje iz BioNTechova

kl, 14.01.2021 10:08:17

Podjetje, ki je prvo uspelo ustvariti uspešno cepivo proti Covidu-19 je razvilio tudi potencialno cepivo proti multipli sklerozi.

Delite na:
Novo upanje iz BioNTechova
Cepiva običajno začnejo preizkušati na laboratorijskih miškah splet

Strokovnjaki nemškega farmacevtskega podjetja BioNTech trdijo, da cepivo, ki so ga proizvedli, uspešno zdravi multiplo sklerozo pri miših.

Multipla skleroza je avtoimuna bolezen, pri kateri telo začne napadati in uničevati lastno živčevje, zaradi česar bolniki sčasoma lahko popolnoma ohromijo ali so kako drugače prizadeti.

Cepivo, ki so ga razvili, temelji na enakem principu kot cepivo proti Covidu-19 in tudi tega BioNTech razvija v sodelovanju z ameriškim farmacevtskim gigantom Pfizer.

Ugir Sahin in Ozlem Tuereci BioNTech.jpg
Ozlem Tuereci (L) in Ugir Sahin (D), ustanovitelja BioNTecha
splet

Novo cepivo ustavi napadanje imunskega sistema na nevrone v možganih in hrbetnjači in tako preprečuje potencialno izgubo telesnih funkcij.

Poskusi na laboratorijskih miših so pokazali, da cepivo tudi zaustavi napredovanje bolezni in do neke mere celo povrne že izgubljene motorične funkcije.

Kot vsa cepiva mora seveda tudi to prestati še testiranje na ljudeh, s katerim se preveri njegovo delovanje in zagotavlja varnost.

Zelo verjetno pa bo to potekalo počasneje kot v primeru Covida-19, saj multipla skleroza ne ogroža tolikšnega deleža prebivalcev, zato tudi sredstva, potrebna za preizkušanje (na žalost) pritekajo počasneje in s tem se podaljšuje čas, v katerem cepivo lahko postane dostopno ljudem.

Na svetu z multiplo sklerozo živi okoli 2,5 milijona ljudi, v Sloveniji okoli 3.000. Bolezen najpogosteje prizadene ljudi med 30. in 40. letom starosti, pogosteje pa ženske.