Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Samo zanjo! Kako do več spolnega poželenja?

Oglasno sporočilo, 12.04.2021 12:00:00

Delite na:
Samo zanjo! Kako do več spolnega poželenja?

Ženske in libido

Stres vsakdana, pomanjkanje energije in hormonske spremembe – vse to lahko vpliva na naše vzburjenje v spalnici. Mnogo slišimo o dodatkih, ki jih lahko uživajo moški, toda, katere učinkovine so najučinkovitejše za nežnejši spol?

V tem članku več o obvladovanju stresa, za srečnejše spolno življenje in afrodiziakih za ženske, ki bodo povečali vaše spolno poželenje.

Stres in vpliv na spolno željo pri ženski

Stres negativno vpliva na naše zdravje, njegove posledice pa lahko občutimo tudi kot zmanjšanje spolne želje. Ko občutimo stres, naša nadledvična žleza prične sproščati kortizol, ali tako imenovani stresni hormon.

Ta naše telo pripravi na stresno situacijo. Visoke ravni tega hormona povzročijo upad libida. Pri kroničnem stresu telo porablja spolne hormone, da zadovolji povečano potrebo po proizvodnji kortizola, kar zmanjša naše zanimanje za spolnost. Vsakdanji stres pa ne vpliva le na naše telo, temveč tudi na naše misli in počutje, kar lahko vodi v tesnobo ali depresijo, le-ti pa tudi na svoje načine zavirata naše poželenje.

Kako se spopasti s stresom?

Strokovnjaki svetujejo, da dnevno namenimo vsaj 20 minut raznim oblikam sproščanja:

- Aromaterapija

Raziskave kažejo, da lahko aromaterapija spreminja možganske valove in vedenje, ter zmanjša ravni kortizola. Najbolj priljubljene arome za sproščanje so sivka, kamilica in jasmin. Po napornem dnevu se lahko torej sprostite s prijetno kopeljo, ob kateri si prižgete svečo z vašim najljubšim vonjem.

Če imate možnost, si privoščite tudi masažo z eteričnimi olji, po kateri se boste počutile še bolj sproščene. V kolikor pa nimate kopeli in vaš partner ni najbolj spreten z rokami, pa si prižgite dišečo svečko, se udobno namestite in zaprite oči – posvetite se meditaciji.

- Meditacija in dihalne vaje

Meditacija je tradicionalna oblika sproščanja, ki jo že tisoče let prakticirajo mnoge kulture po celem svetu. Z njo se boste lažje spopadale s stresom, tesnobo in depresijo, pomaga pa lahko tudi pri ohranjanju koncentracije.

Tako boste vedno živele »v trenutku«. Za najboljše rezultate si vsak dan vzemite čas za meditacijo. Odmaknite se v tih prostor, brez motenj. Če se odločite za glasbo, naj bo ta tiha in pomirjajoča. Če meditirate prvič, pričnite s 5 – 10 minutnimi seansami. Najdite udoben položaj sede ter se osredotočite na globoko dihanje in počasno izdihavanje. Ne poskušajte zatreti svojih misli in »izprazniti glave«, temveč opazite vsako misel, brez obsojanja, ter jo nato spustite, da gre. Ponovno se osredotočite na svoje dihanje.

- Pisanje dnevnika

Tu se ne gre za takšno pisanje, kot smo ga morda prakticirali v mladosti, temveč se pri tem posvečamo našim vsakodnevnim občutenjem in mislimi, povezanimi s stresnimi situacijami. Ko prelijete vse to na papir, začnete iskati rešitve za vašo situacijo. Redno pisanje vam lahko pomaga pri reguliranju čustev, saj boste s to dejavnostjo na vaša doživetja gledale bolj objektivno. Obstaja več metod pisanja dnevnika za spopadanje s stresom – najprimernejšo in tisto, s katero se počutite najbolj udobno, si izberete same.

Prehrana in njen vpliv na spolnost

Prehrana lahko pripomore ali pa vas oddalji od željenega cilja. Prehrana, ki je težka za prebavo, vsebuje preveč sladkorjev ali nekakovostnih maščob dodatno vpliva na to, da telo energije ne more usmeriti k “postranskim” zadevam, med katere telo logično šteje spolnost.

Nujno je seveda najprej obvarovati telo pred smrtno nevarnimi nivojo sladkorja v krvi in delci, ki lahko poškodujejo krvno žilni sistem. Hrano je potrebno prebaviti, skladiščiti in jo odstraniti skozi prebavni trakt. Prečistiti jo je potrebno strupov. Vse to je nujno narediti najprej.

Ko torej naš jedilnik bolje sestavimo, jemo več sveže zelenjave, biološko pridelano hrano in le te ne pojemo preveč, boste tudi tako pripomogli, da bo vaše telo našlo dodatno energijo in se prepustilo spolnim funkcijam.

Nekatera živila iz našega vsakdana, ki jih je vredno še več uživati so črne maline, te vsebujejo obilico fitokemikalij, ki krepijo libido in spolno vzdržljivost. Svetuje se, da nekaj malin pojeste par ur pred spolno aktivnostjo, alternativno pa lahko zaužijete tudi eno žlico njihovih semen.

Drugo tako živilo je brokoli. Brokoli se priporoča zaradi visoke vsebnosti vitamina C, ki pomaga pri prekrvavitvi organov, še posebej lagodno pa deluje na ženski libido.

Dodatki prehrani, ki zvišujejo spolno željo

Na trgu je možno najti kar nekaj prehranskih dopolnil, ki obljubljajo poživitev in popestritev našega spolnega življenja. Vendar pa si niso vsi enakovredni – nekatere učinkovine nam lahko bolj škodujejo, kot pa koristijo.

Ena izmed bolj znanih takšnih učinkovin je Španska muha. Po njej nikar ne posegajte, saj lahko celo najmanjše količine povzročijo odpoved ledvic in vnetje spolnih organov. Izogibajte se tudi učinkovini, imenovani »nori med«, ta lahko namreč povzroča slabost, glavobole in krče, prav tako pa ne obstajajo dokazi, da bi resnično pomagala pri obuditvi libida.

Če želite torej povečati svoje spolno poželenje, raje posezite po naravnih, dokazano varnih in učinkovitih sestavinah, ki bodo blagodejno vplivale ne le na vaš libido, temveč tudi na vaše splošno počutje.

Najbolj kakovostni dodatki na trgu vsebujejo kombinacijo treh koristnih učinkovin: damiane, make in ingverja.

Damiana in njen učinek na žensko

Damiana je starodavni afrodiziak, ki so ga uporabljali že Azteki in Maji. Tradicionalno so to zelišče uporabljali pri zdravljenju vnetij mehurja in drugih težav s sečili. Njeno učinkovitost pri povečanju libida pri ženskah pa pripisujemo njenemu učinkovanju na cirkulacijo in povečanje občutljivosti ženskih spolnih organov.

Do danes njeno učinkovitost podpirata dve študiji, ki sta spremljali delovanje herbalnega dodatka z damiano pri ženskah v različnih življenjskih obdobjih (premenopavza, perimenopavza in postmenopavza.) Skoraj tri četrtine žensk je poročalo o povečanju libida, zmanjšanju suhosti nožnice ter večji pogostosti spolnih odnosov in orgazma. Najbolj znatna izboljšanja so zasledili pri starejših ženskah v postmenopavzi, saj poleg povečane spolne želje damiana ni učinkovala na raven estrogena pri ženskah, kot mnoga druga zdravila.

Maka in njen učinek na žensko

Maka je že od nekdaj del prehrane Perujcev. To hranilno živilo mnogi imenujejo kar »čudežna korenina«, zaradi njenega blagodejnega delovanja na človeško telo. V Južni Ameriki jo domorodci pogosto uporabljajo za povečanje plodnosti in zdravljenje spolnih motenj.

Učinek make na spolno funkcijo in poželenje ter blagodejno delovanje, tako na moške kot ženske, potrjujejo tudi sodobne študije. Štiri študije kažejo na izboljšanje libida v roku osem tednov jemanja make pri zdravih ljudeh, ena študija pa ugotavlja, da lahko maka pomaga izboljšati tudi libido ljudi, ki se zdravijo z antidepresivi.

Kot mnogi afrodiziaki, tudi maka še posebej dobro deluje pri ženskah v obdobju menopavze: zmanjšuje vročinske valove, razpoloženjska nihanja in nespečnost, pomaga pa tudi pri zagotavljanju vlažnosti nožnice. Pri moških in ženskah lahko pomaga ublažiti simptome tesnobe in depresije, kar navsezadnje vpliva tudi na kakovost in pogostost spolnih odnosov ter željo po le-teh.

Ingver in učinek na žensko

Ingver ima ugled kot eno najbolj erotičnih živil na svetu – že samo njegov vonj lahko prebudi naše čute in poveča spolno poželenje. Kot afrodiziak ga omenja tudi Kamasutra, svetovno znana indijska starodavna knjiga o ljubezni in spolnosti. Študije kažejo, da nam ta začimba pomaga okrepiti libido z izboljšanjem cirkulacije, še posebej v spolnih organih.

Uživanje ingverja pred spolnim odnosom znatno poveča naše možnosti, da bomo doživeli orgazem. Ingver tudi lajša vnetja, ki lahko zavirajo naš spolni apetit, prav tako pa deluje poživilno in nas ogreje ter pripravi na posteljne avanture.

Kaj pa tri učinkovine skupaj?

Te tri učinkovine skupaj lahko sinergično blagodejno vplivajo na vaše razpoloženje in vzburjenje, kar bo na dolgi rok povečalo vašo spolno slo ter vam pomagalo ohranjati splošno zdravje in dobro počutje.

Dodatke z damiano, mako in ingverjem se priporoča uživati tudi, če vas pestijo težave s suho nožnico. Dokazano namreč prispevajo k izboljšanju vlažnosti nožnice, prav tako pa lahko izboljšajo vaše počutje in omilijo simptome tesnobe ali depresije – dve nelagodnosti, ki lahko ovirata vašo spolno življenje in odziv vašega telesa na spolne dražljaje.

Te tri učinkovine skupaj lahko nadjete v izdelku Libido Women.

Francosko podjetje razvilo izdelek namenjen samo ženkam

Francoski laboratorij Ineldea je razvil izdelek, namenjen posebej ženskam, ki vsebuje tako damiano, mako in ingver, formuli pa je dodan še l-arginin. Ta izboljša delovanje teh treh učinkovin. Izdelek prihaja v rastlinskih in popolnoma naravnih kapsulah, ki so varne za vsakodnevno uporabo.

Priporočajo se ženskam po tridesetem letu, ki se spopadajo z izzivi modernega vsakdana in tako opažajo pomanjkanje energije v spalnici.

Izdelek vam bo pomagal odmisliti stres in tažave ter vas popeljal v nov svet, kjer se boste lažje osredotočili na vašega partnerja in si privoščili tisti oddih, ki ga potrebuje vsaka ženska.