pes potovanje letalo Svet24.si

Pogoji za potovanja s hišnimi ljubljenčki v ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

urska bacovnik jansa bobo Reporter.si

Je Urška Bačovnik Janša vedela, kako grozljive ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

milicJPG Ekipa24.si

Linčajte Sekulića, linčajte mene, a vsak rabi ...

S pobudo #zVamiSmo v oporo športnikom

Oglasno sporočilo, 19.06.2024 10:50:29

Duševno zdravje kot vezni člen sodelovanja med Nogometno zvezo Slovenije in Skupino Triglav.

Delite na:
S pobudo #zVamiSmo v oporo športnikom
S pobudo Z vami smo v oporo športnikom

»Nogomet je čustvena igra. Veliko stvari, ki se zgodijo na igrišču, po tekmi prinesemo domov,« pravi nekdanji reprezentant Bojan Jokić, ki skupaj z nekaterimi nogometašicami in nogometaši izpostavlja pomen ustrezne mentalne pripravljenosti in skrbi za (duševno) zdravje. Da sta ta dva elementa nujna za uspeh športnikov na vseh stopnjah razvoja, so prepoznali tudi v Nogometni zvezi Slovenije (NZS). V sodelovanju s Skupino Triglav so zato zagnali iniciativo #zVamiSmo, s katero želijo ob pomoči športnih idolov pomen skrbi za duševno zdravje približati tako nogometašem in nogometašicam vseh starosti kot tudi njihovim bližnjim, navijačem in širši javnosti.

Športniki se spopadajo z različnimi vrstami pritiskov: predstavljajo ga lahko starši, trenerji, navijači; izvirajo lahko iz poškodb, neuspehov, pa tudi iz visokih želja in pričakovanj, ki jih imajo športniki do sebe. Pri nekaterih se stiske prevesijo v depresivna stanja, motnje hranjenja ali različne oblike zasvojenosti. Z vse nižjo starostjo nogometašev in nogometašic, ki se v nekaterih primerih v profesionalni šport podajo že pri 17 letih, število tovrstnih težav narašča – tako po svetu kot tudi v Sloveniji. A preventiva pred duševnimi boleznimi, ki življenja športnikov pogosto zaznamujejo še dolgo po zaključku kariere, je lahko enostavna – v večini primerov so dovolj že (redni) odkriti pogovori s seboj, bližnjimi ali strokovnjaki ter iskreni odgovori na vprašanje »Kako si?«.

Ko je »na plečih« enajsterice nacionalni ponos
Da je skrb za duševno zdravje nekaj, o čemer je treba (spre)govoriti na glas, je v pogovorih, ki so del pobude #zVamiSmo, potrdilo tudi 10 nogometašev in nogometašic: Erik Janža, Vanja Drkušič, Žan Karničnik, Nino Žugelj, Špela Kolbl, Marcela Kos, Zala Meršnik, Dominika Čonč, Danijel Šturm in Bojan Jokić. Slednji je delil tudi svojo izkušnjo s svetovnega prvenstva leta 2010: »Ko slišiš himno, je to velik ponos, a hkrati tudi velika odgovornost. Takrat športnik začuti posebno evforijo. Ob želji po uspehu lahko pregori,« je pojasnil in dodal, da je po njegovem mnenju še kako pomembno, da imajo danes profesionalni igralci ob prelomnih trenutkih v karieri dobro podporo bližnjih, pa tudi psihologov. Ob enem je še poudaril, da morajo športniki tovrstno pomoč znati tudi sprejeti: »Ko sem igral v tujini, smo imeli dostop do psihologa, a so se nam pogovori z njim zdeli le nekakšno nujno zlo. Danes pa vem, da lahko podpora bližnjih – soigralcev, družine, prijateljev – pa tudi strokovnjaka, ki dviguje tvojo motivacijo in te opremi s pozitivnimi sporočili, pripomore k temu, da svojo kariero dvigneš na višji nivo. Zato je prav, da so psihologi vključeni v procese priprav in treningov, pa tudi, da se znamo o teh stvareh odkrito pogovarjati med seboj.«

Pogovor, ki ne sme biti več tabu
Sporočila, ki so jih podali omenjeni nogometaši in nogometašice, odsevajo prizadevanja NZS, ki skrb za duševno zdravje uvršča med svoje najpomembnejše naloge. »Vemo, da imata nogomet in šport nasploh izjemen vpliv na fizično zdravje posameznikov. Vendar pa želimo opozoriti na enako pomembno, a pogosto zanemarjeno temo – duševno zdravje. Duševno zdravje je enako pomembno kot fizično, še posebej za športnike, ki se vsakodnevno soočajo z visokimi pričakovanji in pritiski. Anksioznost, depresija in izgorelost so le nekatere izmed težav, s katerimi se lahko soočajo športniki, ne glede na njihovo starost ali nivo, na katerem igrajo. Zato je ključno, da ustvarimo okolje, kjer se lahko odprto govori o teh težavah in kjer je pomoč na voljo. Pri tem nam je strokovnost Zavarovalnice Triglav lahko v veliko pomoč. S pobudo #zVamiSmo skozi pogovore z nekaterimi prepoznavnimi obrazi slovenskega nogometa v sodelovanju s Skupino Triglav ozaveščamo, kako pomembno je, da o svojih težavah spregovorimo. Odkrito in brez strahu, saj smo v tem vsi skupaj. To je sporočilo, ki ga želimo prenesti tako športnikom kot širši javnosti, saj lahko s pogovorom preprečimo stopnjevanje obremenitev in nastanek duševnih težav,« je povedal Martin Koželj, generalni sekretar NZS.

Tudi športniki so »le« ljudje
Prizadevanja NZS za ozaveščanje o pomenu skrbi za duševno zdravje so brez pomisleka podprli v Skupini Triglav. »Duševno zdravje je pomemben element dobre psihofizične pripravljenosti. Skrb zanj predstavlja enega od ključnih predpogojev za varnejšo prihodnost vsakega posameznika,« odločitev za sodelovanje v pobudi #zVamiSmo pojasni Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje v Zavarovalnici Triglav, in dodaja: »V Skupini Triglav preko športnih sodelovanj vstopamo v zgodbe, h katerim lahko pomembneje doprinesemo z našimi izkušnjami, znanji ter podporo – in obratno, tudi partnerje vključujemo v tiste projekte, s katerimi se lahko vsebinsko poistovetijo. S takšnim odnosom smo pristopili tudi k pobudi #zVamiSmo, s katero želimo tako nogometaše in nogometašice, kot tudi njihove bližnje, navijače in druge ozaveščati, kako pomembno je, da poskrbimo za svoje zdravje in dobro počutje, ob čemer poudarjamo tudi pomen medsebojne opore. To velja tudi za prihajajoče prvenstvo, ko bo pomembno, da kot navijači podpremo reprezentante in jim stojimo ob strani tako ob vzponih kot tudi ob morebitnih padcih. Največ bo štelo prav to, da bomo v vsakem trenutku lahko rekli #zVamiSmo in jih kot ekipa navijačev podprli na njihovi poti.«