korez (1) Svet24.si

Prebolela covid in izgubila prste na rokah

nina1 Svet24.si

Zibelka je pripravljena, hiša v Zibiki se še ...

jernej tozon 1 Svet24.si

Jernej Tozon na pustolovskih počitnicah

golob sarec pl bobo Reporter.si

Špilferderber Golob in trpeči Šarec: zakaj je ...

janez-lavre Necenzurirano

Političnim nasprotnikom odrekal ventilatorje, ...

Alfi Nipič Odkrito.si

EKSKLUZIVNO: Alfi Nipič: "Tega ne privoščim ...

peter prevc domen cene 21 dj Ekipa24.si

Peter Prevc le RAZKRIL svojo veliko SKRIVNOST, ...

Robotinjo umetnico aretirali zaradi vohunjenja

kl, 22.10.2021 12:41:53

Sumljiva je bila zaradi modema in kamer v njenih očeh.

Delite na:
Robotinjo umetnico aretirali zaradi vohunjenja
Ai-Da ob svojem avtoportretu ai-darobot.com

Egiptovske oblasti, pravzaprav njihova carinska služba je aretirala robota Ai-Do zaradi suma, da se ukvarja z vohunjenjem.

Ai-Da je eden najbolj izpopolnjenih robotov, ki uporabljajo umetno inteligenco in celo ustvarja umetniške slike in kipe, o čemer smo že pisali. Ustvarili so jo pred dvema letoma na univerzi v Oxfordu in poimenovali po Adi Lovelace, hčerki britanskega poeta Byrona, ki je zasnovala prvi programski jezik.

Ai-Da je nameravala, skupaj s svojim stvariteljem sodelovati na razstavi njenih umetnin ob Veliki piramidi v Gizi. To bi bila prva razstava sodobne umetnosti na tem prostoru po več tisoč letih. Vendar pa je egiptovska carinska služba ob prihodu robotinje in njenega spremljevalca posumila, da je resnična naloga Ai-De povsem drugačna.

Sumljiv jim je bil njen modem, posebej pa kamere, ki jih ima nameščene v očeh. Zato so jo iz varnostnih razlogov "zaprli", pravzaprav spravili v skladišče, pridržali pa so tudi njenega spremljevalca, Aidana Mellerja, in s tem sprožili diplomatski spor. Posredoval je britanski ambasador v Egiptu in Mellerja in Ai-Do so hitro izpustili.

Aida skulptura.jpg
Skulptura, ki jo Ai-Da razstavlja v Egiptu
awsforwp.com

PREDSTAVILA BO SVOJ KIP, ODGOVOR NA SFINGINO VPRAŠANJE

Ai-Da naj bi na razstavi, na kateri razstavljajo tudi drugi umetniki (ljudje) predstavila svojo skulpturo, ki je nastala na podlagi vprašanja, ki ga je Sfinga postavila kralju Ojdipu: "Kaj hodi zjutraj po štirih, opoldne po dveh in zvečer po treh?" Odgovor je: "človek" - ko je majhen (zjutraj), hodi po štirih; ko odrase (opoldne) hodi po dveh nogah in ko je star (zvečer) hodi po treh, ker uporablja palico.

"Ai-Da je usvarila velikansko verzijo same sebe s tremi nogami," je povedal Meller o robotinjini umetnini. Razstava bo na ogled do 7. novembra.