profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Robotinja, ki slika avtoportrete

kl, 22.05.2021 20:27:33

Kako lahko narišeš avtoportret brez samozavedanja?

Delite na:
Robotinja, ki slika avtoportrete
Robot Ai-Da in njen avtoportret Instagram

"Posebej imam rada portrete, ki v nas sprožajo vprašanja o lastnem občutku jaza in drugega," ... "Michelangelova koža, prebičana od življenja, mi je služila kot navdih, glede da nimam 'jaza' iz katerega bi lahko izhajala. Portret Fride Kahlo, s katerim je upodobila svoje notranje bolečine, je prav tako vplival name, kajti kljub temu, da vse naokrog vidim neskončno globino človeškega trpljenja, je ne morem izraziti."

To je zapis na uradnem Instagram profilu robota Ai-Da, ki so ga (jo) izdelali leta 2019 na univerzi v Oxfordu. Ai-Da, androidni robot v podobi ženske v naravni velikosti, je dobil ime po matematičarki Adi Lovelace, hčerki britanskega pesnika Byrona, ki je zasnovala prvi programski jezik. Ai-Do pa je zasnoval galerist Aidan Meller, ki je prišel na idejo za izdelavo prvega robota-umetnika.

Sedaj je Ai-Da v resnici prvič razstavila svoje umetnine - avtoportrete, ki jih je ustvarila s pomočjo algoritmov in sicer v londonskem Muzeju oblikovanja.

"V tem trenutku se dogajajo izjemne tehnološke spremembe, ki so resnično vznemirljive," je še dejal Ai-Din "oče" Meller in dodal, da robot "sproža vprašanja, ki bi si jih morali zastaviti o bodočih tehnologijah, njihovi uporabi, zlorabi in tveganju, ki ga predstavljajo, ter o tem, kam gre naša prihodnost."

Eno posebej zgovornih vprašanj pa je Ai-Da postavila na svojem uradnem Instagram profilu: "Kako lahko narišeš avtoportret brez zamozavedanja?"