Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

RESNIČNA zgodba, ki je navdihnila najbolj GROZLJIV film vseh časov

M.K., 17.11.2021 13:58:54

Leta 1949 so duhovniki izvedli eksorcizem malega dečka. Postal je navdih za film Izganjalec hudiča (1973), ki se še danes uvršča na lestvice najbolj grozljivih.

Delite na:
RESNIČNA zgodba, ki je navdihnila najbolj GROZLJIV film vseh časov
Izganjalec hudiča je bil navdihnjen po resnični zgodbi. Odkrito.si

V slikoviti soseski Bel-Nor v St. Louisu v zvezni državi Missouri stoji čudovita hiša v kateri je nekoč živel deček po imenu Roland Doe, znan tudi kot Robbie Mannheim ali Ronald Hunkeler. Navzven je videti čisto običajno, v celoti opečnata, z belimi polkni in skrbno negovanim grmičevjem. A je en najbolj grozljivih pripetljajev v ameriški zgodovini poskrbel, da bo ta hiša vedno spomenik dogodkom, ki so navdihnili Izganjalca hudiča.

izganjalec-hudiča, the-exorcist
Ker eksorcizem prvič ni uspel, so poskusili znova.
Warner Bros.

Resnična zgodba

Zgodba, ki je nudila navdih za film, se je začela konec štiridesetih let prejšnjega stoletja v predmestju Washingtona, v nemško-ameriški družini. 

Njihov 13-letni deček, ki naj bi mu bilo ime Ronald Hunkeler, je bil izjemno obupan zaradi izgube ljubljene teta Harriet, ki je bila spiritualistka. Naučila ga je veliko stvari, med drugim tudi, kako uporabljati tablo Ouija.

THE-EXORCIST-1973.jpg
Eksorcist 1973
pr

V začetku januarja 1949, kmalu po Harrietini smrti, je Ronald Hunkeler začel doživljati nenavadne stvari. Slišal je prasketanje, ki je prihajalo s tal in sten njegove sobe. Iz cevi in sten je nerazložljivo kapljala voda. Najbolj zaskrbljujoče je bilo, da se je njegova vzmetnica nenadoma premaknila.

Ronaldova družina je zaskrbljena poiskala pomoč pri vseh možnih strokovnjakih. Posvetovali so se z zdravniki, psihiatri in lokalnim luteranskim duhovnikom, vendar jim ti niso pomagali. Predlagali so jim, naj poiščejo pomoč pri jezuitih.

Oče E. Albert Hughes, lokalni katoliški duhovnik, je konec februarja 1949 svoje nadrejene prosil za dovoljenje, da nad dečkom opravi eksorcizem. Cerkev je Hughesovi prošnji ugodila.

FG-kf8D-U3030345213738fu-1224x916@Corriere-Web-Sezioni.jpg
Tako je Francisco Goya (1746-1828) videl eksorcizem
PX



Eksorcizem

Med postopkom je Hughes dečka privezal na vzmetnico in začel z recitacijami. Vendar je moral obred prekiniti, ko je Ronald odtrgal kos vzmeti iz vzmetnice in duhovnika porezal po ramenih. In tako je izganjanje ostalo nedokončano.

Nekaj dni pozneje so se na dečku pojavile rdeče praske. Ena od prask je tvorila besedo "LOUIS", kar je Ronaldovi materi pomenilo, da mora družina oditi v St. Louis, kjer so imeli sorodnike. Prepričana je bila, da bodo tam našli način, kako rešiti sina.

izganjalec-hudiča, the-exorcist
Oče E. Albert Hughes
V javni domeni

Pomoč v St. Louisu

V času Ronaldovih težav je njegova sestrična študirala na univerzi v St. Louisu. Hunklerjeve je povezala z očetom Walterjem H. Halloranom in duhovnikom Williamom Bowdernom. Jezuita sta se po posvetovanju z rektorjem univerze strinjala, da bosta s pomočjo več pomočnikov izvedla eksorcizem nad mladim Ronaldom.

Moški so se v začetku marca 1949 zbrali v rezidenci na Roanoke Drive. Tam so eksorcisti opazili praske po dečkovem telesu in nasilno premikanje vzmetnice. 

theexorcistscarymoviefacts-scaled.jpg
Ko je film Eksorcist leta 1973 prišel v kinematografe, so nekateri zapuščali dvorano, nekateri padali v nezavest, drugi pa uživali ... Obsedenost s hudičem je res hudičeva zadeva
pr

Med temi bizarnimi dogodki sta Bowdern in Halloran opazila vzorec v Ronaldovem vedenju. Čez dan je bil miren in normalen. Ponoči, ko se je ulegel v posteljo, pa se je začel čudno obnašati, vključno s kričanjem in divjimi izbruhi.

Ronald je tudi prešel v trans in začel oddajati čudne zvoke. Duhovniki so povedali, da so v dečkovi navzočnosti videli leteče predmete, in opazili, da se je burno odzval, ko je videl kakršen koli sveti predmet, ki so mu ga približali.

izganjalec-hudiča, the-exorcist
Duhovnik William Bowdern
Wikimedia commons

Vse te podrobnosti so vključili tudi v kultni film Izganjalec hudiča, a jih je še veliko, ki so jih izpustili.

V nekem trenutku med večtedensko preizkušnjo naj bi Bowdern na Ronaldovih prsih videl praske v obliki črke "X", ki je po duhovnikovem mnenju pomenila številko 10. Domnevali so, da to pomeni, da je dečka obsedlo deset demonov.

V nekem drugem primeru se je vzorec rdečih črt v obliki vilic pomikal od dečkovega stegna in se spuščal proti gležnju. Takšne stvari so se dogajale vsako noč več kot mesec dni. 

izganjalec-hudiča, the-exorcist
Grozljiva zgodba, ki je navdihnila film.
Warner Bros.

Drugi poskus izganjanja in čudež

Duhovnika nista nikoli obupala in sta noč za nočjo nadaljevala z izganjanjem. 20. marca zvečer je eksorcizem dosegel novo, nezdravo raven. Ronald je uriniral po postelji ter začel kričati in preklinjati duhovnika. Ronaldova starša sta imela dovolj. Odpeljala sta ga v bolnišnico na resnejše zdravljenje.

18. aprila se je v Ronaldovi sobi v bolnišnici zgodil "čudež". Bil je ponedeljek po veliki noči in Ronald se je zbudil z napadi. Kričal je na duhovnike in govoril, da ga bo satan vedno spremljal. Duhovniki so na dečka položili svete relikvije, križe, medalje in rožne vence.

izganjalec-hudiča, the-exorcist
Bolnišnica v St. Louisu, kjer so končno uspeli z izganjanjem.
Wikimedia commons

Ob 22.45 tistega večera so duhovniki poklicali svetega Mihaela, naj izžene satana iz Ronaldovega telesa, prepričani, da se bo boril z njim za Ronaldovo dušo. Sedem minut pozneje je Ronald prišel k zavesti in rekel: "Odšel je." Deček je povedal, da je videl kako sveti Mihael na velikem bojišču premaga satana.

izganjalec-hudiča, the-exorcist
Film še vedno velja za enega najbolj groznih vseh časov.
Warner Bros.

Po besedah Bowderna in Hallorana so nenavadni dogodki in vedenje po tem prenehali. In kljub temu, da je Ronald Hunkeler poskrbel za resnično zgodbo iz filma Eksorcist, je od tistega trenutka naprej živel povsem normalno življenje.

izganjalec-hudiča, the-exorcist
V filmu je hudič obsedel deklico, a v resnični zgodbi je šlo za dečka.
Warner Bros.