Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Rekordni zlati kipci - Sedem (pozlačenih) veličastnih

D.K., 29.01.2023 20:40:24

Slab mesec in pol nas še loči do letošnje podelitev Oskarjev, zato se lahko poigravamo s statistiko najbolj uspešnih dobitnikov zlatih kipcev.

Delite na:
Rekordni zlati kipci - Sedem (pozlačenih) veličastnih
Francis McDormand ima tri oziroma štiri Oskarje, zadnja dva je dobila pred dvema letoma za Nomadland. Profimedia

Oskar, ki ga od 1929 podeljuje ameriška filmska akademija, velja za najbolj prestižno priznanje za igralske dosežke. Danes se podeljuje v dveh kategorijah – za glavno in za stransko vlogo in še ločeno za igralce in igralke, skupaj torej vsako leto štiri. Igralcev, ki so prejeli več kot enega Oskarja za glavno ali stransko vlogo je 44, a le sedem jih je, ki se lahko pohvalijo s tremi ali več zlatimi Kipci.

Na zlatem ribniku (1981) s Henryjem Fondo in četrti oskar.
Na zlatem ribniku (1981) s Henryjem Fondo in četrti oskar.
Profimedia

Katherine Hepburn – 4 Oskarji

Ena in edina Katharine Hepburn je edina igralka, ki je do zdaj v skoraj stoletni zgodovini podeljevanja nagrad dobila 4 Oskarje in to vse za glavne vloge. Še več, med njenim in prvim zadnjim Oskarjem je minilo kar 48 let. Prvega je leta 1907 rojena zvezda dobila leta 1934 za vlogo v filmu Jutranje veselje (1933), ko je bila stara 26 let, naslednjega za Ugani, kdo pride na večerjo (1967) pa 34 let pozneje.Samo leto dni pozneje je prejela še tretjega Oskarja za Zima nekega leva, zgodovinsko dramo o kralju Henriku II, zadnjega, četrtega pa za film Na zlatem ribniku (1981), družinsko dramo, kjer je zaigrala s Henryjem Fondo. Hepburnova je umrla 2003, stara 96 let. Ob štirih Oskarjih je bila edinstvena igralka za Oskarje nominirana še osemkrat.

Meryl Streepi in Dustin Hoffman sta oba dobila oskarja za družinsko dramo Kramer proti Kramerju.
Meryl Streepi n Dustin Hoffman sta oba dobila oskarja za družinsko dramo Kramer proti Kramerju.
Profimedia

Meryl Streep – 3 Oskarji

Meryl Streep je od Hepburnove mlajša kar 32 let, svoje tri Oskarje pa je nanizala v obdobju med 1979 in 2011 (govorimo seveda o letnikih filmov). Prvega je 1949 rojena igralka dobila za družinsko dramo Kramer proti Kramerju (1979), tragični zgodbi o ločevanju in krhanju družine, kjer je zaigrala stransko vlogo ob Dustinu Hoffmanu, ki je dobil Oskarja za vlogo v tem filmu, prav tako nagrajenem za najboljši film in režijo. Druga dva njena kipca je prejela za glavno žensko vlogo v drami Sofijina izbira (1982) in še enega za Železna Lady (2011), kjer je izvrstno upodobila britansko premierko Margaret Thatcher. Meryl Streep ima tudi svojevrsten rekord, ko gre za nominacije, za igro je bila nominirana kar 21-krat.

Ingrid Bergmann in Yul Brynner v Anastaziji (1956).
Ingrid Bergmann in Yul Brynner v Anastaziji (1956).
Profimedia

Ingrid Bergman – 3 Oskarji

Švedska igralka je prvega oskarja dobila za Plinsko svetilko (1944), triler, v katerem jo mož počasi manipulira v prepričanje, da je nora. V tem filmu Georgea Cukorja je prvič zaigrala tudi lani umrla Angela Lansbury. Bergmanova je blestela tudi v Litvakovi Anastaziji (1956) skupaj z Yulom Brynnerjem, zgodba pa kot pove naslov, govori o najmlajši hčeri ruskega carja, ki je čudežno preživela politični poboj družine Romanovih. Tretji Oskar je bil predan v njene roke za stransko žensko vlogo v Umoru na Orient Expressu (1974). Skupno je bila Bergmanova nominirana sedemkrat.

Frances McDormand in Nomadland (2020), dva oskarja, za glavno vlogo in film.
Frances McDormand in Nomadland (2020), dva oskarja, za glavno vlogo in film.
Profimedia

Frances McDormand – 3 Oskarji

Izvrstna ameriška igralka in producentka s pravim imenom Cynthia Smith) je prvo slavo požela za legendarni Fargo (1996), črno komedijo bratov Coen (McDormandova je poročena z Joelom Coenom), kjer kot policistka v zakotnem mestu preučuje trojni umor. Na naslednjega Oskarja je morala 1957 rojena igralka iz Illionoisa čakati 21 let, dobila ga je za Tri table pred Ebbingom, Missouri (2017), kjer najame tri table, na katerih opozarja na nerešen zločin posilstva in umora njene hčerke. V filmu vidimo tudi Slovenca Željka Ivaneka. Naslednji Oskar je sledil le tri leta pozneje (vse tri je prejela za glavno žensko vlogo) za Nomadland (2020), kjer kot vdova pusti vse in v kombiju potuje po ZDA. Nomadland je zmagal tudi v kategoriji najboljšega filma in ker je McDormandova producentka, ima tako še enega Oskarja za najboljši film, skupaj 4, a seveda le tri, ko gre za igro. Ob treh Oskarjih je bila še trikrat nominirana, njen najnovejši film Ženske govorijo je prav tako nominiran za najboljši film za letošnjo podelitev.

Walter Brennan v Rdeči reki (1948), bil je prvi igralec z Oskarjem za stransko vlogo in prvi, ki je
Walter Brennan v Rdeči reki (1948), bil je prvi igralec z Oskarjem za stransko vlogo in prvi, ki je dobil tri oskarje.
Profimedia

Walter Brennan – 3 Oskarji

Ob štirih damah so 3 Oskarje dobili še naslednji trije gospodje. Prvi je Walter Brennan, leta 1894 rojeni ameriški igralec in pevec in je tudi edini od Sedmerice, ki je vse tri Oskarje prejel za stranske vloge in prvi, ki je prejel več kot dva Oskarja. Prva nagrada je za Pridi in vzemi (1936), kar je bil prvi kipec, podeljen za moško stransko vlogo. Drama govori o gozdarski industriji v 19. stoletju v Wisconsinu. Drugega Oskarja je Brennan dobil dve leti pozneje za Kentucky (1938), športno dramo s konji, ki se naslanja na družinsko tradicijo, ki jo drži živo prav Brennanov lik Peter. Zadnjega Oskarja je dobil spet dve leti pozneje za vestern The Westerner, kjer je zaigral z Garyjem Cooperjem in Doris Davenport. Walter Brennan, ki je umrl leta 1974, je bil ob treh Oskarjih nominiran še za četrtega za stransko moško vlogo, Narednik York (1941). V kasnejših letih je Brennan izdal tudi nekaj country albumov.

V Bolje ne bo nikoli (1997) je Jack Nicholson z lahkoto odigral čudaškega pisatelja, ki teži vsem ok
V Bolje ne bo nikoli (1997) je Jack Nicholson z lahkoto odigral čudaškega pisatelja, ki teži vsem okoli sebe.
Profimedia

Jack Nicholson – 3 Oskarji

Tu je tudi legendarni vražji Jack Nicholson. 1937 rojeni igralec, ki je star že 85 let, je prvega Oskarja dobil za genialno igro v Formanovem Letom nad kukavičjim gnezdom (1975), lucidni psihološki drami, ki se odvija v norišnici. Film je bil prvi po Zgodilo se je neke noči (1934), ki je dobil vseh pet glavnih Oskarjev (film, glavni igralski vlogi, režija in scenarij). Oskarja za stransko vlogo je dobil za Čas nežnosti (1983), potem pa še za glavno vlogo čudaškega pisatelja z OKM in drugimi štosi - Bolje ne bo nikoli (1979), komedijo, v kateri ga spreobrne natakarica Helen Hunt. Nicholson je bil skupaj nominiran kar 12-krat.

Daniel Day-Lewis je za Moja leva noga (1987) dobil prvega od treh Oskarjev
Daniel Day-Lewis je za Moja leva noga (1987) dobil prvega od treh Oskarjev
Profimedia

Daniel Day-Lewis – 3 Oskarji

Zadnji od sedmerice veličastnih je 1957 rojeni angleški igralec Sir Daniel Day-Lewis. Prvega Oskarja je prejel za film Moja leva noga (1989), biografsko komedijo, ki govori o slikarju in pisatelju Christyju Brownu, ki lahko zaradi celebralne paralize uporablja le svojo levo nogo. Drugega Oskarja je dobil za There will be blood (2007), dramo, ki govori o brezčutnem pehanju za naftnim imperijem, kjer ni sveta niti družina. Še tretjega Oskarja je Day-Lewis prejel za biografski film o Lincolnu (2012), ki ga je produciral in režiral Steven Spielberg. Daniel Day-Lewis je bil skupno nominiran za šest Oskarjev.

Laurence Olivier je bil nominiran desetkrat, Oskarja pa je dobil le za vlogo v Hamletu (1948).
Laurence Olivier je bil nominiran desetkrat, Oskarja pa je dobil le za vlogo v Hamletu (1948).
Profimedia

Nominacije v višave

Cela vrsta je tudi tistih, ki so bili velikokrat nominirani, pa dobili le dva ali enega Oskarja. Začnimo s tistimi s po dvema kipcema. Kot omenjeno je Meryl Streep dobila rekordnih in nedosegljivih 21 nominacij, Hepburnova in Nicholson pa 12. Potem z desetimi sledi Bette Davis, ko pa je dobila »le« dva Oskarja in za njim sledi še kar nekaj podobnih usod z dvema Oskarjema in več nominacijami kot naših Veličastnih sedem – Spencer Tracy, Denzel Washington (9), Marlon Brando, Jack Lemmon in Cate Blanchett (8), Dustin Hoffman, Jane Fonda in Robert De Niro pa 7. Prvi na lestvici nominacij z le enim doseženim kipcem je legendarni Laurence Olivier, nominiran je bil kar 10-krat, a dobil le enega Oskarja za vlogo v Hamletu (1948), sledita pa mu Paul Newman n Al Pacino z devetimi. Prvi je dobil Oskarja za Barva denarja (1986), Pacino pa za Vonj po ženski (1992).

Glenn Close je prva na tragični lestvici Oskarjev, osemkrat nominirana, pa brez enega kipca.
Glenn Close je prva na tragični lestvici Oskarjev, osemkrat nominirana, pa brez enega kipca.
Profimedia

Osmoljenci

Obstaja tudi manj srečna lista, igralcev in igralk, ki so bili nominirani za Oskarje precej večkrat kot tisti, ki so jih dobili po 2 ali 3, sami pa niso nikoli občutili zlata v svojih rokah. Prvi (ali prva) med nesrečniki je igralka Glenn Close, danes 75-letna igralka je bila nominirana kar osemkrat (!), prvič 1987 za Usodno privlačnost in nazadnje 2020, a brez uspeha. Sledi ji Peter O'Tolle, tudi sam nominiran za Oskarja, prvič že 1962 za Lawrenca Arabskega, eno nominacijo manj, pa z veliko ničlo, pa ima tudi Richard Burton. Niso pa igralci ljudje, ki majo največ Oskarjev, ampak o tem pa kdaj drugič.