Dario Varga – Srečko Debevec Dobra karma

Znanega igralca je pacient Debevc zaznamoval za ...

Jelena Karleuša, Duško Tošić Svet24.si

Karleuša naslovila govorice o aferi. Soprogova ...

tone-krkovic-pl1 Reporter.si

Brigadirju Tonetu Krkoviču sodila nečakinja ...

tovarna-rog, evikcija, varnostniki, izgred, 19.1 Svet24.si

FOTO in VIDEO: Ščiti, palice in plinski ...

janez cigler kralj pl2 Necenzurirano

Desetletje anticepilskega duha v zavodu ministra ...

hans-sigl Njena.si

Hans Sigl, kot ga še niste videli

desa muck Njena.si

Oče Dese Muck presenetil pri 90-ih letih!

Razširimo obzorja

kl/iv, 10.01.2021 10:49:03

Ali znate odgovoriti na ta vprašanja?

Delite na:
Razširimo obzorja
Možgani splet

1. Kateri slavni slikar na svojem platnu, ki je nastalo na Tahitiju, poskuša najti odgovore na vprašanja: Od kod prihajamo? Kaj smo? Kam smo namenjeni?

a) Paul Gauguin

b) Henri Matisse

c) Edgar Degas

Gaugin.jpg
Kdo je naslikal to sliko?
splet

2. Rekvizit rimskega boga morja Neptuna danes plapola na zastavi rodnega otoka pevke Rihanne. Za kateri rekvizit in otok gre?

a) trizob, Barbados

b) egida, Martinique

c) rog, Sveta Lucija

Zastava Barbadosa.jpg
Katera država ima takšno zastavo?
splet

3. Argos je bilo ime stookega velikana iz grške mitologije, ravno tako pa tudi Odisejevega psa. Kdo ali kaj je bila Argos?

a) ožina

b) sojenica

c) ladja

4. Po katerem znanem nogometnem igralcu se imenuje nagrada za najlepši gol, ki jo Fifa podeljuje od leta 2009?

a)  Josephu Boziku

b)  Ferencu Puškašu

c)  Lászlu Kubali

5. S katerim pravnim izrazom se označuje situacija, pri kateri je povzročitelj kaznivega dejanja »ujet pri dejanju«?

a) actus reus

b) in flagranti

c) corpus delicti

Tokio.jpg
Tokio
splet

6. Kako se je vse do leta 1869 in odhoda iz šogunata imenoval Tokio?

a) Nara

b) Edo

c) Kjoto

7. Dakota je lahko Severna ali Južna, Karolina ravno tako, Virginija pa je lahko le ...

a) Zahodna

b) Vzhodna

c) Južna

Georges_Braque,_1911,_La_Tasse_(The_Cup),_oil_on_canvas,_24.1_x_33_cm_(9.5_x_13_in).jpg
Kateri slikar je še za časa življenja razstavljal v Louvreu
splet

8. Kateri kubist je doživel čast, da so bila še v času njegovega življenja njegova dela razstavljena v Louvru?

a) Georges Braque

b) Pablo Picasso

c) Juan Gris

9. Po spoznanjih katere veje lingvistike bomo segli, če nas zanima, kako je nastalo naše ime in kaj pomeni?

a) etimologije

b) toponimike

c) onomastike

10. Velikost česa se izraža v kilogramih na kubični meter?

a) sile

b) pritiska

c) gostote

REŠITVE 1. a; 2. a; 3. c; 4. b; 5. b; 6. b; 7. a; 8. a; 9. c; 10. c

Avtor kviza je pravnik Aco Brajković, najuspešnejši srbski tekmovalec na kvizih, udeleženec in šampion številnih televizijskih kvizov in svetovnih prvenstev. Sestavil je tri zbirke vprašanj Kvizopedija 1, 2 in 3 (založnik Klet iz Beograda); pri tem preizkusu smo uporabili vprašanja iz te zbirke.

** Iz revije POLITIKIN ZABAVNIK. Kdor ga bere, vé več! **