Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Na Dunaju bosta psa odkrivala prisotnost koronavirusa

A. M., 18.01.2021 16:30:23

Strokovnjaki avstrijske vojske so v ta namen testirali 130 Dunajskih dečkov in njihovih skrbnikov.

Delite na:
Na Dunaju bosta psa odkrivala prisotnost koronavirusa
Zbor Dunajskih dečkov se je odločil, da bo sodeloval pri urjenju psov slednikov za odkrivanje s koronavirusom okuženih oseb. Zvezna vojska / Gunter Pusch

Ali je kateri izmed njih pozitiven na koronavirus, bosta po ugotovljenih rezultatih PCR testov ugotavljala še dva vojaška psa slednika, ki z vohom odkrivata okužene osebe. 

Zbor Dunajskih dečkov, najbolj znan pevski zbor na svetu, se je odločil, da bo sodeloval pri urjenju psov slednikov za odkrivanje s koronavirusom okuženih oseb. Tako si je v ponedeljek, 18. januarja, vseh 130 sodelujočih nadelo masko, v katero so deset minut dihali. Nato so vsako masko posebej neprodušno zaprli in predali Centru za urjenje vojaških psov. Takoj zatem so vse sodelujoče testirali s PCR testi. Ko bodo znani rezultati teh testov, bosta psa slednika Fantasy Forever in Piet z vohanjem mask odkrivala prisotnost koronavirusa. Psi sledniki, ki imajo izostren voh, lahko namreč zaznajo vonj okužene osebe, tudi če ta nima simptomov. S pomočjo laboratorijskih rezultatov PCR testov pa bodo lahko ocenili zanesljivost psov slednikov.

Urjenje bi bilo lahko po ocenah avstrijske vojske zaključeno v prvem četrtletju letošnjega leta.

Dunajski dečki
Ko bodo znani rezultati teh testov, bosta psa slednika Fantasy Forever in Piet z vohanjem mask odkrivala prisotnost koronavirusa.
Zvezna vojska / Gunter Pusch

Že sredi decembra lani je avstrijska vojska predstavila prvega psa slednika na koronavirus v Avstriji, ovčarko Fantasy Forever. Osnovno izobraževanje je trajalo šest mesecev, nato je sledilo urjenje v praksi. Kasneje se je ovčarki pridružil še rotvajler Piet. Da se bodo lahko zanesli na njun voh, ju morajo vojaki stalno uriti tudi v realnih situacijah.