Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Princ Filip: Rodil se je na kuhinjski mizi v tej hiši!

M.K., 10.04.2021 20:00:00

Rodil se je v vili Mon Repos kot princ Filip Grški in Danski.

Delite na:
Princ Filip: Rodil se je na kuhinjski mizi v tej hiši!
Vila Mon Repos, Krf, Grčija. Profimedia

Princ Filip, vojvoda Edinburški, se je rodil 10. junija 1921 v vili Mon Repos na grškem otoku Krf v grško in dansko kraljevo družino. Rodil se je kot edini sin in zadnji, peti otrok princa Andrewa Grškega in Danskega in princese Alice Battenberške. Imel je štiri starejše sestre: Margarito, Theodoro, Cecilio in Sophie. Krščen je bil v grški pravoslavni cerkvi, njegova babica po očetovi strani pa je bila grška kraljica Olga.

mon-repos, krf, grčija
Vila Mon Repos, Krf, Grčija.
Profimedia

Ko je bil še otrok, je bila njegova družina izgnana iz države. Šolal se je v Franciji, Nemčiji in Združenem kraljestvu in se pri osemnajstih pridružil kraljevi mornarici. Julija 1939 si je začel dopisovati s takrat 13-letno britansko princeso Elizabeto, ki je bila sicer njegova daljna sorodnica.

mon-repos, krf, grčija
Vila Mon Repos, Krf, Grčija.
Profimedia

Rojstna hiša princa Filipa, vila Mon Repos na grškem otoku Krf je bila zgrajena kot poletna rezidenca britanskega lorda visokega komisarja Združenih držav Jonskih otokov Fredericka Adama in njegove druge žene Diamantine “Nine” Palatino v letih 1828-1831. Vila je bila redko uporabljena tudi s strani kasnejših britanskih guvernerjev. 

Leta 1833 je bila v njej šola za likovno umetnost, leta 1834 pa je bila skupaj s parkom odprta za javnost. Tam je za nekaj časa leta 1863 prebivala avstrijska cesarica Elisabeth, ki se je zaljubila v otok in kasneje dala zgraditi palačo Achilleion

mon-repos, krf, grčija
Vila Mon Repos, Krf, Grčija.
Profimedia

Po združitvi z Grčijo leta 1864 je bila vila podeljena helenskemu kralju Juriju I. kot poletna rezidenca. Poimenoval jo je Mon Repos (v francoščini “Moj počitek”). Kraljeva družina jo je uporabljala kot poletno rezidenco, dokler kralj Konstantin II. ni pobegnil iz države leta 1967. Vila je bila nato zapuščena, vendar obnovljena v devetdesetih letih

V vili se je zgodilo več kraljevih rojstev, med njimi grške in danske princese Sophie (1914), princa Filipa (1921) in grške in danske princese Alexie (1965).