stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Preselili so se v SEVERNO KOREJO, zdaj tožijo Kim Jong Una

kl, 17.10.2021 13:00:08

Obljubljali so jim "raj na Zemlji". Zdaj od "ljubljenega vodje" zahtevajo odškodnino zaradi kršenja osnovnih človekovih pravic.

Delite na:
Preselili so se v SEVERNO KOREJO, zdaj tožijo Kim Jong Una
Kim Jong Un verjetno ne bo plačal zahtevane odškodnine. Profimedia

Pet ljudi - štirje Korejci, ki sedaj živijo na Japonskem in Japonka, ki se je preselila v Severno Korejo z možem in hčerko - od režima v Pjongjangu zahtevajo 100 milijonov jenov (okoli 760.000 evrov) odškodnine zaradi prevare.

PROPAGANDNA AKCIJA PJONGJANGA Z BLAGOSLOVOM TOKIA

Med letoma 1959 in 1984 je severnokorejska vlada sprožila veliko propagandno akcijo med Korejci, živečimi na Japonskem. Propaganda je potekala z blagoslovom takratnih japonskih vlad, ki so se želele znebiti Korejcev, ki so se na Japonsko prostovoljno ali pod prisilo preselili med japonsko okupacijo korejskega polotoka. Ti Korejci so namreč po koncu 2. svetovne vojne na Japonskem ostali brez državljanstva in velikokrat so bili diskriminirani pri iskanju zaposlitve in stanovanj ter izobraževanju.

severna koreja, volitve,
Obljubljali so jim "Raj na Zemlji".
Profimedia

Severna Koreja je tako z obljubami o socialističnem raju z brezplačnim zdravstvom in šolanjem, zagotovljeno zaposlitvijo in stanovanjem ter drugimi ugodnostmi prepričala okoli 90. 0o00 ljudi, ki so se tja odselili skupaj s svojimi družinami. Kmalu so priseljenci seveda spoznali resnico o "socialističnem raju". Bili so namreč prisiljeni opravljati najtežja fizična dela, živeli v slabih pogojih, odvzete pa so jim bile mnoge pravice. Poleg tega so jim tudi prepovedali potovanje nazaj na Japonsko in obisk njihovih družin.

BO DIKTATOR ODPRL DENARNICO? MALO VERJETNO

Nekaterim pa je iz te najbolj zaprte države na svetu le uspelo pobegniti nazaj na Japonsko in pred sodiščem v Tokiju so zdaj sprožili tožbo proti Kim Jong Unu in njegovemu režimu.

Seveda nihče ne pričakuje, da bo severnokorejski diktator odprl svojo ali državno blagajno in zahtevani znesek plačal, vendar pa tožniki upajo, da bodo s tem spodbudili japonske oblasti, da bodo od režima v Pjongjangu zahtevali, da omogoči vrnitev na Japonsko še številnim drugim Korejcem ali njihovim japonskim zakoncem, ki so nasedli obljubljam programa "Raj na Zemlji". Upajo pa tudi na podporo mednarodne javnosti.